IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се похвали с две прихванати ракети ATACMS и мащабно ядрено учение

Руски производител на ракети успява да си доставя части от САЩ и Европа, избягвайки санкции

07:46 | 26.10.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руското Министерство на отбраната съобщи за две прихванати ракети ATACMS - американските ракети със 165 км обсег на действие, през изминалото денонощие. От сводката не става ясно при какви обстоятелства е станало това.

На 17 октомври Украйна изненада руските военни с използването на ракетите по летищата в окупираните Бердянск и Луганск, при което бяха унищожени десетина бойни хеликоптера, използвани за въздушна подкрепа на бойните действия. Според секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов ефективността на американските ракети е изненадала и Киев. След ударите атаките с хеликоптери по фронтовата линия са намалели. Русия е започнала да изтегля част от авиацията си и от Крим, каза още той.

Неговият коментар беше потвърден и от публикация на президента на Украйна Володимир Зеленски в Telegram. След заседание на щаба на Върховния главнокомандващ той предупреди,че всеки удар по енергийната система на Украйна този път ще има отговор. 

"През тази година не само ще се защитаваме, но и ще отговаряме", написа украинският държавен глава и допълни: "Врагът знае това много добре - първо изтеглиха от Крим флота, а сега местят и своята авиация далеч от нашите граници".

Повече от месец Русия използва единични ракети за удари по инфраструктурата на Украйна и в Киев смятат, че причината за това е трупане на резерви за масови обстрели през зимните месеци, когато и щетите ще са по-болезнени.

Русия извърши учение за масиран ядрен удар

Под ръководството на върховния главнокомандващ на Русия президента Владимир Путин на 25 октомври се проведе учение на въздушни, морски и въздушни части, които влизат в състава на ядрените сили на Русия, посочват още от Министерството на отбраната. Това става броени часове, след като руската Дума одобри излизането на Русия от договора за забрана на ядрените опити. Проведени са практически пускове на балистични и крилати ракети, допълва се в краткото съобщение.

В рамките на учението е изстреляна ракета "Ярс" от изпитателния космодрум Плесецк в Камчатка. В Баренцово море от атомната подводница "Тула" е изстреляна балистичната ракета "Синева", а в учението е участвал и стратегически бомбардировач Ту-95, става ясно още от съобщението.

Руски дронове са ударили близо до Хмелницката АЕЦ

Отломки от руски дронове в Хмелницка област са причинили щети по административната сграда на Хмелницката АЕЦ, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 609-я ден от пълномащабната война в Украйна. Той каза, че много вероятно целта им да е била именно ядрената централа и ще повдигне въпроса по време на заседанието на лидерите на ЕС, на което ще вземе участие по-късно днес (26 октомври).

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси потвърди щетите по централата, както и че няма пряк удар по съоръженията. "Следващият път може и да не ни провърви", допълни той в съобщение, публикувано на сайта на агенцията.

Два дрона са били унищожени на дистанция 5-20 км от Хмелницката АЕЦ, каза още Гроси.

В Хмелницката АЕЦ работят два реактора от типа ВВЕР 1000, а още два са в строеж. Централата е сочена като най-вероятен купувач на оборудването за АЕЦ "Белене", което беше обявено за продан от правителството.

Интензивни боеве по цялата фронтова линия

Интензивни остават бойните действия по цялата фронтова линия през изминалото денонощие, докладват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В сводката са отчетени близо 80 директни бойни сблъсъка и обстрел (с минохвъргачки, артилерия и насочвани бомби) над повече от 130 населени места в прифронтовите региони в Черниховска, Сумска, Харковска, Луганска и Донецка област.

И ВСУ, и руското Министерство на отбраната съобщават за множество отблъснати атаки около Купянск и Лиман. Украинските военни отбелязват висока интензивност на боевете около напълно разрушеното населено място Маринка, за което се водят битки от месеци. Военни наблюдатели съобщават за леко забавяне на щурма към Авдиевка, като руските части се прегрупират заради големи загуби.

Геолокализирани кадри показват, че украинските военни записват успехи край Роботине и Вербове в Запорожка област, както и около Бахмут, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). От ВСУ посочват, че край Бахмут украинските части укрепват достигнатите позиции и нанасят контрабатарейни удари в Херсонска област. Руски източници потвърждават по-интензивни от обикновеното опити на украинските военни да преминат на левия бряг на Днепър. Украинците укрепват позициите си около Кринки, както и край Антоновския мост и жп линиите и се ориентират към северните части на Олешки.

Производителят на "Кинжал" успешно избягва западните санкции

Много от частите в дроновете и ракетите, произвеждани от Русия, са от производители от САЩ и Европа, каза още Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение и призова за засилване на санкциите срещу Русия. Проучване на The Insider показа, че производителят на хиперзвуковата ракета "Кинжал" и на "Искандер" - "Конструкторско бюро по машиностроене" (КБМ), успешно избягва западните санкии и си доставя части от САЩ и Европа чрез свои подизпълнители, които не са в ограничителни списъци.

Изданието цитира и някои схеми на доставки - съдадената през 2021 година компания "ЕТС Электроникс", регистрирана в Москва, купува чипове и други части от американските производители Texas Instruments, Analog Devices и Altera с помощта на китайската ETC Electronics Limited.

В публикацията се посочва, че много компоненти идват и от Европа. Регистрираната в Москва Остек-Тест купува части за ракетите "Кинжал" от полската Espec и ги доставя на КБМ. "КЕВ-Рус" пък доставя части от германската KEB, "Мир станочника" - от регистрираната в Берлин IR-Logistik и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 6 месеца
Ракетите уцелили С 400. Така ги "прехванали"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Гошогошев
преди 6 месеца
По руските СМИ имаше по едно кратко съобщение и то далеч не във всички Тия които биете барабана сте вие българските и то всичките Нямаше вестник който на дълго и на широко да не ни обясняваше как се били хвалели ,а повод за хвалба имат ,не е като да нямат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Алехандро
преди 6 месеца
Дори и да са прихванали, що не прихванаха онези, които нанесоха най-голямта ВВС загуба след втората световна война на руската ***?! ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 10
Tikva007
преди 6 месеца
До: Имитаторът: Е, отдавна известен факт, че алкохолът не прощава. Първо бастисва мозъчните клетки - загубата на памет е от ранните симптоми на алко-мозъчна деструкция. Нищо де, аз нали затова съм тук - да ви припомням глуупосстите и измишльотините, с които пълните тук от години коментарната услуга на сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 22
Импeраторът
преди 6 месеца
До: Амеба007 за Бахмут си прав, но да не се радваме, защото CryBar и друг път е писал са големи украински пробиви и после е нямало нищо. За здравословно състояние на секз символът ти не мога да коментирам - явно пЗихозата те е почнала и бъркаш кой какво е казвал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 14
Tikva007
преди 6 месеца
До: Имитаторът: Със сигурност ще се откажат, защото са Брости и не могат да решат дилемата *Бахмут или Сватове*. Ще се откажат и когато преброите с побратимите ти по акъл до 30,000. И безалтернативно ще се откажат тези дни, когато Путин гушне китката от диагностицираното му от теб онкологично заболяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 22
Импeраторът
преди 6 месеца
До: zelka007 дано не се откажат рашистите, че много добре им се получаваше всичко там :-) реално, всичко е в тяхна полза, освен това, че за уникално Брости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 24
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Щом си пропуснал задължителното за фронтовата укро-новинарщита *хихи-хаха*, значи питаш как дела само от куртоазия, защото едва ли си пропуснал обстойния анализ на баш-укро-анализаторът на събитията в украйна, рупорът на укро-пропагандата, бащата на ЦИПсО и *Буча* - Алексей Арестович. Ако си пропуснал, а и за останалата публика, ето да се информираш за делата около Авдеевка. Има и специален акцент за хихикането. От първата минута: *https://m.youtube.com/watch?v=syAwHzwqC10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 31
zelka007
преди 6 месеца
това , че рашибозуците плашат света с ядрени страшилки , едва ли учудва някой ... виж , изненадата ще дойде ако обявят пробив в медицината или машиностроенето , за космическите изследвания вече окончателно изпаднаха от класацията , нямат нито една орбитална мисия вече , само качват и спускат хора от МКС ... !! ... как дела друзя антиваксъре-газовици ?! котлето на Авдиевка кипна и угасна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още