IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на информация за Украйна от Германия може да е по-сериозно

Според руски медии германските военни са обсъждали начините, по които Западът доставя оръжие за Украйна

23:06 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Германският министър на отбраната Борис Писториус коментира, че изтеклите записи от разговор между германски военни е част от руската информационна война, пише Bloomberg. "Целта е да ни раздели, да подкопае нашето единство, така че трябва да реагираме по урановесен, но не по-малко решителен начин", заяви той по време на извъредно заседание на комисията по отбрана в германския Бундестаг. Писториус призова да "не падаме в капана на Путин".

Руското издание Russia Today, което е забранено в ЕС като пропагандистко, съобщи преди ден, че има запис, в който германски генерали са обсъждали възможни удари по Кримския мост по открита линия. Според британското издание The Times обаче изтичането на информацията може да е по-сериозно.

Според циркулиращи в  руското интернет пространство скриптове от разговора ръководителят на германските ВВС е обсъдил със свои колеги  детайли от начините, по които Западът доставя ракети на Украйна. Британците например имат "хора на място", които приемат пратките с ракети  Storm Shadow, извършвани с бронирани машини Ridgeback (базирани на америкаските Cougar).

Французите пък имат практиката да превозват ракетите Scalp с Audi Q7.

Според британското издание тази информация може да помогне на руското разузнаване да проследи превозните средства на територията на Европа и Украйна. Украинската агенция Униан обаче посочва, че ракетите Scalp са с дължина от 5,1 м, докато моделът Q7 на Audi -5,05 м.

Според руските медии четирима германски военни са разговаряли в приложението Webex и са споделяли секретна информация.Един от тях - вероятно от хотелска стая в Сингапур. Разговорът започва с коментар, че никой не знае защо германският канцлер Олаф Шолц отказва да даде ракети Taurus на Украйна и това предизвиква всякакви слухове.

 От Министерството на отбраната на Германия потвърдиха, че има изтичане на информация, но не могат да бъдат сигурни дали има манипулации по записа или свалените скриптове. Германският канцлер Олаф Шолц определи ситуацията като "сериозен проблем".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още