IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално е приел забраната за износа на руски диаманти

Мярката е част от 12-ия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна

19:39 | 18.12.23 г. 2
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел 12-ия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщават от пресслужбите на Съвета и Европейската комисия (ЕК).

Основният акцент на този пакет е да се наложат допълнителни забрани за внос и износ върху Русия, да се възпрепятства заобикалянето на санкциите и да се запълнят празнотите, посочва се в съобщенията.

Още над 140 физически и юридически лица са включени в „черния“ списък на ЕС, включително дружества от военната промишленост и частни военни дружества, компании от ИТ сектора, както и организаторите на незаконните избори в украинските територии, които Русия окупира.

В този пакет влиза забраната на износа на руски диаманти. Мярката е приета като част от международно координираната забрана на Г-7 по отношение на диамантите. Според оценките на Г-7 това ще лиши Русия от 4 млрд. евро годишно.

Всички членове на Г-7 ще въведат пряка забрана на диамантите, изнасяни от Русия, най-късно до 1 януари 2024 г. Считано от 1 март 2024 г. ще влезе в сила забрана на руските диаманти, полирани в трета държава, а от 1 септември 2024 г. забраната ще бъде разширена, така че да включва синтетични диаманти, бижута и часовници, съдържащи диаманти.

Предвижда се създаването на стабилен механизъм за проверка и сертифициране на необработените диаманти, основан на проследяване, в рамките на Г-7, за да се изпълни въведената мярка.

Въвеждат се и нови мерки за ограничаване на вноса от Русия на някои метални стоки, както и допълнителни ограничения върху износа на технологични и промишлени стоки с двойна употреба и на авангардни технологични и промишлени стоки на стойност от 2,3 млрд. евро годишно.

Освен това се въвеждат и нови забрани за износ на машини и части, строителни изделия, готови стоманени продукти, лазери, акумулатори, химикали, двигатели и други.

Забранява се и реекспортът за Русия и за употреба в Русия на особено чувствителни стоки и технологии, когато се продават, доставят, прехвърлят или изнасят за трета страна. Клаузата обхваща забранени артикули, използвани в руски военни системи, намерени на бойното поле в Украйна, или ключови за разработването, производството или използването на тези руски военни системи, както и авиационни стоки и оръжия.

За да се затрудни заобикалянето на санкции, ЕС въвежда забрана руски граждани да притежават, контролират или заемат каквито и да било постове в управителните органи на юридически лица, образувания или органи, предоставящи портфейли за криптоактиви, сметки или попечителски услуги на руски лица и жители.

Разширява се и забраната за предоставяне на услуги, така че да включва и предоставянето на софтуер за управление на предприятия и софтуер за индустриален дизайн и производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 4 месеца
Забранили на РФ да изнася диаманти? ТИЯ съвсем изперкаха. Ще наредят погранични войски по цялата граница на РФ, за да не изнесе някой диаманти? И всички държави ще се поссират от страх, че им е забранено да купуват диаманти? Кой ги определя тия забрани и на какво основание? Щото укронацистите вече 10 години водят война срещу народа на Донбас? Или това не се вижда, както изтреблението на цивилно население в Газа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Vayk__
преди 4 месеца
Смях в залата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още