IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нестандартни методи Украйна промени баланса на силите в Черно море

С катери и морски дронове Киев държи под прицел военния флот на Русия

16:24 | 20.09.23 г. 32
Крайцерът "Москва", потопен през април 2022 г. Снимка: Bloomberg LP
Крайцерът "Москва", потопен през април 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

Вече шест кораба напуснаха украинските пристанища през коридор в Черно море, охраняван от Украйна, без официалното разрешение на Москва. Два контейнеровоза под флага на Палау пък пристигнаха в Украйна. Това е сигурен знак, че балансът на силите в Черно море е вече променен, пише в анализ The Wall Street Journal.

С катери и лодки и с разработени в Украйна морски дронове Киев успя да унищожи голяма част от Черноморския флот, прицелвайки се дори и корабите, които се намират в собствените им бази, и така да накара водещата военна сила Русия да премине в отстъпление, допълва още изданието.

Реално Москва сама се вкара в това положение - войната навлезе в нова фаза в средата на юли, когато Русия прекрати участието си в зърнената сделка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три свои пристанища в Черно море. С този ход Русия се надяваше да блокира износа на Украйна и да превземе дела ѝ на пазарите, но всъщност даде свободата на действие на украинските военни, и то в много критичен за цялата контраофанзива момент.

За този успех съществено е значението и на Турция, която още през февруари 2022 година затвори Босфора за военни кораби, използвайки подписаната през 1936 година Конвенция от Монтрьо, която определя статута на пролива. По този начин Русия не може да обнови корабите си и един по един ги губи, като сред първите беше един от най-големите военни кораби, потопени след Втората световна война - крайцерът "Москва".

Foreign Policy допълва, че с находчиви и нестандартни тактики Украйна, която няма военен флот, държи под прицел руските кораби в цялата акватория на Черно море, включително и в пристанищата. На въоръжение освен морски дронове влизат и разработените в страната корабни ракети "Нептун". Украинските военни признават, че не са имали време и е трябвало да тестват тези ракети в реални бойни условия, но разработката се оказва успешна. Вече има и първи удар с далекобойни ракети, предоставени от Запада - британски Storm Shadow и френски Scalp, с които преди няколко дни бяха поразени няколко кораба и подводница.

Изданието напомня коментарите на Москва още в началото на пълномащабната война в Украйна, че удари срещу Крим ще бъдат смятани за "червена линия", пресичането на която би довела до задълбочаване на конфликта и използването на всякакви средства за защита, включително и ядрено оръжие. Досега нищо такова не се случва, посочват авторите на публикацията и цитират думите на пенсионирания адмирал от военноморските сили на САЩ Марк Монтгомъри: "Ако сте руски кораб, не сте на сигурно място никъде в Черно море, включително и в пристанищата и на котва".

В допълнение Украйна си върна и "Кулите на Бойко" - платформи за добив на природен газ около Крим, които служат като част от военната инфраструктура в Черно море, включително и с разположените на тях средства за мониторинг и разузнаване.  

Тези удари са отговорът на Украйна срещу опитите на Русия да ограничи износа на украинско зърно, обричайки най-бедните региони на продоволствена криза, коментира един от съветниците в офиса на украинския президент Михайло Пдоляк. Те обаче допълват и ударите по военни обекти, бази и складове на територията на Крим, извършвани основно с дронове. Дори и днес (20 септември) жители на полуострова съобщават за нови удари в Севастопол, гъст черен дим (вероятно от запалена рафинерия и петрола база) и затворен за кратко Кримски мост.

Foreign Policy обаче предупреждава, че господстващото положение в Черно море може да не трае толкова дълго, колкото им се иска на украинците - далекобойните ракети, с които разполага Киев са ограничен брой.

В интервю за CNN, взето в кулоарите на годишната среща на ООН в Ню Йорк, украинският президент Володимир Зеленски признава, че без далекобойни ракети загубите на Украйна ще бъдат големи. Разговорите за доставката на ATACAMS са на финалната права, смята още той. Киев настоява за американските далекобойни ракети от месеци. Води и преговори с Германия за техните Taurus, за които много анализатори казват, че са най-подходящите за основната цел на украинските военни - разрушаването на Кримския мост.

Русия още задържа въздушното си предимство - не само над Черно море, но и в цяла Украйна. Когато Киев получи самолетите F-16 и това ще се промени бързо, обещава роденият в Севастопол вицеадмирал Олексий Неижпапа, който от 2020 година е главнокомандващ на Военноморските сили на Украйна.

"Мога да ви уверя, че само да патрулират около Одеса, няма да има и един руски самолет в северозападните части на Черно море", категоричен е той в интервю за WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
ха ... не дава да се пише на латиница ... :))) ... исках да дам пример на тиквата за ролса дето струва над 30млн и не ми дава да изпиша марката в оригинал . здраве да е ... та тиква , зад този технологичен шедьовър ,във всеки един аспект и детайл стои индустриална технология за производство . и могъщият галактически полюс НЕ ПРИТЕЖАВА НИТО ЕДНА от тях ... !! ... такава кола не се произвежда на поточна линия за лади и масквичи ... гугълни си за какво иде реч !! а за военните - виж Украйна !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 7 месеца
С нестандартни методи Украйна промени баланса на силите в Черно море. Амчи! Гръмна ли странстваща украинска мина турски кораб? Гръмна го. Откъснала се от котвата в Одеса или някъде там и си прави черноморско сафари. Деее, тия съветски мини дее! Диви и варварски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 3
филофоб
преди 7 месеца
В русията не могат да произвеждат своите марки коли като ,,Волга ,, затова пък западни вражески марки произвеждат с пълна пара,това производство е организирано там от западняцице,разбира се.Не,-представете си хамериканците да произвеждат в Хамерика -руски,,Лади,,а иначе русията е велика държава-нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 4
филофоб
преди 7 месеца
Та в Русията -малко от това се произвежда,а това което могат да правят е да помпат от земята това което майката природа им е дала наготово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: филофоб ... над 50% от водката им е внос , не я произвеждат там , и това беше още преди войната и санкциите ... :))) ... и щом проси фишеци от ким дебелият ун , смятай и колко оръжие произвеждат ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... о'велики прорассийски интелекте ... аз работя с една дама , която внася от Украйна едни шрицовани джаджи и едни керамични и порцеланови други подобни ... и това е ново производство , не е чистене на складове ... :))) ... та да ти обясня , за да шрицоват означава , че имат бая видове гранули , имат 24/7 ток за да работят шприцовете . за да произвеждат порцелан и керамика означава , че имат постоянно на разположение газ ... а според теб тези неща ги няма !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
филофоб
преди 7 месеца
Тикво -че същото важи и за русията,а ресурса който се отделя за военната операция вместо да бъде насочен за развитие,иновации,инвестиции в икономиката,образование,в средносрочен или дългосрочен план ще доведе много негативни или катастрофални последици,а не знам какво пък до сега са произвеждали в русията освен оръжие и водчица.всички стоки които руснацице по принцип ползват например като битова техника, коли,електроника и т.н.-е внесено от вражеските западни държави и техните съюзници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... о'велики прорассийски интелекте ... ти тука се меткаше преди година , че Украйна била изгаснала и нито ток нито нафта нито топло е останало и предстои закриване , само подпис се чака от зануленият ... за твой ужаст! не само , че си имат ток и свети всичко , ами и бензиностанциите са им постоянно заредени , за разлика от рассийката , дето има места без нафффта по цели седмици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 7 месеца
Не може да се отрече , че без дефакто да има свой флот в ЧМ , Украйна придъни много руски корита и прати на *** руската стратегия в тая война та към момента се стигна до грозна окопна война в стил ПСВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: филофоб ... по принцип си прав , ако тръгнат да строят само един лек-разрушител от 11000 тона водоизместване вероятно само той ще струва 5млрд ,,, ако ще строят 4-5 броя модерни такива , тогава би паднала малко единичната цена на 3-3,5млрд ... а въоръжаването ... а екипажите ... поне още толкова ... само ПВО-то дето не фаща украинските ракети е около 1млрд ... :))) ... а снарядите и крилатите ракети с които ще го въоръжат , а хеликоптера за борба с подводници ...мда , няма да строят повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още