IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският парламент одобри излизането от договора за забрана на опити с ядрени оръжия

Решението бе прието единодушно и в двете камари

12:54 | 25.10.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Руският парламент приключи приемането на закон в сряда, който оттегля ратифицирането на Москва на световния договор за забрана на опити на ядрени оръжия, съобщава Ройтерс.

Горната камара – Съветът на федерацията, одобри закона със 156 гласа „за“, без „против“, след като долната камара също го прие единодушно. Сега той отива за подпис от президента Владимир Путин.

Путин призова законодателите по-рано този месец да направят промяната, за да „отразят“ позицията на САЩ, които подписаха, но така и не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

Русия заяви, че няма да възобнови опитите на ядрени оръжия, освен ако Вашингтон не го направи, но експерти по контрол на оръжията изпитват опасения, че страната може би се доближава до опит, който Западът би възприел като заплашителна ескалация в контекста на войната в Украйна.

Киев обвини Русия, че засилва „ядреното изнудване“.

Макар че официално така и не влезе в сила, договорът направи ядрените опити табу – нито една страна с изключение на Северна Корея не е извършвала тест, включващ ядрено детониране, през този век.

Експерти по контрол на оръжията казват, че тест от Русия или от САЩ може да предизвика нова оръжейна надпревара в момент на остро международно напрежение на фона на войните в Украйна и Близкия изток. Според тях, ако една страна реши да прави опити, другата вероятно ще направи същото, а трети държави като Китай, Индия и Пакистан може да ги последват.

CNN публикува сателитни снимки миналия месец, на които се вижда, че Русия, САЩ и Китай са построили нови съоръжения на площадките си за ядрени опити през последните години.

Министерство на енергетиката на САЩ каза миналата седмица, че е извършила химическа експлозия на обекта си за ядрени тестове в Невада, „за да подобри способността на САЩ да засича ядрени експлозии с ниска мощност по света".

Говорейки пред руските законодатели преди вота в сряда, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че взривът в Невада „е без съмнение политически сигнал“.

„Както каза нашият президент, трябва да сме нащрек и ако САЩ се придвижат напред към започването на ядрени тестове, ще трябва да отговорим тук по същия начин“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
Импeраторът
преди 6 месеца
Някои форумни амеби разбират вече от къде духа вятъра? Нема се плашите крепостни селИАни, мечката скоро ще се събуди - сега лесно я *укат Китай и САЩ докато спи, ама като се събуди... като се събуди ще се окаже, че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
sssaaa
преди 6 месеца
До: Alex Silver, е защо САЩ да ратифицират такива договори, като могат да "демократизират" когото си искат, когато си искат и снлакеото си искат. САЩ да не би да признават наказателние съд в Хага? Но пък иначе го използват за да пращат там доказателства срещу Русия например. Нещо такова звучи - ние не признаване Законите ви, но пък ще съдим с тях другите. Демократично а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
Alex Silver
преди 6 месеца
Ф.А.Щ. не са ратифицирали нито един договор, забраняващ нещо. Те са изключителни и над всички. Освен договора за ядрените опити те не са ратифицилари и забраната на химически, бактериологически и пр. оръжия. Не са унищожили и грам от химическите оръжия, а в многобройните си военни биолаборатории фабрикуват вредноносни вируси и бактерии. Само в 404 се намериха 30 такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още