IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да са пред избор - да утилизират далекобойни ракети или да ги дадат на Украйна

Ракетите ATACMS могат да дадат възможности на фронтовата линия, каквито украинците нямат в момента

19:08 | 04.01.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В средата на октомври 2023 г. без много фанфари Украйна получи дългожелана пратка с далекобойни ракети ATACMS и веднага ги използва по военни летища в окупираните Бердянска и Луганска област, използвани за руските хеликоптерите, осигуряващи въздушна подкрепа на фронтовата линия.

Наличието на тези ракети, макар и без много подробности за вида им, потвърди украинският президент Володимир Зеленски, който заяви, че те "са се доказали".

Медийни публикации сочеха, че Украйна е получила 20 ракети ATACMS с малко по-ограничен обсег на действие (до 190 км) и клъстърна бойна глава, припомня Newsweek.  Пенсионираният ген. Бен Ходжис коментира пред изданието, че Киев веднага ги е "използвал по предназначение". Той е категоричен, че повече такива ракети ще дадат достъп на украинските военни до всяка част от окупираните територии, включително и Крим, и няма причина да не бъдат предоставени на Киев.

Така Украйна ще може да унищожи руски бази на своя територия, логистични връзки и военна инфраструктура.

В момента темата за американската помощ за Украйна е блокирана в Конгреса, но реално Вашингтон ще бъде поставен пред избора да похарчи пари на данъкоплатците, за да унищожи ракетите, които са с изтичащ срок за експлоатация, или да ги предостави на Украйна.

Според експерти утилизацията на боеприпасите всъщност ще бъде по-скъпа от предаването им на трета страна. А това, че са с изтичащ срок за експлоатация не означава, че не са ефективни и не могат да бъдат използвани. "Боеприпасите могат да бъдат използвани години, след като изтече тази дата", казва Ходжис и допълва, че решението да бъдат предоставени ракетите е политическо и не е свързано изобщо с опасения за ефективност и безопасност при използването им.

По данни на Ройтерс в годините са произведени 1650 ракети ATACMS от типа, предоставен на Украйна. От тях на склад към края на октомври 2023 година все още са 1114. Част от тях ще бъдат модернизирани от производителя Lockheed Martin или ще бъдат използвани от американската армия, но друга ще бъде унищожена.

Най-важното е да бъде запазен в добро състояние двигателят на ракетите, коментира и военният анализатор в Международния институт за стратегически проучвания Фейбиан Хинц. Той също е категоричен, че изтекъл срок за експлоатация не означава и край на живота на ракетите. Всичко зависи от качеството на материала и производството, както и от съхранението. Според него качеството дори е по-добро от рекламираното, остава да се оцени условията, при които ракетите са прекарали десетилетия.

Всяко оръжие бива заменяно от по-добро, по-ефективно и евтино, или по-смъртоносно, но това не го прави негодно, коментира и анализаторът Даниел Райс, бивш специален съветник на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний. Според него има още много ракети от различни типове с изтекъл срок на експлоатация по американските складове, които могат да бъдат изстрелвани със системите HIMARS, както са и ракетите ATACMS, и да дадат възможности, които украинците нямат в момента.

Далекобойните ракети с клъстерни бойни глави, каквито бяха дадени на Киев, обаче не са подходящи за използване на територията на Крим и около населените места, както и не могат да бъдат използвани за една от най-важните цели за Украйна - Кримския мост, например, казва Бен Ходижис. Това съоръжение е основното, използвано за доставки по фронта от Русия.

Затова и пенсионираният американски генерал препоръчва на Украйна да бъдат предоставени и ATACMS с единна бойна глава,  което е "абсолютна необходимост" от оперативна гледна точка.

Според източници на Bloomberg решението за предоставяне на ракетите е единствено на президента Джо Байдън - експертите в Пентагона отдавна заявиха, че виждат необходимост и смисъл от изпращането им в Украйна. Киев също така настоява за германския еквивалент Taurus, който е специално предназначен за разрушаване на инфраструктурни обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 4 месеца
До: evlogi Евлогич, помниш ли какво сам написа под една съседна статия, за приемането на последствията от своите действия? Меже би Фащ не са готови да ги понесат. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 4 месеца
к-а-п-у-т-!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
4
rate up comment 2 rate down comment 9
ratten
преди 4 месеца
До: sssaaa.... не съм съгласен с това "Ама как да се сетите, като нямате собствено мнение" едни от най-глууупавите мнения, които изобщо съм чел под коментарите са на люлинския император. с оная си работа гарантирам, че са си лично негови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
sssaaa
преди 4 месеца
Ако и двамата имахте поне по половин мозък, ксто наностаналите Евроатлантичета щяхте да се сетите, че САЩ ги пазят за евентуално възпиране на Китайска агресия над острова си. Една голяма част от тях ще отидат там. Ама как да се сетите, като нямате собствено мнение, а само copy/paste.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
Импeраторът
преди 4 месеца
До: evlogi няма да ги дадат ... и немците днес в новият доста добър пакет, не дават :-/ явно някой на Запад все още не иска да унизи Рашистан :-( или поне докато китайския не каже, че е проникнал достатъчно дълбоко и може да продължи без лубрикант :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
evlogi
преди 4 месеца
Е тва пък що за избор е.Въобще не би трябвало да се обсъжда, ясно е какво трябва да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още