IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Навални беше враг №1 за Владимир Путин?

Опозиционерът издържа на натиск, който накара мнозина да избягат от Русия

23:09 | 16.02.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Протест пред руското посолство в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Протест пред руското посолство в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Алексей Навални - най-видния опозиционер в Русия и критик на руския президент Владимир Путин и неговия близък кръг, почина в затвора на 47-годишна възраст. Смъртта му предизвика остри изказвания от страна на западните лидери и звучащи странно версии от Москва, включително, че интерес от смъртта на опозиционера имат генералният секретар на НАТО и ръководителите на САЩ, както и поименно посочените премиерът на Великобритания Риши Сунак, германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски, изказана от председателя на руската Дума Вячеслав Володин в Telegram.

Според него интерес имат и тези, въвели санкциите срещу Русия, наложени от Запада заради началото на войната в Украйна.

Според Володимир Зеленски отговорността за смъртта на Навални лежи на Владимир Путин и той е последвал съдбата на много други опозиционни лидери в Русия."На Путин му е все едно кой ще загине, важното е само да запази своите позиции", коментира украинският лидер по време на своята визита в Германия. Малко по-късно, в Париж, в отговор на въпрос за това какъв сигнал е убийството на Навални, той допълни, че е констатация, че Владимир Путин е "убиец, който се кандидатира за президент, а всеки, който гласува за него, всъщност гласува и избира убиец". Тези, които търгуват с Русия печелят "кървави пари, защото имат договор с убийци", допълни още у,краинският държавен глава. 

От своя страна Олаф Шолц изрази своето съжаление за "ужасната новина" и отбеляза, че тя е доказаталество колко много се е променила Русия в последните години. Еманюел Макрон пък коментира, че режимът на Путин става все по-жесток не само към опозиционерите, а и към фондации и неправителствени организации. "Русия навлезе в нова фаза и всички трябва да разберем това  - фазата на агресия срещу страните от ЕС", допълни той по време на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски във френската столица.

Американският президент Джо Байдън също отправи обвинения към Путин и неговия кръг по повод смъртта на Навални. "Руските власти ще разкажат своята история, но не се повеждайте, не се подвеждайте. Путин носи отговорността за смъртта на Навални", коментира той във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Байдън не спести и критиките си към Конгреса. "Историята следи Камарата на представителите. Отказ да бъде подкрепена Украйна в този критичен момент никога няма да бъде забравен", коментира той.

Председателят на Камарата репубриканецът Майк Джонсън отказа да внесе гласувания от Сената преди дни пакет на стойност 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван преди ваканцията. След смъртта на Навални обаче Джонсън заяви, че САЩ и техните съюзници трябва да използват "всички налични средства, за да пресекат способността на Путин да финансира своята непредизвикана война в Украйна и агресията срещу балтийските държави".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също отбеляза, че фактите се събират и Русия трябва да отговаря на сериозни въпроси.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече всички тези коментари "безумни" и "неприемливи". "Няма информация за причините за смъртта и има такива изявления", каза той и призова да се изчака със заключенията на Федералната служба за изпълнение на наказанията, посочва ТАСС.

Навални влезе в полезрението на Запада през 2020 година, когато беше отровен с химически агент от забранената група "Новичок", припомня Bloomberg. Дотогава той се смяташе за "приемлива" заплаха от страна на Кремъл. Опозиционерът обаче устоя на сериозен натиск - непрестанни арести заради организиране на протести, както други заплахи - нещо, което накара много други да избягат от Русия и да критикуват властта в изгнание. През 2018 година Навални не беше допуснат до участие в президентските избори, а много анализатори смятаха, че той можеше да предизвика трусове, след като в битката за кметския стол на Москва получи 27% от гласовете в битка с лоялният на Путин Сергий Собянин.

След силен натиск от Запада след отравянето му по време на полет от Томск към Москва руските власти позволиха той да бъде лекуван в Германия. След изписването му Навални предпочете да се върне в Москва и да продължи делото си, но беше арестуван още на летището.

Това доведе до едни от най-масовите протести срещу режима в Москва - повече от 10 000 души  излязоха на улиците въпреки заплахите за арест, полицейския произвол и ниските температури. Това, което притесни Кремъл тогава, беше възрастта на протестиращите - основно млади хора, някои от които изразяваха публично своето несъгласие с властта за първи път.

Малко след това неговите сътрудници пуснаха в социалните мрежи разследване, показващо разкошен палат на брега на Черно море, за който твърдяха, че е собственост на руския президент. Видеото стана едно от най-популярните в Русия  - 120 млн. преглеждания, въпреки че един от руските милиардери в близкото обкръжение на Путин призна, че имотът е негов.

Навални изчезна за близо три седмици в края на януари и след това се появи в затвор в Ямало-Ненецкия окръг. Преди дни той отново се изправи пред съда, но във видеовръзка и според анализатори, цитирани от CNBC е изглеждал в добро здраве и бодър дух. По-рано днес обаче внезапно се е почувствал зле и е загубил съзнание. Лекарите от затвора и дошлите с бързо пристигнала линейка не са успели да го спасят, сочат съобщенията от ФСИН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 месеца
За това гумено изделие USA заплатиха само в биткойни 30 000 000 $. Не им свърши за тия пари работата, кога беше жив. Ще доработва като мъртъв. Не случайно нашата Тиква първа се изплю на Изток. Знае тя, че ако не си полезен жив, ще доработваш мъртъв! Долари са това, не е майтап работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 месеца
Навални никога не е бил враг 1 на Путин. Прекалено дребна фигура, изкуствено раздувана от неговите създате.и и покровители. Малко инфо за това кой е Навални, кой го създаде и финансира и кой го затри в необходимия момент === https://youtube.com/watch?v=RGTNlsGHXqE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 12
Ivan N.
преди 2 месеца
До: Ivan N.Покоен*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 20
Ivan N.
преди 2 месеца
До: valentino29Явно ти цял живот си бил ми-жи_тур-ка и поради причина си тръгнал да обиждаш един вече спокоен борец за свобода. Жалък си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 18
valentino29
преди 2 месеца
зъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
4
3
rate up comment 20 rate down comment 17
valentino29
преди 2 месеца
кре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 24
valentino29
преди 2 месеца
Навални винаги е бил едно нищо.но тук заглавията са демонстрация единствено на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 17
cyclop
преди 2 месеца
Щото така ни казваха ежеседмично от телевизора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още