IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да поискат от партньори да дадат ракети ATACMS за Украйна

Украинските ВВС съобщиха за шест свалени руски бойни самолети за три дни

07:50 | 20.02.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън едва ли прекарва спокойно ваканцията си, подложен на все по-голям натиск от Запада и политически опоненти в САЩ да одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 млрд. долара. Пакетът беше подкрепен от Сената през миналата седмица и се очакваше темата да започне да се обсъжда и в долната камара на Сената, но Джонсън разпусна с ден по-рано институцията в традиционната двуседмична ваканция по това време на годината.

При липсата на финансиране САЩ обмислят различни варианти за доставката на оръжия за Украйна. Според източници на NBC властите имат решение да дадат далекобойните ракети ATACMS, като при това става въпрос за по-мощни версии, отколкото бяха дадени в края на 2023 година - с обхват до 300 км.

Източници на изданието посочват, че САЩ имат ограничени запаси от този тип ракети и е малко вероятно да ги дадат, ако няма средства за възстановяването им. Но Вашингтон може да поиска от свои съюзници да предоставят ракетите на Украйна и след това да попълнят техните запаси.

Ако парите за Украйна (60 млрд. долара) бъдат одобрени, далекобойният вариант на ATACMS ще бъде още в първия пакет, посочва още NBC. Според високопоставени американски чиновници муниции и въоръжение за Украйна вече са подготвени и чакат само одобрението на Конгреса, за да бъдат изпратени към Украйна.

В началото на годината публикации сочеха, че САЩ имат на склад повече от 1000 ракети ATACMS, които са предвидени за утилизиране, но годните могат да бъдат предоставени на Украйна.

Украйна опитва да блокира работата на терминалите Starlink на руснаците

Украйна е намерила начин да блокира работата на руските терминали Starlink и в момента казусът се обсъжда с компанията SpaceX на Илон Мъск, каза министърът на информационните технологии Михайло Федоров пред Обществения канал на Украйна.

Компанията на Мъск отрече категорично, че е продавала терминалите на Русия, но украинското разузнаване показа данни за тяхното използване на фронтовата линия. Федоров коментира, че украинците активно използват терминалите и не е решение да бъде блокирана работата им в цялата зона, но има и други начини.

Според министъра Русия е успяла да се снабди с терминалите от трети страни, както и са имали свои, купени преди войната.

На сметката на украинските ВВС се събраха шест руски бойни самолета за три дни

В сутрешните часове на 19 февруари Украйна съобщи за още два свалени руски бойни самолета - Су-34 и Су-35, съобщи командващият военновъздушните сили (ВВС) на Украйна ген. Микола Олещук. Така на сметката на украинската ВВС вече има общо шест руски самолета за три дни, след като през почивните дни бяха свалени още три Су-34 и Су-35.

Военните не уточняват в кое направление са свалени самолетите, но според оценки на анализатори първите четири вероятно са били унищожени в операцията по прикриването на евакуацията от Авдиевка. В последните дни градът беше засипан от авиационни бомби, което в крайна сметка доведе и до окупацията му.

Според говорителя на ВВС Юрий Ихнат този тип самолети всеки ден обстрелват населените места на фронтовата линия, а до скоро и Херсон. Пред 24 Канал той обясни, че обхватът на действие на авиационните бомби е малко над 70 км, тоест самолетите не се приближават достатъчно в обхвата на системите за въздушна защита на украинците.

Русия забави темпото край Авдиевка                     

Русия значително намали темпото , след като превзе Авдиевка и се съсредоточи по "прочистване" на части от града. Руски военни кореспонденти съобщават, че вече са поели контрола над коксовия завод - една от най-добре укрепените позиции на украинците в региона. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 726-я ден от началото на войната съобщава за от блъснати над 10 атаки в околностите на града - Ласточкине, Северне, Первомайск и Невелске.

Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) отбелязват, че вероятно руските части ще направят оперативна пауза и ще се прегрупират. За да успеят да продължат напред в Авдиевка те се нуждаят от допълнителни резерви, но украинските военни към този момент не наблюдават насочването на нови части в този регион. Напротив - руснаците увеличават присъствието си в Запоржка област, съобщава CNN. Руски военни кореспонденти също съобщават, че руското военно ръководство планира връщането на позициите, загубени през лятото - Ворбове и Роботине.

Геолокализирани данни показват напредък на руските части към западните покрайнини на Роботине. Зоната попада в Таврийското направление (също както и Авдиевка) и ръководителят ген. ОлександърТарнавский отбелязва, че нападенията се извършват с малки групи с минимална подкрепа от бронирана техника. Руски източници съобщават и за засилени въздушни удари към Камянске, на запад от Роботине. Отблъснати са повече от 10 атаки край Малиновка и Роботине, отбелязват от ВСУ.

След превземането на Авдиевка една от най-горещите точки на фронтовата линия остава Маринка. Украинците отблъснаха повече от 20 атаки край Хеорхиевка, Победа и Новомихайловка, сочи справката на ВСУ.

Позиционни остават битките около Бахмут, Лиман и Купянск. Преди ден украинският президент Володимир Зеленски посети предни позиции около Купянск и се запозна с нуждите на бойците в региона.

Украинците задържат позициите си на левия бряг на Днепър, отблъсвайки повече от 5 атаки през изминалото денонощие. Руски военни кореспонденти съобщават за опити с дронове да бъдат прекъснати доставките на украинците през реката. Под артилерийски и минометен обстрел остават Херсон, Антоновка, и Зеленовка на десния бряг на  Днепър.

През изминалото денонощие ВСУ съобщава за общо 81 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски обстрел са повече от 120 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Кеайно време е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
BattleRoyal
преди 2 месеца
Правилно - "Горещите кестени се вадят с чужди ръце" - ***/слуги колкото щеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
doba
преди 2 месеца
От БГ може да им дадем няколко комлека:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
0pk
преди 2 месеца
До: andy сега се казва "партньори" - бъди в крак с времето! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
andy
преди 2 месеца
Каквото кажат господарите, това ще направят робите. Затова са роби! Нали?!А иначе укронацитата продължават победния си бяг към Киев. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още