IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални получи още 19 години затвор, ЕС и САЩ разкритикуваха новата присъда

Най-видният опонент на президента Владимир Путин вече излежава присъда от 11 години и половина в наказателна колония

20:18 | 04.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше осъден днес на още 19 години затвор, след като беше признат за виновен по редица нови обвинения, съобщиха негови поддръжници в социалните медии, предадоха Ройтерс и БТА.

Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва се вижда Навални, облечен в черна затворническа униформа, да стои със скръстени ръце, докато слуша присъдата.

Аудиосигналът от съда беше толкова слаб, че беше практически невъзможно да се разбере какво казва съдията, отбелязва Ройтерс.

47-годишният Навални, най-видният опонент на президента Владимир Путин, вече излежава присъда от 11 години и половина в наказателна колония по няколко обвинения, включително измама, които според него са скалъпени, за да му затворят устата.

Той е признат за виновен за създаване на екстремистка общност и участие в нея, както и за финансиране на екстремистка дейност, организиране на екстремистка общност, публични призиви за екстремистка дейност и въвличане на непълнолетни в действия, опасни за живота им.

Още преди днешното произнасяне на съда Навални прогнозира, че ще получи "сталинистка" присъда от още около 18 години.

Държавният обвинител беше поискал той да бъде осъден на 20 години затвор, посочва ТАСС.

Навални към руснаците: Те искат да сплашат вас, а не мен

След присъдата Навални призова руснаците да продължат да се съпротивляват срещу Кремъл.

"Те искат да сплашат вас, а не мен, и да ви лишат от волята за съпротива", каза той в изявление, публикувано във Facebook и цитирано от БГНЕС. "Принуждават ви да предадете своята Русия без борба на банда предатели, крадци и мошеници, които са завзели властта... Не губете волята си за съпротива", призова той.

ЕС смята за "неприемливо" "произволното" осъждане на Навални

Европейският съюз определи като "неприемлива" днешната присъда на руския опозиционер Алексей Навални от още 19 години затвор, предаде AFP. ЕС нарече присъдата политически мотивирана и за пореден път призовава за незабавното и безусловно освобождаване на Навални.

В края на "режисиран процес това произволно осъждане е отговор на неговата смелост да критикува режима в Кремъл", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната медия X (доскоро Twitter). "ЕС осъжда най-категорично (...) неговия арест, процеса срещу него и осъждането му по политически причини", добави ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в прессъобщението си, цитирано от AFP.

САЩ също осъдиха новата присъда срещу Навални

САЩ осъждат решението на руския съд да издаде нова присъда лишаване от свобода на руския опозиционен политик Алексей Навални, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Това е "несправедлив завършек на несправедлив процес", коментира външнополитическото ведомство във Вашингтон днешното съдебно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 месеца
До: wart, е кое не ти е ясно. Всичко, което правят Краварите е с Демократична цел, почтенно и законно. Всички останали действат недемократично, тоталитарно и сме блатни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
wart
преди 8 месеца
Тези престъпни сви..не защо не се трогват когато в Америка осъждат на 50-100 години когато Асанж за това ,че каза истината бе преследван задържан в Англия и хвърлен в затвора а сега лежи в затвора в Америка. Тая *** от убийци и престъпници са се трогнали и сега проливат крокодилски сълзи. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 8 месеца
ПОСКАМ САЛЗА ама за Асанж няма ли да пишем нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още