IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заобикаляне на санкции ще води до конфискуване на имущество

Всяка година в резултат на престъпна дейност в ЕС се трупат активи в размер на 139 млрд. евро.

22:25 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трафик на оръжия, артефакти и заобикаляне на европейските санкции ще водят до конфискуване на активите на извършилите престъплението.Това предвиждат промените в директивата за конфискуване и възстановяване на активи.

По данни на Европол всяка година в общността в резултат на престъпна дейност се трупат активи в размер на 139 млрд. евро.

По отношение на заобикалянето на санкции текстовете ще прилагат, когато бъдат одобрени и правилата за санкции при заобикаляне на ограничетилните мерки на ЕС. След това компаниите и физическите лица, които заобикалят санкциите, ще бъдат третирани като наркотрафикантите, коментират от Европейския съвет.

Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха съгласие относно новите моменти, пише Европейската комисия, която внесе предложението през май 2022 г. Новата директива определя общоевропейски минимални правила за проследяване, идентифициране, обезпечаване, конфискация и управление на престъпно имущество. Те ще се прилагат към широк кръг престъпления - организирана престъпност, тероризъм, заобикаляне на европейските санкции  и т.н.

Държавите ще трябва да осигурят конфискация на пари от престъпна дейност, но на стойност, съответстваща на дохода, който би донесла престъпната дейност. Властите ще могат да изземват активи, прехвърлени на трети страни, но само ако са били наясно, че това действие е с цел избягване на конфискация.

За първи път в много държави в ЕС, по силата на тази директива, ще може да бъде изземвано необяснимо богатство. Това ще става при определени условия - като например съдът да има доказателства, че имуществото е придобито от престъпна дейност, в рамките на организирана престъпна група, когато тези дейности водят до съществена икономическа изгода, допълват още от Европейския съвет.

Специални органи ще се грижат за управлението на конфискувани и замразени активи - чрез пряко управление или чрез предоставяне на други институции с по-голям експертен опит. Държавите ще могат да разрешават продажбата на такива активи - например ако са нетрайни.

Спразумението между европейските институции днес (12 декември) трябва да получи зелена светлина и от членовете на ЕС (в рамките на Coreper), а след това - процедури по ратификация в Европейския съвет и в Европейкия парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още