IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртта на Навални може да прекрати колебанието на Германия за ракетите Taurus за Киев

Кремъл опитва да представи превземането на Авдиевка като блестяща операция с минимален брой жертви

07:40 | 21.02.24 г. 4
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP
Ракета Taurus. Снимка: Bloomberg LP

В Бундестага ще бъде разгледан засекретен пакет с военна помощ за Украйна, в който вероятно са включени и далекобойните ракети Taurus, пише германското издание Bild. Според източници на изданието името на ракетите всъщност не се споменава, но присъства текст за "доставката на допълнителна система от далекобойни оръжия и боеприпаси, необходими на Украйна да осъществи целеви атаки върху стратегически важни цели дълбоко в тила на руските агресори".

Според източници на Stern промяната в нагласите на управляващата коалиция относно ракетите е дошла със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Украйна от месеци се надява на тази доставка, с която да може да пресече военните доставки през Кримския мост, който е основна логистична линия за южния фронт. Анализатори подчертават, че германските ракети са едни от най-подходящите за унищожаване на инфраструстура, включително и мостове.

Досега Украйна на два пъти атакува и разруши част от моста, но той бързо беше ремонтиран и пуснат в експлоатация. Първият опит беше през октомври 2022 година, когато беше взривен автомобил, превозващ експлозив. При втория опит през лятото на 2023 година съоръжението беше повредено от морски дронове.

Ако доставката бъде реализирана, това няма да са първите далекобойни ракети, с които разполага Киев - Франция и Великобритания доставиха своите варианти Scalp и Storm Shadow, а САЩ - няколко ракети ATACMS, които обаче бяха с ограничен обсег (до 190 км). Тези ракети бяха използвани в няколко успешни операции, включително за разрушаване на сградата на Черноморския флот в Севастопол и на летището в Брянск.

Колебанието на САЩ насърчава други съюзници на Киев да действат

Колебанието на американския Конгрес да подкрепи Украйна насърчи други съюзници да действат. Швеция съобщи, че ще предаде на страната най-големия пакет с военна помощ от началото на войната (на стойност 638 млн. долара), в който се съдържат бойни катери, техника и най-дефицитните на фронта 155 мм артилерийски снаряди.

Заради недостига на снаряди Нидерландия обмисля да закупи от трети страни и да ги предостави на Киев, а президентът на Чехия съобщи преди дни, че е намерил 800 хил. артилерийски снаряда, от които 500 хил. 155 мм, които могат да бъдат доставени до седмици на Украйна, ако се намери кой да ги плати.

Канада ще предостави 800 дрона SkyRanger R70, чието основно предимство е свързано с възможност за автономна работа - без връзка с GPS, тоест устойчиви на средствата за радиоелектронна борба. Стойността на пакета е малко повече от 70 млн. долара. Канадските власти съобщиха, че дроновете са предназначени основно за разузнаване, но са способни да носят и товари.

Япония също потвърди подкрепата си за Украйна, предоставяйки пакет от финансова подкрепа за 12 млрд. долара. Още до края на февруари Киев ще получи грант от 4,7 млрд. долара, за да покрие недостига в бюджета си.

В севернокорейските бомби, изстреляни над Украйна, има западни компоненти

В севернокорейските бомби, които Русия изстрелва над Украйна, са открити компоненти от американски и европейски компании, сочи доклад, цитиран от CNN. Тези данни за първи път доказват зависимостта на оръжейната програма на Северна Корея от Запада, както и все по-съществения проблем относно използването на електроника за граждански цели в оръжия, произведени в Русия, Иран и Северна Корея.

В отломките от севернокорейските балистични ракети, използвани над Харков през януари, голяма част е оборудване от Запада и то е свързано основно с навигационната система. Подобно е положението и по отношение на иранските дронове, които използва Русия за удари по Украйна. И двете страни от години са под санкции, забраняващи доставки на стоки с възможна двойна употреба и оръжия. Резолюция на ООН, подкрепена и от Русия, забранява търговията с оръжие с Пхенян.

Проверките показват още, че западните компоненти са произведени в периода между 2021 г. и 2023 г., което означава, че ракетите са сглобени съвсем наскоро и много бързо са изпратени и използвани на фронта.

Данни на южнокорейското разузнаване, потвъдени и от Пентагона, показват, че Северна Корея е доставила поне 1 млн. артилерийски снаряда на Русия. ЕС имаше същата амбиция, но малко преди тези 12 месеца да изтекат, е доставил на Украйна около 400 хил.

Украйна ще увеличи износа през Дунав

Украйна ще увеличи износа на селскостопанска и друга продукция (включително и автомобилни части за Германия) през Дунав, съобщи министърът на регионалното развитие Олександър Кубраков пред Bloomberg. През 2023 година Украйна е изнесла стоки на стойност 35,8 млрд. долара, което е с 48% по-малко спрямо нивата през 2021 година преди началото на пълномащабната война. Основната част от украинския износ минава през създадения през август коридор в Черно море. По данни на властите през него вече е преминала над 20 млн. тона продукция.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Новият план за износ е свързан с продължаващите блокади по полско-украинската граница. Напрежението там се повиши, след като протестиращи полски фермери разсипаха зърнената продукция от блокираните украински камиони.

В Украйна този акт беше приет много тежко на фона на постоянния обстрел с артилерия, бомби и дронове над цялата страна. Украинският президент Володимир Зеленски призова за решение на този проблем, който отслабва солидарността в ЕС.

Полският президент Анджей Дуда коментира, че Полша е демократична държава и всеки има правото да протестира. Блокадите не са организирани от властите и Полша никога не е забранявала транзита на украинска селскостопанска продукция, уточни той. Според данни на украинските власти блокираните камиони са с дестинация Германия.

Междувременно има съмнения, че Русия насърчава полските протести, след като се появиха плакати с призив Путин да се "разправи с Украйна, Брюксел и нашите власти" и знамена на СССР. Варшава съобщи, че разследва случая, позовавайки се на текстове в законодателството, забраняващи публична пропаганда на фашистки или друг тоталитарен режим.

Шойгу: Превземането на Авдиевка е блестяща операция с минимални загуби

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу представя окупацията на Авдиевка като блестяща военна операция с минимални загуби. Градът е крепост на укранската съпротива още от 2014 година, когато руските войски превзеха части от Донбас. От началото на октомври 2023 година Москва съсредоточи усилията си за превземане на града и според различни оценки за тези пет месеца руските загуби са между 16 хил. и 47 хил. души и стотици танкове и бронирана техника.

Според оценките на Института за изучаване на войната (ISW) в Кремъл опитват да представят превземането на града като доказателство за все по-успешната операция в Украйна, а Владимир Путин - като компетентен военновременен президент. От друга страна, има и опити да се предизвика паника в украинското общество относно случващото се на фронта.

В сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 727-я ден от началото на пълномащабната война показват, че битките в Авдиевка се изместват - на северозапад към Ласточкине, както и към покрайнините на Степове, Сиеверне и Невелское, където са отбити повече от 10 руски атаки. Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщава за вече значително намалена активност на бойната авиация в района. В последните седмици градът беше засипан с авиационни бомби и това накара украинците да се изтеглят от позициите си.

Маринка остава една от най-горещите точки на фронта - градът беше превзет в края на 2023 година, но руските части засега не успяват да преминат укрепления около Хеорхивка, Победа и Новомихайливка. В това направление има отбити 20 атаки.

Според медийни публикации украинците са нанесли удар с HIMARS по полигон в Трудовское, край Волноваха (Донецка област). Публикувани в социалните мрежи видеа от руски военни кореспонденти показват голям брой жертви след атаката. Вероятно военните са били строени в очакване на проверка от руското командване.

Позиционни остават боевете по повечето части от фронтовата линия. След щурма в последните дни се вижда намаляване на интензивността на боевете около Роботине и Вербове (Запорожка област), както и около Бахмут, който беше превзет през май 2023 година. Въпреки струпването на войски, наблюдавано през последните дни, действията в направлението Купянск-Лиман засега са ограничени. Боевете се водят основно в покрайните на Шевченконе, Иванивка, Хлушкивка и Пишчане край Купянск и край Терни и Билохоривка край Лиман.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи за превземането на Кринки на левия бряг на Днепър, но тази информация не се потвърждава нито от геолокализираните данни, нито от украинските или руските източници в региона.

Като цяло има известно забавяне на интензивността на бойните действия, е видно от данните на ВСУ - общо 66 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски и минометен обстрел са над 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Украйна разследва случаи на разстрел на военнопленници

Украйна разследва няколко случая на разстрел на украински военнопленници, включително и на шестима ранени войници в Авдиевка. Според 110 бригада, която защитаваше града, е имало споразумение ранените да бъдат изведени от руснаците и след това да участват в обмен на военнопленници. Видеа в социалните мрежи обаче показват, че те са разстреляни от руските части.

Освен тези кадри се появиха данни за още разстрели - в Донецка област и край Роботине (Запорожка област). Украйна се обърна към международните организации за установяване на акт на военно престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
*Според източници на Stern промяната в нагласите на управляващата коалиция относно ракетите е дошла със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.* - Ха! Сега, ако Путин в изблик на просветление вземе да затрие и Еван Гершкович в пандиза, всички проблеми и с американските доставки на кинти и оръжие за украйна ще се решат алафрангата. И ще се потвърди тезата на по-умната част от публиката, че Путин от 25 години се бори да затрие Русия, а Западът със сизифовски усилия се опитва да му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 22
andy
преди 2 месеца
"Смъртта на Навални може да прекрати колебанието на Германия за ракетите Taurus за Киев" Е, нали това беше една от целите на шоуто. Един артист загина, но това е без значение за продуцентите. "Целта оправдава средствата и жертвите" твърдят те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 23
pinoccio
преди 2 месеца
Бий руснака, доде не забие пак знамето над Райхстага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още