IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Путин е изоставил демократичния театър, който разиграваше

Трябва да забравим твърденията, че Путин може да бъде свален – войната няма да завърши с неговото сваляне, каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

11:13 | 20.02.24 г. 10
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Посланието с отстраняването на руския опозиционер Алексей Навални в навечерието на президентските избори в Русия е, че Путин няма съперници. Той ще си подпечата още един мандат, макар че това няма да промени неговата легитимност, тъй като е ясно, че ще управлява до края на живота си. Путин е изоставил демократичния театър, който разиграваше през 2008 г. - сега всички маски са паднали. Това заяви Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването „В развитие“ пред Bloomberg TV Bulgaria

Според него смъртта на Навални е съпоставима с руското нападение срещу Украйна. „Разликата е, че тогава ставаше въпрос за външнополитическа агресия, докато сега е по-скоро на вътрешнополитически терен от страна на Кремъл“, посочи гостът.

И допълни, че след това събитие е отрязан пътят на Путин за завръщане на геополитическата маса заедно със западните лидери.

„Ако събитията в Украйна бъдат уредени и някога се стигне до помирение между двете държави, то смъртта на Навални е морален казус и няма връщане назад. Това е, което прави Путин нежелан партньор – човек, на когото не си струва да се стисне ръката“, коментира събеседникът.

Димитров посочи, че малко са инструментите, които са останали за влияние на европейските лидери върху ситуацията вътре в Русия. След като отношенията бяха практически прекратени между ЕС и Русия с агресията срещу Украйна и наложените санкции срещу руската страна, остава единствено да бъдат осъждани актовете на насилие вътре в страната, отбеляза той. 

Според Димитров неслучайно Навални се завърна доброволно в Русия от лечението си в Германия, макар да знаеше, че го очаква затвор. „Той беше наясно, че ако остане в Германия, изпада от политическата игра в Русия. Навални искаше да се утвърди като лидер на опозицията и да остане като основна алтернатива на Путин. Той обаче не очакваше, че ще бъде подложен на жестоки условия и още повече – фаталния край в затвора“, посочи анализаторът.

„Това, което наблюдаваме, е превръщането на Русия в една все по-свирепа диктатура, но не е възможно да се върне към времената на тоталитарен режим. След нападението срещу Украйна тече процес на вторично съсредоточаване на властта в ръцете на Путин“, коментира Димитров.

„С казуса с Навални става ясно, че не може и отвън да бъде атакуван властовият кръг в Кремъл. Не е изчезнала политическата борба в Русия, но тя се свежда до борба за влияние между това, което се нарича различните кръгове на влияние около Путин. И трябва да забравим твърденията, че Путин може да бъде свален – войната няма да завърши с неговото сваляне“, добави той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Pomberto Аа, ама как така, нали според вас, копейките, фашистите били в Украйна??? А сега за непфашистки маршове в пPaccия говорите? Нещо съвсем се оплетохте. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Pomberto
преди 2 месеца
Малко предистория за Навални - той е съорганизатор на прословутите неофашистки Руски маршове, в които се събираха неонацисти с голи глави, крещящи анти-имигрантски и анти-чеченски лозунги? Самият Навални се описваше като националист, обявяваше Крим за руски, твърдеше, че Украйна, Беларус и Русия са едно цяло. Сравняваше чеченците и мюсюлманите с насекоми, настояваше да им се отнеме гражданството и да бъдат изгонени. Силно подкрепяше войните в Чечения. Беше против ЛГБТ общностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
Някои още помним сагата на Карлос Пучдемон - истински сърцат политик с кариера, зад когото застана като един народът на Каталуня и който демократично беше смазан от държавна и медийна репресия, а с него и опитът на каталунците за независимост. Било противоконституционно. Но превратът в Киев беше конституционен, а опитите на Навални да го възпроизведе в и Москва - свръхконституционни. Така медиите и чорбаджиите им си подреждат правдата и кривдата, а аббдалите им пригласят. Въпрос на акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 17
Naemate1
преди 2 месеца
Диктатор с избори не се сваля - само бесилка на площада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 14
Tikva007
преди 2 месеца
Западът владее медиите и от един дребен мошшеник произведе героична медийна фигура, а един истински герой като Асанж, който извади истински документи за държавни престъпления, беше унищожен и ще свърши като Навални, но в пълна медийна изолация. Навални размаха няколко фалшиви партенки за Путин и Западът го назначи за главен демократ в Русия. Нацистите в Киев убиха в затвора един американски блогър, журналист и режисьор, Тъкър Карлсън и Мъск писаха, но нито една медия не гъкна. Тва са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
*Това е, което прави Путин нежелан партньор човек, на когото не си струва да се стисне ръката* - Алабала. Ако геополитическата рулетка се завърти така, че сегашната глутница западни *лидери* се почувства критично застрашена, ще направи опашка пред Кремъл - не е като да не сме го виждали това. Гаранция за липса на акъл е сляпата вяра в медиите, особено, когато реват в хор. Навални е продукт на западната медийна диктатура. Жалко за човека, но нямаше никакви реални политически позиции в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
iceto
преди 2 месеца
До: Pombertoвие сте за мир, руZZКий мир?Искате да живеете в държава с ГУЛАГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 22
Pomberto
преди 2 месеца
До: Lemon'sВместо да ми плямпаш стандартните западни простотии, те съветвам да попрочетеш и разгледаш старите интервюта на Навални и защо е бил изпратен в затвора първоначално, преди запада да го издигне на пиедестал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 25
Lemon's
преди 2 месеца
До: Pomberto...Елементарно изказване не съм и очаквал нещо умно от вас.Сигурно ще кажеш същото и за Политковска, Немцов, Пригожин и всички останали паднали от прозорци, скали или от "случйни рашистки" събития. И помни един диктатор винаги се чувства застрашен, чети повече история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 28
Pomberto
преди 2 месеца
Путин никога не се е чувствал застрашен от крайния неонацист Навални. Единствено запада имаше интерес Навални да умре в руски затвор. Българското геополитическо дружество ни е с интелектуалния капацитет на Мис Силикон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още