IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля квоти за износа на горива на фона на рекордни цени на вътрешния пазар

Проблемът е на пазарите на едро на горива, смята вицепремиерът Александър Новак

21:12 | 21.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Определянето на квоти за износа на горива не се изключва от руските власти като опит за справяне с рекордните цени на вътрешния пазар, става ясно от изявление на руския вицепремиер Александър Новак, цитирано от Ройтерс. Бившият енергиен министър на Русия посочва още, че има и други мерки за успокояване на пазара, като например част от рафинериите да отложат плановите ремонти, за да покрият търсенето.

Цената на бензините в европейската част на Русия за седмица се повиши с 6% и надхвърли 64 хил. рубли (705 долара) за тон на Санктпетербургската стокова борса. Това е рекордно високо ниво, допълва ТАСС. Дизелът също поскъпва - със 7,2% до 57,6 хил. рубли на тон и се приближава до рекордните 58,1 хил. рубли за тон, отчетени през септември 2022 година.

Новак коментира пред журналисти в Москва, че проблемът е основно на пазара на горива на едро, тъй като ръстът по бензиностанциите е в рамките на инфлацията. "Работим основно за стабилизиране на ситуацията на борсата", допълва още той.

Според него няма да бъдат въвеждани защитни мита върху износа на бензин, каквато е била практиката в предишни години, но се обсъжда въвеждането на квоти.

Русия обяви намаляването на добивите на петрол с 500 хил. барела на ден от 1 август с цел да подкрепи цените на световните петролни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
хихи ... хем маневрите в тридневната война дърпат , хем украинците зачистват разни ГСМ-и , хем добивът съкращават , хем инфлация ги клaтu , хем бюджета им е на минус и не може държавата да доплаща вече всичко , индийците им дават рупий вместо $ ... :))) ... бонбон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още