IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Следващият пакет с военна помощ за Украйна засега ще e последен

Украйна преосмисля операциите си заради недостиг на снаряди

07:44 | 19.12.23 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пентагонът има средства само за още един пакет с военна помощ за Украйна, който ще бъде предоставен в края на декември, потвърди съветникът за национална сигурност Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом. Без одобрение от Конгреса САЩ няма да може да продължи да помага на страната, стана ясно от думите му.

Украйна получи муниции на стойност 200 млн. долара, анонсирани по време на визитата на президента Володимир Зеленски във Вашингтон в началото на месеца.

В същото време и ЕС не успя да преодолее ветото на Унгария на последния Европейски съвет за 2023 г., а председателят Шарл Мишел призна, че следващата среща няма да е в началото на януари, както се планираше, а на 1 февруари 2024 г. Страните от общността искат да си дадат още малко време, за да убедят унгарския премиер Виктор Орбан да спре да блокира пакета от 50 млрд. евро дългосрочна макроикономическа помощ за Киев, както и 500 млн. евро военна помощ, която Будапеща спря още през май 2023 г.

Без средствата от ЕС и САЩ Украйна ще може да издържи няколко месеца, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред The Financial Times. По нейни думи благодарение на оживлението на икономиката, стабилизирането на данъчната система и обузданата инфлация, Киев ще се справи през януари и февруари, но след това ще трябва да се "приспособи" към липсата на средства - или ще трябва да предприеме жестоко ограничаване на разходите, или да започне да печата пари, за да покрие дефицита.

Тази политика крие риск от хиперинфлация и дестабилизация на финансовота система в момент, в който се вижда началото на икономическото възстановяване на страната и все по-добрите перспективи, посочва Георгиева.

Украйна използва всички средства, които набира в бюджета, за финансирането на военните си разходи. Социалните плащания обаче се покриват основно от финансовата помощ от партньорите. Според разчетите на Министерството на финансите на страната дефицитът в бюджета ще бъде около 41 млрд. долара през 2024 г.

Връщайки се от САЩ, Зеленски призна, че без помощ от Запада страната му няма да спечели войната, но и допълни, че не може да я загуби, "защото единственото, което имаме, е нашата държава". При липсата на доставки на оръжие Украйна ще се върне в първите месеци на войната, когато разчиташе на собствените си сили и имаше големи загуби в жива сила.

Украйна пренастройва операциите си заради недостиг на снаряди

Украйна преосмисля военните си действия заради недостига на снаряди, разказа ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский пред Ройтерс. "Тези обеми, които имаме днес, са недостатъчни за нашите нужди. Затова ги преразпределяме, планираме задачите, които си поставяме, и ги намаляваме, за да можем да ги обезпечим", каза той и допълни, че и Украйна, и Русия изпитват недостиг на снаряди от съветски тип - 122 мм и 152 мм.

Русия получи повече от 1 млн. снаряда от Северна Корея, а Украйна увеличава местното производтсво - и на артилерия, и на дронове, за да покрие част от недостига. Западните партньори на страната изпълняват със забавяне ангажиментите си.

Недостигът на снаряди вероятно ще накара Украйна да избере приоритетни сектори на фронта, където териториален напредък може да бъде осъществен с по-малко щети, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW) в своята сводка за 663-я ден от началото на пълномащабната война. В ситуация на липсващи муниции и ограничена финансова подкрепа Киев трудно ще може да планира и да се подготви за операции през 2024 г.

Зимата не намалява интензивността на боевете

През изминалото денонощие е имало 105 директни бойни сблъсъка и под артилерийски и минометен обстрел са повече от 140 населени места около фронтовата линия, пише Генералният щаб на ВСУ в своята сводка за изминалия ден. Най-горещите точки остават Бахмут, Маринка, Авдиевка и Купянск, но ISW отбелязва, че няма потвърден напредък в нито едно от тези направления. Активизират се действията в Запорожката област - около Роботине и Новопокровка.

Край Авдиевка има отблъснати 24 атаки, което е под средното за миналата седмица, а руски източници съобщават за лоши метеорологични условия - мъгла и замръзнали участъци, които пречат на разгръщането на бойните действия в района. Това е третата вълна от средата на октомври в опит да бъде обкръжен градът, но руснаците имат малък напредък с тази задача. Руските части все още не могат да вземат и пълния контрол над Маринка, която е напълно разрушена след месеците на обстрел.

Украинските военни се задържат на левия бряг на Днепър, но геолокализирани данни потвърждават напредък на руснаците към Кринки, а военни кореспонденти съобщават, че частите най-накрая са подкрепени от бронирани машини, но и все още липсва артилерия и въздушна подкрепа.

Ген. Залужний обяви война на подслушващите

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний коментира, че откритото преди ден подслушвателно устройство е било в помещение, което не е използвал отдавна, но е планирал да го направи в началото на тази седмица. При проверката на стаята е установено устройство за подслушване, за което от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщиха, че не е активно и няма данни да е предавало дистанционно информация.

Разследване обаче показа, че това устройство не е единствено и в други кабинети също е имало такива. Ген. Залужний определи случващото се като "война" и че ще разследва кой е опитвал да подслушва военните. Според него опасност за изтичане на държавна тайна няма, но пробивът е достатъчно притеснителен.

Готви се пълна мобилизация в Украйна

Украинските власти подготвят промени и мобилизация на жени, пишат украински медии. Жените, които подлежат на отчет, могат да бъдат привлечени към военна служба или да извършват работа за обезпечаване на отбраната, сочат публикации. Вероятно ще има и отмяна на редица изключения - например за студенти.

Командири на военни части и военни анализатори обаче заявиха, че на фронта не трябва да бъдат изпратени немотивирани хора, които могат само да влошат ситуацията. Ръководителят на "Азов" Денис Прокопенко предупреди, че целите на Русия не се променят и мирът нито ще дойде от само себе си, нито пък войната ще продължи десетилетия. Той призова украинците, "които не воюват", или да вземат оръжие в ръка, или да работят за победата в тила, но не и да остават безразлични и без инициатива.

ЕС ще следи по-стриктно танкерите, които превозват руския петрол

ЕС официално одобри 12-я пакет със санкции срещу Русия. Мерките получиха "зелена светлина" на заседанието на Европейския съвет в края на миналата седмица. По-конкретно пакетът затяга прилагането на разпоредбата за таван на цената на петрола, като се следи по-внимателно как танкерите могат да бъдат използвани за заобикаляне на тавана от 60 долара на цената на руския петрол, наложен от Г-7, ЕС и Австралия.

Допълнително се допълва и списъкът със санкционирани руски физически и юридически лица, както и се налагат нови забрани за внос и износ като например на руски диаманти. Пакетът включва също така по-строги задължения за проследяване на активи и строги мерки по отношение на дружества от трети държави, които заобикалят санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
Гошогошев
преди 4 месеца
Йовков има един разказ "Другоселец"Е това трябваше да дадем на Зеленски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
Aплодисменти. . . Кухият се събуди най-накрая. Остава сега скъсаният презерватив .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 лозунгарче, като говорим за първите дни и загуби, вместо да лъжеш я ни припомни какво стана с 60 километровия. конвой рашисти, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 месеца
*При липсата на доставки на оръжие Украйна ще се върне в първите месеци на войната, когато разчиташе на собствените си сили и имаше големи загуби в жива сила.* - Разликата от тогава ще бъде, че медиите няма да са пълни с бомбастични статии за преброените дни на Русия вследствие на *ядрените санкции* на Запада. Някои помним прогнозите на Бай Гън за курс от 200 рубли за долар, спирането на живота в Русия заради SWIFT и нефто-газовото ембарго, замръзване на руския ВПК заради липса на чипове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
Tikva007
преди 4 месеца
*благодарение на оживлението на икономиката, стабилизирането на данъчната система и обузданата инфлация, Киев ще се справи през януари и февруари, но след това ще трябва да се "приспособи" към липсата на средства* - Целият първи абзац от статията е крещяща илюстрация на една провален проект *Анти-Русия*, която трябваше да изчезне за месец-два. Особено гротескно е блеенето на нашата госпожа, за страхотната икономика на украйна, която без парите на спонсорите ще гушне китката за броени дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: А на линията на съприкосновение на истината с лъжата, горната статия показва, как се лизгат в нужжника всичките ти двегодишни, брадясали и вече омръзнали и на гарргите твои измишльотини от интелектуалното ниво на диагностициран със синдром на Даун язовец - патологично тъъппп, но издържлив и упорит. До време ти украсяваше с фантасмагории целевите измишльотини на медиите за събитията в украйна. Сега остана сам в окопа. Скоро и от сайта ще те затрупат там поради непригодност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
sssaaa
преди 4 месеца
Евроатлантическите Ллиизачи се разкрякаха пак. Иначе и днес Укронацистите се движат с познатото темпо 1 напред 4 назад, видно от Хромово, Иванивское, Клишивка и Новомахайливки.До кога ? Цял свят дарява на нацистите + санкции от Супер напредналите Технологични нации с техните Безаналогови технологии и военно оборудване, разузнаване, частни армии (най вече от Полша) и въпреки това всеки ден "Назадват" с дългоочакваната контра атака. Как са нещата в Кринки? Нямат нужда от чували там, а от Фадрома ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
Оопс, само половината ли евроатлантическа cгaн се е изтропала до сега? Къде спят още кухия и скъсаният ***? Хайде гуса ваксъри-антигазовици, грантовете ви чакат .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 24
zelka007
преди 4 месеца
а на линията на съприкосновение , рашибозуците се лизгат по заледените украински ниви , навехнати китки , натъртени дъта , черни чували , клетви ... още един батальон отишъл на среща с кобзон , големи песнопойци се извъдиха тез рассияни , да им се не надяваш ... снощи само два герана (забрадени шахеда) , няма балистики няма калибри няма карабли няма яйца ... вторият най-могъщ център на вселената ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 20
Импeраторът
преди 4 месеца
До: sssaaa ами нормално - при Бахмут нали мобилизираха бременни жени и старци :-) иначе шегата настрана, но в тяхната армия има много жени, които служат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още