IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се обърна към парламента без дума за Приднестровието, с ядрени заплахи и обещания за милиарди

Руският президент обеща и подкрепа за ветераните от войната в Украйна

15:35 | 29.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Без дума за молбата за помощ от Приднестровието и с обещания за подкрепа на участниците в "специалната военна операция" се обърна към Федералното събрание (горната камара на Думата) и общественици в Русия руският президент Владимир Путин. Речта му продължи рекордните досега малко над 2 часа и приличаше повече на представяне на програмата му за новия президентски мандат - до 2030 година.

Руският президент изтъкна необходимостта от "сериозно укрепване" на западните части на страната, свързано с приемането на Финландия и Швеция в НАТО. Двете държави подадоха молба за спешно присъединяване към организацията, след като Путин нареди началото на пълномащабната война в Украйна. Ядрените сили са пълна готовност, а светът се нуждае от суверенна и силна Русия, за да има траен мир и световен ред, убеден е руският президент.

Русия разполага с оръжия, способни да стигнат до тяхна територия, заплаши той противниците на страната.

"Западът провокира конфликт в Украйна, Близкия изток и други региони в света и продължава да лъже", заяви Путин, цитиран от ТАСС. По негови думи е "пълна глупост", че Русия се кани да напада Европа. По същия начин той отрече пред европейски лидери, че се кани да нападне Украйна броени дни преди началото на военните действия.

Путин обеща кариерно развитие на ветераните от войната в Украйна, както и възможност за приоритетно получаване на висше образование и подкрепа за семействата на военните.

Руският президент потвърди, че свръхзвукова ракета "Циркон" е използвана в Украйна и тя вече е на въоръжение.

Проекти за милиарди

От програмната реч на Путин стана ясно още, че Русия трябва да бъде все по-"самодостатъчна" - Путин нареди вносът да бъде намален до 17% от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2030 година, тоест до края на новия му мандат. Руският държавен глава призова и руските компании да не държат свои активи в чужбина, за да не "загубят всичко".

В своята реч Путин обърна внимание и, че в страната ще трябва да бъдат изградени поне 100 технопарка, както и да се развиват новите технологии. За "приоритетно производство" ще бъдат отделени поне 200 млрд. рубли (2,2 млрд. долара), а ръстът на инвестициите в ключовите отрасли трябва да бъде поне 70% към 2030 година.

За кино, творчески проекти и интернет ще има още 100 млрд. рубли в следващите шест години. Руският президент поръча и увеличаване на усилията за популяризиране на руския език и култура по света. От федералния бюджет ще бъдат отделени и поне 65 млрд. рубли за изграждане на поне по 350 спортни площадки и обекти годишно до 2030 година.

Путин засегна и един от големите проблеми в руското общество през тази зима - отоплението на градовете в някои региони. За подобряване на ситуацията там ще бъдат отделени 32 млрд. рубли до 2030 година. В най-студените дни от тази зима в някои населени честа с дни нямаше отопление, което предизвика рехави протести и жалби до президента да бъдат подобрени условията на живот в страната.

Към 1 трилион рубли ще бъдат насочени към строителство, ремонт и оборудване на лечебни заведения в Русия до 2030 година.

През 2025 година пък ще започне ремонт на детските градини, които са построени още по съветско време. Вече действа аналогична програма за училищата и от ремонт се нуждаят повече от 18,5 хил. учебни заведения в страната. До 2030 година по тези програми ще бъдат отделени общо 400 млрд. рубли.

Отделно за подобряване на обществения транспорт в следващите шест години ще се отделят 150 млрд. рубли, с които ще бъдат купени нови автобуси, трамваи, електробуси и тролейбуси, а за подобряване на качеството на услугата на летищата ще бъдат отделени 250 млрд. рубли. Руският президент беше категоричен, че досега са били отделяни "прекалено много средства" за покупката на самолети от чужди компании, а не е инвестирано в собствено производство и посочи, че в скоро време предстои и проект за обновяване на самолетния парк на страната.

В годините до 2030 г. може да се очаква увеличаване на данъчните облекчения за второ и следващи деца, както и облекчения за семейни ипотеки, включително да няма повишаване на лихвите за семейства с ипотека, които имат деца до 6-годишна възраст, стана ясно още от думите на руския президент. За регионите с ниска раждаемост в подкрепа на семействата ще бъдат отделени 75 млрд. рубли в следващите шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Жужето все повече заприличва на Севернокорейското пра-се. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 23
khao
преди 2 месеца
нищо ново... заплахи към свободните и обещания за светлото бъдеще в блатото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
evlogi
преди 2 месеца
Ехааа.150 млрд рубли за подобряване на градския транспорт през следващите 6 години.Цели 300 млн долара годишно...То горе долу колкото София дава за метрото ...Да не говорим за 32 та милиарда рубли, дето щели да отидат за подобрение на ситуацията с отоплението до 2030 год.Чукотска му работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още