IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия ще достави далекобойни ракети за Украйна

Резолюция на Бундестага задължи правителството да извърши доставката, но няма категорично посочен вид на ракетите

18:29 | 22.02.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският Бундестаг гласува резолюция, с която задължи правителството да предостави "допълнителни оръжейни системи с голям обсег и боеприпаси" на Украйна, става ясно от стенограма от заседанието, публикувана на сайта на иституцията. Предложението беше внесено от управляващата коалиция и в негова подкрепа гласуваха 382 депутати, против бяха 284, а двама се въздържаха.

В проекта, наречен "Десет години руска война срещу Украйна", не се споменава директно за какви системи става въпрос, но преди няколко дни Bild написа по информация от свои източници, че става въпрос за ракети Taurus, каквито Киев от месеци очаква. Те имат обхват от около 500 км и са предназначени за разрушаване на инфраструктурни обекти. Според експерти само те могат да помогнат за разрушаване на Кримския мост - основната логистична артерия за южния фронт на руската армия в Украйна.

Преди да бъде гласувано предложението на управляващата коалиция, Бундестагът разгледа алтернатива, внесена от Христиандемократите, в която изрично се споменава доставката на Taurus за Украйна, но предложението беше отхвърлено с 480 гласа "против".

В резолюцията на германския парламент е записано, че Русия под управлението на президента Владимир Путин е най-голямата заплаха за мира в Европа, а Украйна трябва да бъде подкрепена в правото си на свободен избор на съюзи и по пътя ѝ към пълна интеграция в ЕС и НАТО.

Федералното правителство трябва да предостави военна помощ до степента, необходима за защитата и възстановяването на пълната териториална цялост и суверенитет на Украйна, както и ремонт на предоставена преди това военна техника и увеличаване на производството на боеприпаси, е записано още в документа.

Като част от дебата за Украйна Бундестагът не събра мнозинство за разглеждане на предложение от "Алтернатива за Германия" (AfD), забраняваща изземването на замразени руски активи, става ясно още от стенограмата.

По време на обсъжданията министърът на отбраната на Германия Борис Писториус коментира, че Москва се опитва да заличи Украйна от картата на Европа с всички възможни средства. "Начинът ни на живот - свободно и в демокрация, е истинският враг на Путин", допълни още той.

Христиандемократите критикуваха липсата на яснота по отношение на далекобойните ракети и призоваха канцлера Олаф Шолц да обясни своите опасения за доставката им за Украйна.

Германия не е първата, предоставяща далекобойни оръжия за Украйна. Преди нея Франция и Великобритания предоставиха своите аналози Scalp и Storm Shadow, които имат същия обхват на действие като Taurus, но не и същата пробивна мощ. Досега Берлин се въздържаше от доставки на оръжия, с които Киев може да достигне до територията на Русия. Западните съюзници ограничават действията на украинците до техните официално признати граници от 1991 г., тоест включително и окупираните от Русия територии.

Украйна обаче използва свои ракети и дронове при удари по територията на Русия. В последните седмици основни цели се оказаха петролните рафинерии.

На фона на колебанията на САЩ другите съюзници на Украйна рязко започнаха да увеличават подкрепата си. Според публикация в The Guardian в новия пакет с военна помощ за Украйна Великобритания ще включи и 200 противотанкови ракети Brimstone. Дания предостави 15-я си пакет с военна помощ за Киев. "Боеприпасите и дроновете са с най-голям приоритет за бойното поле", написа украинският президент Володимир Зеленски в Х (Twitter) по повод предоставената помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Гошогошев
преди 2 месеца
А на бас, че нищо няма да достави Германия вече ,освен приказки и обещания Украйинците ,каквото получили получили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
penman
преди 2 месеца
До: andy Хитлер би се гордял не с съвременните германски лидери, а с изчадието Адаво - Путин! Последният го задмина категорично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
andy
преди 2 месеца
До: andy "Начинът ни на живот - свободно и в демокрация... " Наглосаксонски лицемерни цинизми! Гледаме западналата ДЕМОкрация от 2020 до сега! По-лоша от съветският социализъм. Оруел 1984 х 100! Но какво да очакваш от родината на комунизма и нацизма?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 20
wart
преди 2 месеца
Както вървят нещата Световната *** тласка Германия да стане прицел на Руските ракети но тези престъпници забравят ,че сметката ще платя и те. Както преди 85 години финансираха Хитлер за няколко години, когато милиони долари бяха вложени в Немската икономика . Само в заводите на Форд са били произведени около 400 хиляди товарни автомобили -( камиони) за Източният фронт. Историята се повтаря лека полека след Украйна ще има нови жертви не само Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още