IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските дронове се произвеждат без въображение, но системите им за електронна борба доминират

Украйна започва серийно производство на роботизирани системи за фронта

07:45 | 13.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия произвежда своите дронове под сериозен военен контрол и те са предвидими, без особени вариации и разнобразие, но в производството на средства за електронна борба страната има безспорна доминация, пише в анализ The New York Times. Липсата на вариации всъщност е от полза за руснаците - те заглушават украинските дронове, без да засягат собствените си.

Проблемът за руските военни е, че тези средства, които ефективно прихващат украинските дронове, не са разпространени равномерно по фронтовата линия. Някои бронирани машини имат защита от дронове, но други - не, което ги прави уязвими на евтините разработки на украинците.

Тези заключения се потвърждават от публикации на руски военни кореспонденти - по левия бряг на Днепър руснаците се оплакват от липсата като цяло на средства за заглушаване на дроновете, както на дронове, които да използват. Така украинците успяват да удържат с месеци позициите си, които логистично се подкрепят с щурмови лодки през реката.

Украйна, от своя страна, залага на невоенни компании, включително и стартъпи, да разработват нови дронове. Те бързо преминават базовите изпитания за безопасност и са изпращани на фронта. По този начин Киев успява донякъде да преодолее недостига на снаряди и муниции. Морските дронове пък помогнаха на страната да установи контрол в Черно море и вече седмица (след като беше потопен "Сергей Котов") в украинските териториални води няма руски военен кораб на дежурство. В Азовско море има един, сочат данните на украинските военни.

По данни на министъра на информационните технологии Михайло Федоров повече от 200 компании произвеждат дронове. В своя канал в Telegram той съобщи, че в масово производство вече влиза нова разработка за работизирани системи, които могат да помогнат на Украйна в дейности като разминиране, евакуация на ранени и доставки и така да бъде сведено до минимум участието на хора на бойното поле.

Атаките с дронове по обекти на руска територия продължават

В ранните часове на 13 март руските местни власти съобщават за нови удари с дронове в няколко руски области - Воронежка, Белгородска, Курска, Брянска, Рязанска, Ленинградска. В социалните мрежи се появиха кадри от пожар в петролна база в Рязан (Рязанска област).

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев съобщава за унищожени повече от 30 дрона и "незначителни повреди по инфраструктурата". През нощта има прихванати повече от 40 въздушни цели, допълни той. В части от Белгородска област няма ток. В Ленинградска област атаката е била насочена към петролна база, но тя е била отблъсната.

Официалните данни на Министерството на отбраната сочат за 65 унищожени дрона - най-много в Воронежка (35) и Белгородска област (12). Руските военни не дават информация за броя изстреляни безпилотни самолети.

През последните дни приграничните региони на Русия са под сериозен обстрел с дронове. Попаденията са основно в обекти на петролната индустрия. Според анализатори Украйна използва своя модификация на иранските дронове Shahed-136. Официално Украйна не е поела отговорност за организирането на тези удари, но президентът Володимир Зеленски съобщи във вечерното си обръщение за 748-ия ден от началото на войната, че е получил предварителни данни за използването на дронове от ВСУ, военното разузнаване (ГУР) и Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

"Мисля, че всеки може да види, че нашите дронове работят. И работят на далечни разстояния. Нашата далекобойност е истинското приближаване към безопасността за всички" каза той.

Зеленски отбеляза и удара с ракета Х-59 по жилищна сграда в родния си град Кривой Рих, при който загинаха трима души, а 36 са ранени. "И ние ще нанесем загуби на руската държава в отговор - напълно основателно", обеща той и поясни, че Украйна днес работи за безопасността и на другите съседи на Русия, не само за себе си.

Белият дом намери резерви за нов пакет с военна помощ за Украйна

Белият дом изпраща още един пакет с военна помощ за Украйна, съдържащ ракети Stringer, снаряди за HIMARS и ПВО, както и 155 мм снаряди, анонсира съветникът по национална сигурност в администрацията на президентството Джейк Съливан в дневния брифинг на институцията. Доставката е на стойност 300 млн. долара и е възможна благодарение на резерви от предишни доставки.

Става въпрос например за спестявания от покупки, при които е постигната по-добра цена от първоначално очакваното. Средствата не са много и не могат да заместят пакета, който изчаква от месеци в Конгреса, допълни Съливан. Доставените муниции ще стигнат само за "няколко седмици".

Украинските военни не могат да отговорят на руския обстрел. "Това коства територии, коства животи. За нас, САЩ и съюзниците в НАТО, щетите са стратегически", каза още съветникът по национална сигурност.

"Трябва да действаме, преди да е станало прекалено късно", каза и американският президент Джо Байдън след срещата си с полския президент Анджей Дуда във Вашингтон.

По време на визитата на Дуда в САЩ стана ясно, че Варшава също участва с "не малка сума" в инициативата на Чехия за покупката на 800 хил. артилерийски снаряда. В коалицията участват 18 държави, като не всички пожелаха да се заявят. Официално известно е, че Нидерландия отпусна 200 млн. евро за покупката на снаряди, а към инициативата се присъединиха още Франция, Канада, Дания, Литва, Латвия, Нидерландия и Германия.

Според Пентагона за спешни нужди от собствените запази САЩ може да отдели помощ на стойност до 4 млрд. долара. Институцията се въздържа засега от този ход, защото няма сигурност, че резервите ще бъдат възстановени.

Дания предостави артилерийски и минометни системи на Украйна

Дания също предостави пакет с военна помощ на стойност 336 млн. долара. От съобщението на Министерството на отбраната на страната е видно, че ще бъдат доставени артилерийски системи Caesar, както и самоходни миномети и нужните боеприпаси за тях.

Пари за този пакет са предоставили още Естония, Франция и Чехия.

Проукраинско настроени руски военни групи атакуваха приграничните зони на Русия

Бойци от руския легион "Свобода за Русия", "Сибирския батальон" и Руски доброволчески корпус (РДК), които се бият на страната на Украйна, атакуваха приграничните зони на Русия - Белгородска и Курска област на 12 март. Това съобщи руският опозиционер Иля Пономарьов, който избяга от страната си и от години живее в Киев. Има съобщения за поемане на контрола в едно село в Курска област - Тьоткино.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обаче са категорични, че става дума за опит на украински военни части да пресекат границата. Те са отблъснати и няма превзета територия, допълват от институцията.

Тези атаки бяха предшествани от нов масов обстрел над Русия, включително и в Белгородска и Курска област. В Белгород бяха използвани ракети, които прекъснаха електрозахранването в части от областта. По още пет области бяха изстреляни дронове, като руското Министерство на отбраната съобщава за свалени 25 дрона.

Русия съобщи за превземането на още едно населено място в Донецка област

Руското Министерство на отбраната съобщи за превземането на Невелске (в близост до Авдиевка), макар и военните кореспонденти на място да не потвърждават това заявление. В сводката на Въоръжените сили на Украйна за изминалото денонощие липсват сведения за Невелске. Населеното място е подлагано на периодичен обстрел от 2014 година и по руски източници към 2015 година там живеят само 35 души. В района боеве се водят край Бердичи, Орливка, Тоненка и Первомайске, съобщават украинските военни. Отбити са 26 атаки в региона.

26 са отблъснатите атаки и в направлението Новопавливка - около Краснохоривка, Хеорхиевка и Новомихайловка. Руските атаки в региона са подкрепени от бойна авиация. Интензивни са бойните действия и в Запорожка област - около Вербове и Роботине.

Като цяло има увеличаване на броя на директните бойни сблъсъци - до 91, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 3
0pk
преди 1 месец
До: Алехандро ам не знаем, кой да ни каже? Радиоточката "зелка07" и спряха тока и сега няма кой да ни осведомява за случващото се на фронта. От леви източници се носят слухове, че ВСУ правили тактически маневри и отстъпвайки на запад, всъщност захожда в тила на руснаците от изток, понеже вярвали, че земята е кръгла. Иначе заглавието ме усмихна, до къде я докарахме - намираме кусури във въображението на врага. Бедна му е фантазията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 27
Алехандро
преди 1 месец
Ставате смешни с това предимствот при РЕБ на руснаците, да не говорим, че последните два дни тотално ви опровергават. Нали знаете какво се случи вчера и днес!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още