IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим e новият фронт на войната в Украйна

Украинската контраофанзива навлиза в много динамична фаза, но трудно може да се каже дали е на прага на оперативен успех, казват анализатори

07:57 | 25.09.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крим е новият фронт на войната в Украйна след серията удари по полуострова. В петък (22 септември) украинските военни разрушиха историческата сграда на руския Черноморски флот в центъра на Севастопол, а преди и след него в Крим под обстрел са петролни рафинерии и складове, военни складове и ракетни системи.

По непотвърдена информация ден по-рано, на 21 септември, украински ракети "Нептун" са поразили летището "Саки" и са унищожили 12 самолета.

Първите сигнали за намеренията на украинците бяха дадени на 24 август, когато за Деня на независимостта на Украйна десантчици издигнаха украинския флаг на полуострова. На 13 септември украински ракети поразиха пристанището в Севастопол, потопявайки поводницата "Ростов на Дон" и нанасяйки щети на кораба "Минск". От Военноморските сили на Украйна отбелязват, че от 13 руски бойни кораба в Черно море пет вече не са боеспособни. Сред тях е и флагманът на Черноморския флот "Москва".

В социалните мрежи съобщават за нова серия от атаки с дронове в Севастопол и в северните части на полуострова в нощта срещу 25 септември.

За деокупирането на Крим ще са нужни далекобойни ракети с пълен обем на действие

Крим е в руски ръце от 2014 г. и за да успее да си върне контрола, Киев има нужда от далекобойни ракети, смята пенсионираният генерал от американската армия Бен Ходжис. Пред Newsweek той коментира, че Киев трябва да получи ракетите ATACMS в техния пълен обсег на действие, за да може да изпълни задачата и да порази големи инфраструктурни обекти в Крим.

Според него обаче във Вашингтон се обсъжда доставката на ракети, които са с ограничено действие - с касетъчни, вместо с конвенционални глави, което може да направи дългоочакваната доставка "безполезна" за Украйна.

Според NBC по време на двустранната си среща с украинския си колега Володимир Зеленски американският президент Джо Байдън е дал обещание, че Киев ще получи ATACMS, макар и в ограничени количества и вероятно с ограничен обхват на действие. Бен Ходжис обаче е изненадан от начина, по който се поднася тази информация, ако това е истина.

На този етап Пентагонът не е подтвърдил публикацията, макар че в Украйна все повече се говори, че решение за доставката вече е взето и се чака подходящ момент за обявяването му.

Бен Ходжис е категоричен, че така няма да може да бъде оказан натиск върху Германия да предостави своя аналог Taurus, който също е необходим на Украйна. Преди дни The Wall Street Journal коментира, че Берлин очаква хода на САЩ за далекобойните ракети, за да реши дали да предостави своите.

Според генерала САЩ може би още се опасяват, че Украйна ще използва ракетите за цели на територията на Русия, но Киев на този етап държи на обещанието си и използва предоставените от Великобритания и Франция далекобойни ракети само за освобождаването на собствената си територия.

Украинската контраофанзива е в много динамична фаза

Украинската офанзива навлиза в много динамична фаза, но съобщенията за тактически постижения в Запрожката област не са гаранция, че Киев е на прага на значителен оперативен успех, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите цитират руски източници, които съобщават за напредък на украинците около Орихив, както и за навлизане на части във Вербове и опити за обкръжаване на населеното място с бронирани машини, включително и с американските Bradley.

Няма официално потвърждение на тези съобщения нито от украинска, нито от руска страна, а ISW няма достатъчно събрани геолокализирани данни, за да ги потвърди. Сателитни данни на НАСА обаче показват клъстери с необичайна топлина в периода 22-24 септември на север около Вербове, което може да е индикатор за засилване на бойните действия.

Украйна подобрява и позициите си около Новофедоривка. Украинските военни съобщават и за унищожен наблюдателен пункт на руската армия в Токмак, който е голямата цел на Киев в контраофанзивата.

Украйна ще може да осъществи съществен пробив в Запорожка област, ако руските военни нямат достатъчно допълнителни ресурси, а украинските продължават да натискат. Още едно условие е следващите руски позиции да не са толкова добре защитени, както преминатите досега, допълват военните анализатори. Битките на източния фронт спират формирането на резерви на руснаците за Запорожката област, но не е ясно какво е положението с украинските резерви, нито колко добри са защитите на руските позиции нататък.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в своя отчет за 578-я ден от началото на пълномащабната война за отбити атаки в направленията Авдиевка, Маринка и Купянск на източния фронт. В Лиман няма нападателни действия, но са обстрелвани населени места.

ISW съобщава още, позовавайки на се руски източници, че руският президент Владимир Путин е дал нареждане на министъра на отбраната Сергей Шойгу срок до 1 октомври да бъде спряно украинското настъпление и да се подготви атака и операция за окупиране на нов голям украински град.

Комбинирана атака срещу южните части на Украйна, дронове удариха Курск

В нощта срещу 25 септември Русия извърши нова комбинирана атака срещу Украйна. Използвани са бойни дронове и ракети "Калибър" и "Оникс", насочени към Одеса и Миколаевска област. Военновъздушните сили на Украйна съобщават за взривове в Одеса и Кривой Рих. Местните власти в Одеса съобщават за нови попадения в пристанищната инфраструктура и склад за зърно.

В нощната атака са изстреляни 12 крилати ракети "Калибър", две "Оникс" и 19 дрона Shahed 136/131. Украинските сили за противовъздушна отбрана са унищожили 11 ракети "Калибър" и всички дронове. 

Курск отмени празничната заря по повод 991-а годишнина от създаването на града заради атака с дронове. Руските власти съобщават за попадение в административна сграда, а в социалните мрежи допълват, че тя е седалището на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ). При атаките няма пострадали, допълва губернаторът Роман Старовойт.

Украйна и САЩ ще произвеждат съвместно оръжия

Американски компании ще произвеждат съвместно с Украйна оръжие и системи за отбрана, включително и ПВО, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение след завръщането си от работните посещения в САЩ и Канада. "Това е икономика и защита за нашите градове - компании, нови работни места и за украинците, и за американците. Имаме ясни перспективи за устойчивостта на Украйна, която ще я защити от повторението на руската агресия", допълни той.

По време на визитата в Канада е постигнато споразумение за възстановавянето на ВЕЦ "Каховка", който е от съществено значение за ефективната работа на водните централи по р. Днепър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: 0pk проссс, айде поне ти да прочетеш статията преди да се излагаш, а ? Чети кво съм написал и се образовай, куууухо ***! Да те питам и теб.... щом тоя е есесовец и нацист, що не е арестуван и в затвора? трюдо даже незнаеше че тоя е поканен, но бил седял като путин... пардон като насссран, хахахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 7 месеца
До: khao хахаха, кухич сумати международни организации потърсиха сметка на канадците, що така аплодират един есeсовец в парламента си, Трюдо седеше като в нсрани *** докато обясняваше всичко с могъществото на руската пропаганда, а ти си тръгнал на нас да ни разказваш как точно са го написали в статията. Дребна душица, потомък на недобити фашисти си ти, знаем те всички. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
Импeраторът
преди 7 месеца
Братя копейки и крепостни селИАни, голяма активизация и плач, за един командир на флота и 34 офицери ... недейте така да се изнервяте, че ако знаете какво ви чака ... Крим, чисто стратегически не носи никаква полза на рашистите, вече, така че е напълно нормално като Херсон да бъде върнат да се управлява от украинците... е, Шоугуто ако слуша може да се разберат да не му вземат имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 поне да беше прочел статията... преди да лъжеш отново! Бил се е за немците като е бил на 18 срещу поробителите от русия. Никъде не пише или не се казва че е нацист! Като е бил нацист, що не е арестуван в Канада, а проссст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 12
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Да де, нали и аз това казвам. Никой не е коментирал колко зле са рашъните - това се знае по дифолт. Коментирахме безспорното превъзходство в техника, технологии и човешки материал на НАТО, което за сега единствено успява да се бори като червей с буца при Работино и Бахмут. Но има още месец - може и да отпецне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 15
Tikva007
преди 7 месеца
Като стана дума за украинския нацизъм, дето все си го измисляли копейките, вчера и днес големи извинения гърмят в Канада - шефът на парламента и бокклукътт Трюдо си подхвърлят като горещ картофф отговорността за нацистката вакханалия в парламента със Зеле и 100-годишния укро-есесовец от СС Галичина, когото скъсаха от аплодисменти и прегръдки. * https://apnews.com/article/canada-parliament-apology-ukraine-nazi-eedc22e1d810011c412953168a4cee46 За беля да се окаже, че в Канада имало и евреи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 16
andy
преди 7 месеца
Нefeлните ОТАНовски фашисти, вече директно атакуват Крим в опити да провокират отговор от Русия срещу техни обекти. Нefeлниците виждат, че укристан издиша и се опитват да разрастнат конфликта и да включат още нefeлници в него. Но не си дават сметка, че и за 4eп за зeлe не стават в момента и освен с хора облечени в чаршафи, немогат да се бият с редовна армия. Нямат и с какво. Даже една читава стратегия и тактика не са способни да измислят. Толкова са нefeлни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... съчинение по картинка от мосфилм ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... с десетките хиляди танкове , хилядите изстреляни тактически ракети , милионите снаряди , милионната армия , с професионалните си армии , десетките хиляди военни машини и кораби , могъщата втора в света , успя за 2 месеца да влезе в най-бедната държава в Европа , разоръжена предварително от нея !! и от тогава се крие по траншеи и окопи и сдава багажа селце по селце , рубеж по рубеж , безвъзвратно !! и това с изпросено оръжие от 70те години на миналият век !! нефелщина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
0pk
преди 7 месеца
До: andy докато стрелят по хората, не съжаляват за нищо, а като ги хванат и резко започват със съжаленията. Трябва да почнат да набират такива кат зелкича и кухича, дето никога няма да съжаляват и ше се бият до край за победата на украинския фашизъм. Предполагам, че цяла ЕС е пълна с такива граждани и няма да е проблем да се намерят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още