IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдовицата на Алексей Навални обещава да продължи делото му

Юлия Навалная, подобно на Святлана Цихановска в Беларус, сега става лицето на руската опозиция

20:17 | 19.02.24 г. 6
Юлия Навалная в Брюксел. Снимка: EPA/ALESSANDRO DI MEO
Юлия Навалная в Брюксел. Снимка: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Вдовицата на Алексей Навални се зарече в понеделник да продължи делото на съпруга си след смъртта му и да се изправи срещу руския президент Владимир Путин.

„Ще продължа каузата на Алексей Навални и ще се боря за страната ни. Призовавам ви да застанете до мен“, заяви във видео обръщение Юлия Навалная, цитирана от Politico.

„Трябваше да има друг на мое място, но те бяха убити от Владимир Путин“, добави тя.

На Мюнхенската конференция по сигурността в петък, малко след като беше обявена смъртта на Навални в наказателна колония, Юлия Навалная обвини Путин в убийството на нейния съпруг.

„Путин имаше конкретна причина да убие Алексей преди три дни, която скоро ще разкрием. Ще идентифицираме отговорните за това престъпление, като ги назовем и покажем лицата им“, каза тя в понеделник.

„Путин имаше за цел не просто да убие Алексей, но и да унищожи нашата надежда, свобода и бъдеще. Подкрепях Алексей през годините, но днес заставам до вас, като разбирам, че вашата загуба е не по-малко значима от моята“, посочва още тя.

Относно нейната потенциална роля като опозиционен лидер външният министър на Естония Маргус Цахна коментира пред Politico, че „опозицията трябва колективно да вземе решение за новия лидер“.

Тялото на Алексей Навални не е предадено на семейството му и все още е недостъпно. В понеделник персоналът на моргата в град Салехард, където се съхранява тялото му, е попречил на майката и адвокатите на Навални да влязат вътре, съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш в X (предишно наименование Twitter).

Кадри от видеонаблюдение, публикувани от Mediazona, показват конвой, който вероятно транспортира тялото на Навални към Салехард през нощта на 17 февруари.

Руските следователи няма да предадат тялото на Навални на семейството още 14 дни, тъй като твърдят, че ще разследват причината за смъртта, допълва говорителката му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че Кремъл не е замесен в решението за освобождаване на тялото на семейството на Навални.

Правозащитната група OVD-Info, независима руска наблюдателна организация, насърчи обществените искания към разследваща комисия за освобождаване на тялото на Навални. В рамките на два дни хора са изпратили над 52 хил. заявки.

Междувременно полицията в Русия е задържала 389 души в различни градове зааради опити да почетат Навални чрез полагане на цветя на паметници, посветени на жертвите на съветските репресии.

Затворническите власти казват, че 47-годишният Навални е получил „синдром на внезапна смърт“ в отдалечен арктически затвор в петък. Неговите съюзници смятат, че той е бил убит по заповед на президента Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 2 месеца
Денерис се закани да отмъсти на Северния Крал, за убийството на дракона си. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
andy
преди 2 месеца
В интервюто си, Путин показа на света мръсните игри на САЩ, Британците и Запада като цяло. А те за да му върнат убиха Навални. И сега всичката американска пропагандна машина по света тръби и обвинява Путин. Укрите също са способни на това - да прикрият загубата на Авдеевка и да изнудят запада за още пари. А едноизмерната тълпа верва. Путин може да е всякакъв, но не е вдлъбнат за да си прави лош PR точно преди избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 17
evlogi
преди 2 месеца
Няма как да не се възхитя на умствената безпомощност на двамата тръцулника, които са се изходили отдолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 2 месеца
Яя, булката отдавна не е била самотна. Вземала си в готини хотели в стая за 2-*** с общо легло. И понякога в хотела регистрирала със себе си... Христо Грозев! Справки RUTUBE!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
BattleRoyal
преди 2 месеца
т.е. планира да влезе в затвора за финансови измами и там да шие униформи за войската, после като я класифицира запада като изхабен актив да се гътне след бустериране с файзера? Да й пожелаем "успех"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още