IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските танкове "Армата" се оказаха прекалено скъпи за фронта в Украйна

Руското Министерство на външните работи привика германския посланик заради изтеклите записи на военни, обсъждащи доставки за Украйна

07:34 | 05.03.24 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Най-модерните танкове на Русия Т-14 "Армата" са на въоръжение в руската армия, потвърди пред РИА Новости генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов. Причината да не бъдат на фронта в Украйна е тяхната висока цена, обясни той.

"По своите характеристики "Армата" превъзхожда с много останалите танкове, но е доста скъпа и затова едва ли армията ще я използва", каза още Чемизов и допълни, че армията по-скоро ще се насочи към по-евтините Т-90.

Производител на Т-14 е "Уралвагонзавод" (част от "Ростех") и според представени преди данни този танк е с подсилена броня - екипажът се намира в бронирана капсула в предната част на танка, а не в купола. Танкът е въоръжен със 125-мм оръдие с далекобойност от 5-7 км.

Т-14 се появи за първи път по време на парада за Деня на победата през 2015 година, представян като без аналог в света. По време на репетицията за парада танкът аварира и спря на средата на Червения площад, което стана по-коментиран факт от неговите характеристики. Още тогава неофициално се отбелязваше високата цена на новия танк, която е поне 2,5 пъти по-висока спрямо първоначалните изчисления.

Украйна строи укрепления около Авдиевка поне от декември

Украйна започна изграждането на укрепления около Авдиевка от декември и не е вярно, че няма добра отбранителна линия, категорични са от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В дните след падането на града украински военни кореспонденти отбелязаха лошото състояние на отбранителните съоръжения, което е довело и до бързото падане на няколко населени места в околностите.

Според говорителя на Таврийското направление Дмитро Лиховий пред обединения обществен телевизионен канал инженерните войски работят денонощно, но тези ограждения не могат да бъдат като стената от сериала "Игра на тронове". В момента се изграждат втора и трета линия на отбрана с укрепване на резервни позиции, минни полета, бронирани предпазни капсули и т.н.

Авдиевка е най-горещата точка на бойното поле, сочи справката на Генералния щаб на ВСУ за 740-я ден от началото на пълномащабната война. Геолокализирани данни опоказват напредък на руските части в близост до пътя Орливка - Тоненке, като Украйна все още владее части от двете населени места въпреки съобщенията на някои руски военни кореспонденти.

В региона - близост до Бердичи, Орливка, Тоненке, Первомайске и Невелске, са отблъснати 28 атаки през миналато денонощие. Интензивни остават боевете около Новопавловка, където е имало 22 неуспешни атаки около Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне.

Позиционни остават боевете по останалите части на фронтовата линия. Очакваният щурм в направлението Купянск - Лиман на този етап не се състои. Преди седмици имаше съобщения за струпване на руски войски в региона.

През изминалото денонощие е имало общо 74 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са над 140 населени места.

През нощта срещу 5 март Одеса отново беше обстрелвана с дронове, съобщават от ВВС на Украйна. Изстреляни са 22 дрона, като са свалени 18 от тях. В ранните часове на 2 март дрон разруши жилищен блок  в града, при което загинаха 12 души, от които пет деца.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за отбити атаки с дронове в Белгородска и Брянска област. В социалните мрежи има съобщения за взривове около Керч, но няма официално потвърждение за атаки. Компанията, която управлява Кримския мост, съобщава за временно спиране на движението, каквато е практиката при атаки в региона. Съоръжението остана затворено през цялата нощ, но без допълнителни подробности за причините.

От военното разузнаване на Украйна съобщиха рано тази сутрин (5 март), че при атака с морски дронове "Магура V5" в териториалните води на Украйна край Керченския проток е бил потопен катерът "Сергей Котов". ГУР изчислява стойността му на 65 млн. долара. От ВСУ потвърждават, че в момента в териториалните води на Украйна няма руски бойни кораби на дежурство.

Руското външно министерство привика посланика на Германия

Руското Министерство на външните работи привика посланика на Германия Александър Ламбдорф във връзка с изтеклите в руския канал Russia Today, определен в ЕС като пропаганден, записи на германски военни, обсъждащи планове за операции в Украйна.

В съобщение на ведомството се казва, че от германския дипломат е поискано разяснение относно дискутираните доставки на ракетите Taurus и оказването на практическа помощ за Въоръжените сили на Украйна за използването им по цели в Русия. По време на разговора е било заявено още, че Русия няма да допусне "продължаващите опити на германските власти да ограничават работата на руски журналисти в Германия".

През уикенда говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова направи скандално изявление по казуса, казвайки, че "германците не са напълно денацифицирани".

По време на извънредно изслушване в Бундестага министърът на отбраната Борис Писториус отбеляза, че изтеклите записи са част от информационната война на Москва. Реакция имаше и от Вашингтон - говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби коментира по време на дневния брифинг на Белия дом, че това е явен опит на Москва да раздели съюзниците.

Жп мост беше разрушен в Самарска област

В ранните часове на 4 март беше взривен жп мост в Самарска област (Русия) над река Чапаевка. Според съобщение на военното разузнаване на Украйна това съоръжение се е използвало за военни доставки от завод "Полимер" в град Чапаевск.

При взрива няма пострадали, потвърждават местните власти. Спряно беше движението на няколко пътнически влака, чиито маршрути след това са променени, предаде ТАСС. Заведено е дело за углавно престъпление. От държавната жп компания РЖД съобщиха, че една от линиите на моста не е повредена и движението ще се извършва по нея.

Почти всеки 10-и руснак е гледал речта на Путин

Рейтингът на изявлението на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание е 9,2%, или почти всеки 10-ти руснак го е гледал, съобщава руското издание "Ведомости". Речта беше рекордно дълга - малко над 2 часа, и излъчена по почти всички големи телевизии, но не постигна рекорда от 2023 година, когато рейтингът беше 13%, допълва изданието.

Руски анализатори обясняват причината със спокойствието в руското общество.

В своята реч Путин не коментира войната в Украйна, освен да обещае социална подкрепа за ветераните от войната и членовете на семействата им. Руският президент представи своята предизборна програма до 2030 година на стойност допълнителни над 17 трилиона рубли (186,3 млрд. долара), но без да даде отговор откъде ще бъде финансирана, след като бюджетът за втора година се очаква да бъде на дефицит.

По време на младежки форум бившият президент Димтрий Медведев заяви, че земите и на левия, и на десния бряг на р. Днепър (където няма окупирани територии) са неизменна част от Русия. Той говори на фона на хипотетична карта на Европа, от която е видно, че Украйна е запазила много малка част от територията си - около столицата Киев, а останалите части са поделени между Унгария, Полша, Румъния и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: aldy примерно ти.... като не са ефективни, що още ги карате на фронта, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Някои човечета са толкова ***, че не могат да схванат простата истина - танковете вече не могат да се използват както по времето на ВСВ. Абрамс са 2 пъти по-скъпи от Армата, ама горят по същия начин, както Леопардите, подпалени от дронове за по $20 хилки. Хвръкнаха 3 танка Абрамс и 2 миночистача Абрамс за десетина дена. Днес танковете се използват най-вече като САУ, от закрити позиции. Или при настъпление в мощна група с подобаващо въздушно и пехотно прикритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 месец
Много жалко, че танкове "Армата" са по-скъпи от хората... Много жалко. А концепцията на "Армата" уж беше да са дистанционно управлявани ... точно идеални за текущите дронни воини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 месец
Тази война обърна представите на военните и от двете страни за много неща. Това е неизбежно, когато евтини дронове и ракети правят на скрап скъпи железа като танкове, кораби и самолети. Финансовият компонент на войната също показа някои заблуди. Да се смеем като този отдолу на руснаците, че нов, високотехнологичен танк се оказва прекалено скъп за фронта в украйна щеше да е ОК, ако за НАТО прекалено скъпи не се бяха оказали старите им танкове и обикновените снаряди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 23
evlogi
преди 1 месец
хаххах..охх, голяма пародия са тия.Потьомкинщина на всяко ниво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още