IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимонополната служба на Русия установи нарушения на вътрешния пазар на горива

В страната търсят отговорника за кризата с горивата

18:45 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия започна няколко производства за нарушения във връзка с проверката на вътрешния пазар на горива, съобщават от институцията в своя канал в Telegram. Още на 11 септември ведомството съобщи, че анализира сектора заради подозрения за нарушения на пазара за продажба на едро и на дребно на автомобилни горива.

Тогава от ФАС решиха да проверят разходите за продажба на горива от петролните бази, както и веригите на ценообразуването от рафинерията до бензиностанциите.

Сега от институцията уточняват, че са започнали дела срещу "Осколнефтснаб" в Белгородска област, както и регионалното звено продажби на "Газпромнефт" в Ростовска област. А в Ставрополск - срещу "Тудвил - А" и "Реалграмм". Всички тези компании са продавали горива на завишени цени.

В Краснодарск са повдигнати обвинения за антимонополни съглашения между "Ильский НПЗ" и "Славянск ЭКО". В Дагестан пък е възбудено дело срещу Асоциацията на собствениците на бензиностанции заради координация на икономическите дейности.

В последните седмици цената на горивата в Русия се повиши значително заради недостиг. Според анализатори причината са голямото търсене и повече затворени рафинерии за планов ремонт.  Потребители в социалните мрежи се оплакаха за липсата на горива по бензиностанциите в южните части на Русия.

Заради тези проблеми Москва наложи временна забрана за износ на горива. Някои наблюдатели смятаха, целта на Кремъл е да притисне петролните пазари по подобие на газовите през 2021 г. и 2022 г. Според източници на The Wall Street Journal в Русия действително има сериозна криза с горивата и Кремъл търси виновниците за нея.

Изданието съобщава за уволнението на няколко ключови служители на "Роснефт", сред които и търговския директор Марат Загидулин.

WSJ намеква и за "война" между Кремъл и приближените петролни компании, които търпят загуби заради санкциите на Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още