IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Кримският мост е цел, която трябва да бъде унищожена

Поне двама съюзници от НАТО са подготвени, ако има атака срещу Полша, коментира германският военен министър

08:10 | 22.07.23 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Кримският мост е цел, която трябва да бъде унищожена, коментира украинският президент Володимир Зеленски в последния ден на Аспенския форум за сигурност.

"Това не е просто логистично съоръжение, това е мост, по който всеки ден се извършват доставки на въоръжение. Руснаците милитаризираха Кримския полуостов. За нас това е съоръжение, изградено незаконно, извън международното право", каза той и допълни, че всяко съоръжение, което носи война, а не мир, трябва да бъде премахнато.

Украинският държавен глава потвърди целта на Украйна да си върне Крим, който е суверенна част от страната, и отново обърна внимание на нуждата от далекобойни артилерийски снаряди и самолети, които да помогнат на Киев да се справи с въздушното превъзходство, което имат руснаците днес.

По време на дискусията Зеленски обясни, че контраофанзивата на Украйна не е почнала през пролетта, както се надяваха всички, заради липсата на достатъчно въоръжение и на военни, подготвени за работа с това въоръжение. Сега темпът е бавен, тъй като руснаците са имали време да изградят няколко линии на отбрана, но контраофанзивата се движи с добро темпо. Нужни са ни далекобойни муниции, за да се справим с по-малко загуби, каза той.

Ожесточени боеве в няколко направления по фронта в Украйна

Усилията на руските военни остават фокусирани в няколко направления - Бахмут, Лиман, Купянск, Маринка и Авдиивка, сочи отчетът за 513-ия ден от началото на пълномащабната война на Генералния щаб на Въоръжениет сили на Украйна (ВСУ). В тези райони е имало повече от 33 бойни дуела, като засега украинските военни успяват да удържат позициите си.

За изминалото денонощие Русия е извършила обстрел над Украйна, като е използвала 3 ракети "Калибър", 4 "Искандер", 6 противокорабни "Оникс", една ракета х-59 и 1 С-300, подочват още от ВСУ. В последните дни основната цел е пристанищната инфраструктура на Одеса и Миколаев, унищожени са силози и друга инфраструктура, както и повече от 70 жилищни сгради.

Украйна продължава настъплението си в направленията Бердянск и Мелитопол.

Игор Гиркин е арестуван за призиви към екстремизъм

Бившият минстър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Игор Стрелков (Гиркин) е арестуван в Москва и са му повдигнати обвинения за призиваване към екстремизъм, съобщава ТАСС. В последните месеци Гиркин много остро критикуваше Кремъл и решенията на Владимир Путин по отношение на войната в Украйна.

В последната си публикация на канал в Telegram Гиркин отбелязва, че 23 години страната се ръководи от "нищожество, което хвърля прах в очите на значителна част от населението". "Страната няма да издържи още шест години на власт на тази страхлива посредственост", написа той на 18 юли.

Московски съд го оставя в ареста до септември, когато ще бъде разгледано делото му.

Гиркин беше осъден от международен съд за сваления самолет на Малайзийските авиолинии, извърващ полет от Амстердам до Куала Лампур. Пътническият самолет беше унищожен с две ракети от територията на окупирания Донбас през лятото на 2014 г.

Заплахи за Полша

Беларус съобщи, че планира военно учение съвместно с бойците от ЧВК "Вагнер" в близост до границата с Полша, което притесни Варшава и тя премести военните си от западните части на страната на изток, пише CNN.

Това не е единствената заплаха за Варшава от вчерашния ден - руският президент Владимир Путин коментира по време на заседание на Съвета за сигурност, че Полша планира да се намеси във войната в Украйна и да "откъсне парче" от страната. "Добре известно е, че те мечтаят и за земята на Беларус", каза още Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Той се върна назад в историята и коментира, че през 20-те години на миналия век Полша е превзела няколко руски губернии, част от Литва, а по-късно е участвала и в подялбата на Чехословакия в Мюнхенския договор от 1938 г. Западната част на Полша е подарък от Сталин, обяснява още руският президент.

 "Нашите приятели във Варшава забравиха ли? Ние ще им напоняме", заяви Путин.

Поне двама съюзници от НАТО са подготвени, ако има атака срещу Полша, коментира обаче германският министър на отбраната Борис Приториус по време на своята визита в Прага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
penkiler1415
преди 9 месеца
Ако са решили да бутнат моста, свършено е с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 15
Импeраторът
преди 9 месеца
Мостът има 30 степенна защита - косъм не може да падне на него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 20
zelka007
преди 9 месеца
украинците активно почистват от крадци на санитарен фаянс линията Вишново-Степово-Ремивка-Володине от направлението към Бердянск ... :))) ... зануленият да си гледа Сибир , и да не се занимава с поляците , щото от Поднебесната кинкалерия искат да възстановяват историческите несправедливости в областта ... хаха излезнаха сателитни кадри от един от най-големите складове за танкове и БМП на блатните . вече е полупразен , хиляди машини са заминали за парада на бездарието в Украйна . скръб и скрап !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още