IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради пълни складове Русия обмисля частична отмяна на забраната за износ на дизел

Има опасност за свиване на работата на рафинериите, което ще ограничи производството и на бензин, казват руските петролни компании

10:41 | 04.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия обмисля частична отмяна на забраната за износ на дизел, съобщава "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Причината е технологична - препълнените складове на "Транснефт" ограничават процеса по преработка на петрол, а е почти невъзможно тези количества да бъдат изпратени на вътрешния пазар.

Забраната за износ на бензин засега ще остане, посочва още руското издание.

Очакванията са, че в следващите дни Москва ще позволи износа на дизел през тръбопроводи, но вероятно ще бъдат въведени квоти, за да се избегне рязко поскъпване на горивото.

В последните дни представители на големите петролни компании са посочили пред правителството, че намаляването на работата на рафинериите ще намали не само производството на дизелово гориво, но и на бензин, посочва "Комерсант". През 2022 година Русия е изнесла 35 млн. тона дизел и 4,8 млн. тона бензин.

Очакванията са, че решение за износа ще бъде взето днес (4 октомври) по време на среща на вицепремиера Александър Новак с индустрията.

Преди две седмици Русия спря износа на автомобилни горива, за да ограничи скока на цените на вътрешния пазар. От 21 септември насам цената на дизела намаля с 25%, на бензина с около 10%. Цените на горивата на едро забавят ръста си, но все още са над темпа на инфлацията, допълва руското издание.

Петролните компании очакваха забраната за износ на горива да продължи до 10 октомври, се казва още в публикацията. Източници на "Комерсант" твърдят, че забраната за износ на горива е подкрепена от най-голямата петролна компания в Русия "Роснефт".

Преди дни обаче се появи информация за масова чистка сред ръководството на компанията, което подсказва за търкания с Кремъл.

В края на септември антимонополната служба на Русия започна няколко производства за нарушения във връзка с кризата с горивата в страната. Има повдигнати обвинения срещу компании за продажби при завишени цени и за координация на действията на бензиностанции.

По данни на Bloomberg през септември, още преди забраната, въведена на 21-и, Русия е ограничила износа на дизел с 30%. Това е свързано с плановите ремонти в руските рафинерии, които ще приключат след средата на октомври, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
До: data ... мда , не съобразих ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 6 месеца
До: zelka007 Къв "Глок" бе , те са патрЕоти - Макаровеца е техния изход !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... препълниха складовете точно за една седмица , и то при частична забрана за износ ... което означава , че са си били пълни по принцип !! а дефицитът на горива по бензиноколонките е бил по други причини ... некой антиваксър-газовик да се пльосне на баламатума и да зачекне ?! скоро ще има нови масови фърляния от небостъргачи в масква ... и това ще продължи докато зануленият и шойгу , не за'апят дулото на некой глог !! доброволно разбира се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още