IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Въпрос на време е пълният огневи контрол над Крим

Сателитни снимки потвърждават изтеглянето на руските кораби от Севастопол в последните седмици

16:16 | 24.10.23 г. 8
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В момента Украйна няма пълен огневи контрол над Крим, но е въпрос на време, заяви по време на форума "Кримска платформа", който се провежда в Прага, украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза, че Русия постепенно изтегля своята флотилия от полуострова и планира да изгради нов щаб на Черноморския флот в Грузия.

През септември Украйна разруши историческата сграда на Черноморския флот в Севастопол и извърши удар по пристанището в града. Оттогава сателитни снимки показват, че Русия изтегля част от корабите си и ги ситуира в пристанището в Новоросийск.

Украйна постигна своето първо голямо постижение в Черно море през април 2022 година, потапяйки флагмана на руския Черноморски флот - крайцера "Москва", а няколко месеца по-късно и с връщането на контрола върху Змийския остров. С окупирането на Крим Русия реално лиши Киев от морски флот, който страната замести с флотилия от морски дронове, изпълняваща успешно множество мисии към полуострова.

Чрез серията удари по Крим и изтеглянето на флотилията Украйна успя да подсигури своя маршрут за износ на селскостопанска продукция през Черно море. По данни на Киев вече 50 кораба са преминали през коридора и още толкова са приближаващите се в момента към украинските пристанища.

Руските кораби обаче все още са заплаха за територията на Украйна и в страната очакват, че те ще се включат при активизирането на ракетните удари през зимните месеци.

По време на своито приветствие Зеленски отбеляза още, че желанието на Русия да контролира Крим не е свързано само със земята, а с установяване на военен плацдарм, чрез който да дестабилизира държавите в региона на Черно море. Той беше категоричен, че Киев запазва целта си за пълната деокупация на страната, включително и Крим.

Зеленски говори още и за засилване на проукраинските настроения в Крим и отбеляза, че Киев има все повече съюзници на окупирания през 2014 година полуостров. Той припомни и депортацията на кримско-татарската общност по времето на СССР и призова за освобождаването на политически затворници от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
stonasto
преди 6 месеца
До: mr. Yoda Това ли само ти роди копейнишкото мозъче....евразийско мекотело....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
До: RoyBatty ... имаш гугъл цъкни си Севастопол , там бехте ... !! ... един куп джелеза ви потопиха за $3-4млрд по стари цени (крайцери , фрегати , десантни , катери , подводници ) ... двата щаба с все адмиралите и капитаните в тех взривиха украинците ... сега сте в новоросийск . има негласно споразумение с НАТО там украинците да не пипат квото сте успели да спасите , ако не изстрелва ракети ... па ти си зяпай квито искаш карти с къфто искаш цвят ... чайните ресто направиха на един остров ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
До: mr. Yoda ... на вразите цъкаш минуси , а на теб си плюсчета ... суетен кат политкомисарчето тиква007 ... :))) ... един дол дренки нефели сте ... !! ... с тия 4к къде се буташ м/у шамарите ве ?! тъмните дето вдигат и свалят кофите в титан-изток взимат повече ... !! ... четирихилядниците българомразци сте на пръстите на двете ръце в държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 6 месеца
До: penkiler1415: Тая Зе!(лка) е като тукашната. Без бело не сяда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 17
penkiler1415
преди 6 месеца
Зеленски е договорил Таурус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
RoyBatty
преди 6 месеца
Може ли да приложите една карта кой къде е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 6 месеца
Търся *** пишурки *** пропагандистки за сайт. 4000 кинта по тарифата. Що никой не кълве? Тук да не би да дават повече?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 19
0pk
преди 6 месеца
Всичко разбрах и споделям радостите от големите украински победи, включително и върху цивилна инфраструктура (дето си е чист тероризъм), постигнати с помоща на морски дронове, само не разбрах, защо Русия "планира да изгради нов щаб на Черноморския флот в Грузия". :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още