IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тактическото отстъпление на руския Черноморски флот може и да не сработи

Интензивността на боевете край Авдиевка намалява през последните дни, а руснаците опитват да влязат в града

07:40 | 18.12.23 г. 12
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Изтеглянето на руския Черноморски флот от Крим към пристанището в Новоросийск и плановете за нов щаб в Очамчира, Грузия, може и да не е достатъчно, за да бъде защитена тази военна част, пише в коментар Newsweek. Причината е, че Украйна скоро ще разполага със самолетите F-16, които ще разкрият в пълен обем потенциала на противокорабните ракети "Харпун", както и на другото западно въоръжение, което притежава.

Изданието посочва, че сателитни снимки подсказват, че Москва действително се подготвя за изграждането на нова база за своя Черноморски флот в окупираната грузинска област Абхазия.

Украйна успя да спечели превъзходство в Черно море, използвайки флотилията си от морски дронове и ракети, поразявайки кораби и историческата сграда на флота в Севастопол. Благодарение на това Киев отблокира износа от пристанището в Одеса и през коридора, който преминава през териториалните води на Румъния и България, за около три месеца изнесе към 8 млн. тона товари.

Военни анализатори отбелязват, че изтласкването от Крим засега пречи на тактиката на Русия, но новият щаб в Абхазия ще позволи на руските военни да използват отново активно ракетите "Калибър".

Владимир Путин: Финландия ще има проблеми

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за "Россия 1", че няма никакво намерение да напада НАТО, но в същото време и, че Финландия ще има проблеми заради членството си в Алианса. Влизането на страната във военния съюз ще накара Москва да сформира Ленинградски военен окръг и да концентрира военна сила в региона, каза руският държавен глава.

Руски чиновници нееднократно заплашваха страните от НАТО, включително и с ядрено оръжие през последните месеци заради подкрепата, която оказват на Украйна. Самият Путин коментира на 21 юли, че Русия ще отговори на преместването на полски войски към беларуската граница в отговор на изграждането на лагери на ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус.

Москва започна своята "специална военна операция" с мотив да осигури неутралния статут на Украйна, тоест извън съюзи като ЕС и НАТО, демилитаризация и денацификация на страната.

Войната на дронове

В ранните часове на 17 декември Министерството на отбраната на Русия съобщи за свалени 35 бойни дрона над Ростовска, Липецка и Волгоградска област. За вчерашния ден над окупираните територии са унищожени допълнително още 91 дрона и два самолета МиГ-29 и един Су-25, с което броят на свалените украински самолети от началото на пълномащабната война е вече 553, показват изчисленията на Москва.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов написа в Telegram,че "по-голямата" част от дроновете над областта са унищожени и съобщава за прекъснато електрозахранване в областта. В същото време в социалните мрежи се появиха снимки от поражения по военното летище в Морозовск и боен самолет Су-34. Във вечерното си обръщение по повод 662-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски коментира "Беше силно", благодарейки на службите за сигурност, разузнаването и ВВС за операция, без да даде повече подробности.

През миналата седмица Русия изстреля 132 дрона към територията на Украйна, от които ВВС унищожиха 124. Руските военни изстреляха и три ракети "Кинжал", както и залп балистични ракети над Киев. Системите за ПВО успяха да унищожат всички балистични ракети, макар че отломки паднаха над жилщна сграда в столицата, както и една от "Кинжал"-ите. Две ракети попаднаха в Староконстантиново, където има военно летище.

Украинската армия вече има на разположение и още един вид бойни дронове, които са с далечен обсег на действие - между 750 и 900 км. Моделите AQ 400 Scythe се произвеждат в Украйна, макар че голяма част от частите се внасят от Великобритания и Германия, става ясно от съобщения на производителя Terminal Autonomy.

Русия активизира артилерия, бронирана техника и пехота към Авдиевка

С помощта на артилерия, въздушна подкрепа и бронирана техника руските военни продължават с опитите си за обкръжаване на Авдиевка, съобщава ръководителят на Таврийския окръг ген. Олександър Таравский. На този етап опитите са без успех, въпреки че геолокализирани данни показват известен напредък на руснаците около Степове. Украинците, на свой ред, контраатакуват и укрепват позициите си около Невелске. Руски кореспонденти съобщават и за успехи към коксовия завод и индустриалната зона.

Руски части опитват да навлязат в града с колони от по 10-на бронирани машини, посочват украниците. Сводките на Генералния щаб на ВСУ пък показват забавяне на интензивността на бойните действия край Авдиевка през уикенда. В района през миналото денонощие са отбити 27 атаки, докато през седмицата бяха по над 50 на ден. Като цяло и директните бойни сблъсъци намаляват -до 64, спрямо по близо стотина през миналите дни.

Украйна продължава да удържа позиции и в Маринка въпреки заявленията на военни кореспонденти, че градът е под контрола на руснаците. През миналото денонощие са отбити 4 атаки в града, който е вече напълно разрушен.Интензивни са бовете около Бахмут, като геолокализирани данни показват руски успехи към Курдюмивка и Хромове, както и около Купянск.

Украйна продължава да прехвърля военни на левия бряг на Днепър, съобщават руски източници и се оплакват от липсата на линейки за евакуация на ранени и електронни устройства за борба с дронове.

За боеве край Теребрено съобщава губернаторът на Белгородската област Вячеслав Гладков. По-късно бойците от Легион "Свобода за Русия" поеха отговорност за атаката, при която беше прекъснато електрозахранването в региона и нападнат гарнизон на руската армия. От украинското военно разузнаване потвърждават за бойните действия в приграничния район и допълват, че атаката е организирана от противници на Кремъл.

СБУ разследва потенциално подслушване на ген. Залужний

Службата за сигурностна Украйна (СБУ) разследва потенциално подслушване на главнокомандващия украинската армия ген. Валерий Залужний. От институцията съобщават, че е намерено подслушвателно устройство в помещение, което потенциално може да бъде ползвано от генерала. То не е било активно и няма данни за натрупване на информация или дистанционно изпращане на аудиозаписи.

В момента се извършва експертиза на устройството, допълват от СБУ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка Абе скъсан, като са ти пopили скъсаната *** и малкото мозък, еветуално ако изобщо си имал такова нещо, безвъзратно е заминал. хехеее .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Я, Тиквъ07 се логна с ментето ми, каква чест, толкова е недъгава и слаба да се защити, че ми направил менте, хехеее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
***= т.ме но на латиница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Скъсана_Ушанка Абе Скъсана мозъчно-словесна диария, дpиckаш ли дpиckаш ли? Айде бегом в keнeфa и да те нeма тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Гледам дъртия каиш Тиквъ07 пак е шляпала минуси, горката :))) А в телеграм каналите е пълно с клипове от "успехите" на алкохолиците покрай Авдиивка - така успешно са наторили чернозема, на всеки 10 квадратни метра има по няколко трупа! А ето и клипът ми фаворит от миналата седмица за утилизация на москал. https://***/ButusovPlus/6828
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 18
khao
преди 4 месеца
До: SporqZaKef .. и кво ще стане? Ще започнеш да пишеш само под икономически статии ли, хахахахахаха! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 4 месеца
Значи ако седмицата не започне с поне една дебела статия на фокус на тема Русия-Украйна и споне два още по-дбели коментара с подробен анализ от Служебния акаунт, направо се затичвам до прозоеца да проверя да не е станал някой световен катаклизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 12
sssaaa
преди 4 месеца
И днес за пореден ден Украинската пролятно-лятно есенна контра атака през зимата е пак с познатото Евроатлантическо темпо, 1 напред 4 назад. Видно в Первомайско, Опитне и Водяне.Как е в Олешка? Кога се очаква да бъде "пак" в Украински ръце, че последните 2-3 месеца нищо не се излъгали за там? Кинжали сте ги свалили пак на летището в Староконстантиново с директно попадение вътре в склада за Безаналоговата НАТО-вска техника. Доста успешно се справя НАТОвското въоръжение в складовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 19
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Ти само един такъв приятел ли имаш? Пак лъжеш. Поне още 3-*** пишат с теб тук, а публична тайна е, че вашата гилдия от пухкави ръчички, меки китки, меки пааттки и съвсем без паааттки, напоследък се множите, та направо пускай там при термопомпите едно цехче за силиконови копия, може и едно IPO да му прикачите и друсай тиражи - Армията на любовта, защитник на европейските ценности, има нужда от оръжие. Има още паметници, които трябва да победите, докато не докарате пак руснаците тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 35
zelka007
преди 4 месеца
друзя , от онази пропаганда дето стърчеше в градинката , останА само пиедесталЪт ... :))) ... ще постърчи , постърчи , пък ще го изравним със земята и ще засадим теменужки , любимите цветя на Иван Костов ... приятен ден друзя !! шпагина да му направим ли копие от медицински силикон ?! питам за един приятел с пухкави ръчички и меки китки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още