IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Ще подкрепяме Украйна колкото можем

Когато руските пропагандисти те хвалят, е време да преосмислиш това, което правиш, смята американският президент

08:18 | 13.12.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото можем", заяви американският президент Джо Байдън на кратък брифинг след разговора си с украинския си колега Володимир Зеленски в Белия дом. Байдън допълни, че без допълнително финансиране, одобрено от Конгреса, САЩ "бързо ще изчерпа възможността да помогне на Украйна за спешните оперативни нужди".

Коментарът на американския президент бележи съществена промяна в подкрепата за Киев "толкова, колкото е нужно", което САЩ заяви преди месеци.

"(Руският президент Владимир - б.р.) Путин заложи, че САЩ ще се провали в доставките за Украйна. Ние трябва, трябва, трябва да му докажем, че греши", заяви още Байдън. Той обърна внимание още, че по руската държавна телевизия са поздравили републиканците с блокирането на помощта за Киев.

"Когато те поздравяват руските пропагандисти, време е да преосмислиш какво правиш", допълни още Байдън.

Малко преди срещата, продължила няколко часа, Байдън коментира, че с действията си републиканците дават най-добрия коледен подарък за Владимир Путин. Републиканците и в двете камари на Конгреса блокираха помощта за Украйна и Израел и поискаха обвързването на средствата с промяна в една от най-болните за САЩ теми - борбата с имиграцията.

Екипът на Белия дом ще работи с Конгреса, за да бъде намерен компромис - само така работи демокрацията, каза американският президент след срещата си с украинския държавен глава и призна, че е нужна промяна в имиграционната система.

Володимир Зеленски каза по време на брифинга, че е уточнил с Байдън няколко важни цели пред страната му за 2024 година. На първо място това е въздушната защита и унищожаването на логистичните връзки на Русия в окупираните територии. "Трябва да спечелим въздушната битка, да пречупим руското въздушно превъзходство", каза той.

Зеленски каза още, че е получил ценни съвети за ускоряване на производството на оръжие, след като се срещна с представители на военно-промишления комплекс на САЩ, както и че страната му изпълнява всички препоръки на ЕК за реформи.

И двамата държавни глави отбелязаха, че контраофанзивата на Украйна не е безуспешна, посочвайки, че страната е освободила 50% от окупираната в първите дни територии и е спряла настъплението на Русия, както и изтласкването на руския Черноморски флот. Украйна сложи край на терористичната организация ЧВК "Вагнер", чието ядро воюваше в страната, но отделни части са в Африка и Сирия, допълни още Зеленски.

Той отказа да коментира дали очаква Украйна да бъде поканена за член на НАТО по време на юбилейната среща през 2024 година, която ще се проведе във Вашингтон, насочвайки въпроса към Джо Байдън. Американският президент повтори, че след края на войната Украйна ще бъде член на Алианса.

Чух всичко, което се каза и казах това, което имах да кажа, допълни още Зеленски на въпрос дали е чул това, което иска от представителите на американските власти, с които разговаря.

Америка на първо място

Преди да отиде в Белия дом, Зеленски разговаря с представители на Конгреса. Според представители на републиканците той не е коментирал вътрешните борби в институцията, а ги е запознал с нуждата, която Украйна изпитва от военна подкрепа. Володимир Зеленски е уверил всички, че американските помощи не изчезват и страната му се бори с корупцията.  Но дори и без американската помощ, Киев няма да се предаде и ще продължи с партизанска война.

"Казах на президента Зеленски, че моето първо задължение е сигурността на моята страна", каза след разговорите сенаторът републиканец Линдзи Греъм. "Казах му: правите всичко, което някой може да иска от Вас. Проблемът не е във Вас", допълни още той.

Украинският президент разговаря за първи път лично и с председателя на Камарата на представители републиканеца Майк Джонсън, който също заяви, че позициите му остават без промяна.

Демократите са доволни от разговорите, стана ясно от изявления след срещата, която се проведе при закрити врата. Председателят на Сената Чък Шумър коментира, че Зеленски е бил конкретен от какво се нуждае страната му, за да спечели войната. Сенаторът Джеф Мъркли пък сравни поведението на републиканците с пропадналата стратегия на британския премиер Невил Чембърлейн да се разбере с Адолф Хитлер. "Тези, които се противопоставят на помощта за Украйна правят същата грешка", каза той.

САЩ отпускат още един пакет за 200 млн. долара помощ за Украйна

Президентът Джо Байдън анонсира и още един пакет с помощ за Украйна на стойност 200 млн. долара. Той не уточни какво съдържа помощта, но увери , че тя бърза ще бъде предадена на Киев. Байдън призова своя украински колега да не губи надежда в подкрепата на САЩ.

Преди месец от Пентагона предупредиха, че са похарчили по-голямата част от средствата, предвидени за Украйна. От там съобщиха, че в последния пакет са включени снаряди, ракети и компоненти за системи за ПВО, резервни части и т.н.

Трети пореден ден с интензивни атаки към Авдиевка, Киев вероятно е обстрелян с модифицирани ракети 48Н6

За трети пореден ден интензивността на бойните действия край Авдиевка остава висока. За изминалото денонощие има повече от 50 отблъснати атаки в региона, сочат данните на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 657-я ден от войната. Геолокализирани данни показват частични успехи в югозпадните части на града. През миналата седмица около 40% от бойните действия бяха съсредоточени в тази зона.

Военните съобщиха за превземането на стратегическа височина около Хорливка (на 22 км от Бахмут), която дава добри позиции към Авдиевка. Руски военни наблюдатели потвърждават превземането на този хълм, обяснявайки че силен вятър е попречил на разузнавателните им дронове да обходят региона, което е използвано от украинците.

Украинските сили удържат натиска и към Маринка, където също има отбити близо 13 атаки. Продължава и операцията на ВСУ на левия бряг на Днепър, чиято задача е ограничаването на артилерийския обстрел към Херсонска област. 

Като цяло активността на бойното поле остава висока въпреки лошото време. От ВСУ съобщават за повече от 90 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са повече от 130 населени места в приграничните райони.

В ранните часове на 13 декември Киев беше подложен на масирана ракетна атака за трети път през декември. От ВВС на Украйна съобщават за свалени 10 от 10 изстреляни балистични ракети. Отломки обаче паднаха върху жилищен блок и кметът на града Виталий Кличко публикува данни за близо 50 ранени души, сред които шест деца. Хоспитализирани са 20 души. Според началника на кабинета на украинския президент Андрий Ермак вероятно руснаците са използвали модифицирани ракети 48Н6, изстреляни от комплекс С-400, а ВСУ допълва и за използвани ракети "Искандер" в атаката срещу града в ранните часове на деня.

Тази нощ имаше и атака с дронове към Одеска област и са унищожени всички 10 изстреляни дронове.

Огромни загуби за руската армия

По време на посещението на Зеленски в САЩ Ройтерс и CNN, позовавайки се на свои източници в американското разузнаване, съобщиха за огромни загуби на руската армия от началото на пълномащабната война в началото на 2022 година. Според публикациите Русия е загубила 90% от армията, подготвена за операцията си в Украйна, или 315 хил. убити и ранени от 360 хил., които бяха разположени по границите за учението, обявено от Москва, в дните преди нападението.

Разсекретен доклад на Конгреса показва, че само офанзивата към Авдиевка коства повече от 13 хил. загуби в жива сила (убити и ранени) за Русия.

При битките са унищожени между 2200 и 3500 танка, както и между 4400 и 13 600 бронирани машини, или 32% от резервите.

Голямата загуба на жива сила е накарала Москва да увеличи възрастта за доброволците, които участват на бойното поле в Украйна, да сключва договори със затворници и да разчита на частни военни компании, като например "Вагнер". Именно тази загуба е ограничила и офанзивата на Москва и тя няма голяма победа след първоначалния щурм в първите месеци на 2022 година, казват от американското разузнаване.

Телевизия CNN е поискала коментар от представителите на руското посолство в САЩ, а Ройтерс обръща внимание, че досега Москва винаги неглижира своите загуби, изтъквайки че  западните оценки за руските загуби са винаги са силно преувеличени, а украинските - подценени. Представители на руските власти заявяват винаги, че украинските загуби са "огромни".

Украйна действително държи в тайна броя на загиналите и ранените на фронта с мотива, че обявявайки ги ще насочи врага към тактиката, която имат военните.

Кибервойна

На 12 декември бяха прекъснати услугите на най-големият телеком в Украйна " Київстар" е онлайн банката Monobank. Според съобщения на украинските власти причината са хакерски атаки. Мрежата на телекома все още не е възстановена напълно и има абонати с прекъснат достъп до мобилните услуги и интернет, става ясно от съобщение на компанията във Facebook.

От своя страна украинското военно разузнаване съобщава за удар по данъчната служба на Русия. При операцията украинците са успели да влязат в централните сървъри на Федералната данъчна служба и в системите на регионалните данъчни служби на Русия, включително и в окупирания Крим.

От ГУР допълват, че атаката е станала преди четири дни и Русия още не може да възстанови работата на системата. Кремъл за кратко изгуби контрол върху движението на данъците и таксите, допълват разузнавачите.

Преди дни от ГУР съобщиха, че са пробили системата за управление на въздушния транспорт на Русия и са изтеглили съдържащите се данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 4 месеца
САЩ ще подкрепят Украйна с каквото им е останало. Друго важно от статията не видях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: Maksim30 знаеме я тая опорка, но не е вярна... баш ваша си е тая тъъъпотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 месеца
До: doba ама камината е запалена .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
sssaaa
преди 4 месеца
Много интересно защо крият колко са жертвите от Нацистката управа в Украйна? Ако бяха в действителност по-малко от Руските мислите ли че нямаше да се изфукат с това, като покажат каква е действителността. Гледам днес пак пролетно-лятната есенна контра атака през Зимата на Укронацистан върви с подобаващо темпо - 1 напред 4 назад. Района край Бахмут, Клищивка, Роботине (където има много тежки загуби на техника и жива сила), Маринка, Новомихайливка, Авдиевка и Иванивка. Чакаме Фекалния с Груз 200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
andy
преди 4 месеца
Колко сте смешни! Даже не си струва да коментирам фашисто-нацистката ви жалка пропаганда! Потъвайте си безмълвно. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Maksim30
преди 4 месеца
До: zelka007turboВсъщност лафа, че Киев ще падне за три дена има американски източник - Генерал Мили, бившия Началник обединените щабове в Пентагона. Но това винаги се пропуска като неважно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
doba
преди 4 месеца
На една страна гледа Бидоня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
zelka007turbo
преди 4 месеца
ден 657 от тридневната война ... всичко се развива според планЪт !! официално няма да има 60млрд за Украйна ... горе-долу като наш'то на корнелия , нито един патрон за Украйна ... :))) ... айде повече няма да пиша , че ще наскачат от храсталаците ятаците ... днес заключителното изречение няма да го споменавам ... вече е с "отпаднала необходимост" ... :))) ... според мен не трябваше с флекс да се потят , с оксижен щеше първо да е по-бърже , и второ по ефектно на тъмносиньото софийско небе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още