IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма План Б, ако западната помощ намалее

Ракетни удари нанесоха разрушения по сградата на руския Черноморски флот

08:32 | 23.09.23 г. 25
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Няма 100% гаранции, но работим по План А и не мислим за План Б, коментира украинският президент Володимир Зеленски в кратък брифинг пред украински медии след края на визитата му във Вашингтон на въпрос за възможно намаляване на военната помощ. Той определи като успешни разговорите си в Конгреса и с президента Джо Байдън.

Украйна получи нов пакет военна помощ от САЩ в размер на 325 млн. долара, но в него не влизат дългоочакваните ракети ATACMS с по-голям обсег на действие от досегашните боеприпаси, отпускани от Вашингтон (около 300 километра). Украинският държавен глава уточни, че новият военен пакет съдържа муниции и системи за противовъздушна отбрана - неща, които са поискали украинските военни от своите съюзници.

По-късно обаче NBC съобщи, позовавайки се на източници от правителството и Конгреса, че американският президент Джо Байдън е обещал по време на двустранната си среща със Зеленски, че Украйна ще получи ракетите. Според The Washington Post причината за колебанията на Байдън е, че доставката на ракетите може да отслаби боеспособността на САЩ. Според изданието всички институции, които имат отношение към доставките, са дали позитивно мнение и всичко зависи от решението на президента.

Изданието посочва, че все още се водят дискусии за вида на ракетите, които ще бъдат предоставени, и вероятно Украйна ще получи ATACMS с касетъчна, а не конвенционална бойна глава.

На пресконференция в Отава Зеленски не отговори на директен въпрос, поставен от репортери за ракетите. "Обсъждаме доставките на всякакъв вид оръжия - далкобойни снаряди и не само, но и артилерия, артилерия с калибър 155 мм и не само, както и системи за въздушна защита. Работим със САЩ за това на различни нива", отговори украинският президент, като допълни, че САЩ са основен доставчик на оръжие за Киев. На въпрос дали вижда индикации, че военната помощ за страната ще намалее, той отбеляза, че Украйна е благодарна за парите и оръжието, което получава, но плаща най-високата цена за войната - хората и смъртта.

Пред украинските медии във Вашингтон Зеленски коментира, че се съсредоточава не толкова върху ATACMS или Taurus (аналогичните германски ракети), а върху "далекобойните способности на Украйна".

Пшеницата на раздора

Във Вашингтон Зеленски коментира и все по-острите нападки между Киев и Варшава с думите, че в Полша предстоят избори и те са приоритет сега. "Когато минат изборите, вярвам, че ще се върнем към цивилизования диалог", допълни той.

Той разказа, че е имало договорка между Украйна и Брюксел за отпадането на всички ограничения на вноса на селскостопански стоки на 15 септември. "Политиката си е политика, но аз съм човек, който си държи на думата - имахме и дата, имахме и договореност", каза Зеленски.

"Ябълката на раздора" мужду двете съседни и много близки в последните месеци държави стана пшеницата - Варшава едностранно забрани вноса ѝ, а Украйна поиска консултации по казуса в Световната търговска организация (СТО). По време на заседанието на ООН полският президент Анджей Дуда отмени среща със Зеленски, сочейки като причина промяна в графика му, а полският премиер Матеуш Моревецки съобщи, че страната му повече няма да доставя оръжие за Киев. Малко по-късно Дуда поясни думите му, отбелязвайки, че става дума за най-новото въоръжение, което Полша получава за модернизацията на армията си.

Крим под обстрел - щабът на Черноморския флот получи сериозни разрушения

Ракети удариха един от символите на Севастопол - щабът на Черноморския флот. При ударите е загинал и ръководителят на флота адмирал Виктор Соколов, сочат публикации в Telegram. Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов обаче не потвърждава тази информация. Сред пострадалите обаче е командващият южното направление ген. Александър Романчук, казва още украинският разузнавач.

Соколов застана начело на Черноморския флот през миналия август след взривове в авиобаза край село Новофедоровка в Крим, при които бяха унищожени поне 8 руски бойни самолета и складове с муниции.

Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов съобщава в своя канал в Telegram единствено за унищожени от противовъздушната отбрана няколко украински крилати ракети. По-късно Москва официално призна за украинската атака над Севастопол, при която са били унищожени пет ракети, а Киев пое отговорността за нея.

Според местни медии в Крим е била обявена въздушна тревога чак след ракетните удари. При атаката обаче няма пострадали и жертви, въпреки че тя е била по обед в центъра на града. Един военнослужещ се води безследно изчезнал, сочат официалните заявления на руските власти.

Атаките продължават и тази сутрин (23 септември) с нов удар по петролната база в Инкерман (в близост до Севастопол). В населеното място е обявена въздушна тревога.

Пробив в Запорожието

Бронирани украински машини вече са в близост до третата линия на отбраната в Запорожката област, сочат геолокализирани кадри. Институтът за изучаване на войната (ISW) коментира, че няма потвърждение за превзети нови позиции, но украинците спират движението на руската военна техника около Вербове (югоизточно от Орихив), което е важна стъпка за контраофанзивата.

ISW съобщава и за напредък в направлението около Клищиевка (на 7 км от Бахмут), а руски военни наблюдатели отбелязват, че украинските военни са на 800 метра от населеното място Новопрокопивка.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отбелязват в своята сводка за 576-я ден от пълномащабната война в Украйна за отблъснати атаки на руските военни в направленията около Бахмут, Авдиевка и Маринка. При Купянск и Лиман Русия нанася артилерийски удари по населени места. Министерството на отбраната на Русия съобщава за два унищожени танка Leopard край Купянск.

През нощта Русия изстреля 15 бойни дрона срещу Украйна, от които свалени са 14, съобщават от Военновъздушните сили на Украйна. От южното военно командване съобщават за попадения на две ракети "Оникс" в зона за отдих край Одеса, но без сериозни щети и пострадали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

24
rate up comment 13 rate down comment 6
penkiler1415
преди 7 месеца
До: andy И съвета за терминатор и рамбо си го адресирал до самия себе си?!!! И правилно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 6
penkiler1415
преди 7 месеца
До: andy Нали те помолих нещо?! Опитай момче. Виждам че ти е трудно но опитай да мислиш. Само веднъж поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 19
andy
преди 7 месеца
До: andy Многото гледане на "Рамбо", "Конан", "Терминатор" и друг джанк води до изглаждане на мозъчните гънки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 17
andy
преди 7 месеца
До: penkiler1415 Младеж, първо оправи своето мислене и тогава давай съвети на другите. Когато си празен, просто няма какво да дадеш на никого. Като начало спри с пропагандните медии и може да имаш шанс за проглеждане. Заспали сте във времето 1970-1980 и не помръдвате от там. Сега сме 2023 само да спомена. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 8
penkiler1415
преди 7 месеца
До: andyМомче, вземи да се опитваш да мислиш. Поне веднъж! Руснаците опитаха всички оръжия които имат освен ядреното. Ако го ползват, ще станат прокълнати от целия свят-Китай, Индия, Турция, Бразилия и прочие ще ги отритнат. Какъв рог?! Тоя рог го имат и САЩ и, вървай ми, по-остър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 20
andy
преди 7 месеца
До: Импeраторът Малкото фaшиcтko cлyгинажчe тръгнало да се обяснява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 17
andy
преди 7 месеца
До: xapoznai Гaмeнитe ФАЩ са организирали над 100 военни конфликта, преврати и терористични акции от началото на 20 век. Значе е крайно време да се отървем от тях! И то вече се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 5
xapoznai
преди 7 месеца
Има една игра Цивилизация! Наистина впечатляваща стратегия, която има всички елементи като пропаганда и политика и много други. Една важна особеност е как през вековете религията има огромна роля в избягването и започването на военни конфликти, през 20 век влиянието избледнява и се замества от пропаганда, а през 21 век всеки военен конфликт превръща агресора в парий, което води до неминуемо изоставане. Започването на всяко война става с обявяване на някакъв фалш за оправдание! Не е руски ноухау!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 6
Импeраторът
преди 7 месеца
До: andy копейче, защо компрометираш рашистката пропаганда - още когато не екзекутирахте "нацистите" и натовските генерали от Азовстал опораката се счупи; после имаше размени на пленници, при които върнахте "нацистите" срещу, които се борихте в Украйна и накрая и командирите им ... това с нацизма отпадна много много бързо и отдавна ... така, че айде моля те, ъпдейти ексела с опорките, малко старание моля, моля ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 16
andy
преди 7 месеца
До: xapoznai Борбата с укронацизма и наглосаксонския фашизъм е борба за съществуване. Това са две много агресивни туморни образувания, които или се изрязват до дъно или жертвата умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още