IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две години от отравянето на Навални: "Смел човек", който се бори за убежденията си

Опозиционният лидер излежава няколко присъди в затвор, известен с изтезанията и малтретирането на затворниците

17:29 | 20.08.22 г. 3
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Днес, 20 август 2022 г., се навършват две години от отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервнопаралитичното вещество „новичок“.

Лидерът на „Русия на бъдещето“ организира антиправителствени демонстрации и се кандидатира за президент, за да се застъпи за реформи срещу корупцията в Русия и да се изправи срещу президента Владимир Путин и неговото правителство, пише Ройтерс.

Навални и Федерацията за борба с корупцията (ФБК) също публикуваха разследвания, в които подробно се описва случаи на корупция на високопоставени руски служители и техни сътрудници.

В годините назад Алексей Навални получи две условни присъди за присвояване, като и двете наказателни дела се считат за политически мотивирани с цел да му попречат да се кандидатира на бъдещи избори. В момента той излежава присъда заради нарушение на една от тези условни присъди, която също се счита за политическо отмъщение.

Отравянето на Навални

По време на полет от Томск до Москва на 20 август 2020 г. опозиционният лидер припада и самолетът каца аварийно в Омск. Той е закаран по спешност в болница в града. След това Навални е поставен в изкуствена кома и прехвърлен за лечение в Берлин, Германия, а междувременно е потвърдено наличието на нервнопаралитичното вещество в кръвта му от пет лаборатории, сертифицирани от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Той е отровен със същото семейство нервнопаралитични агенти, които бяха използвани за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Обединеното кралство.

Иван Жданов, шеф на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, коментира тогава, че Алексей може да е бил отровен заради едно от текущите разследвания на фондацията. Тогава международни служители призоваха руското правителство за обяснение.

На 7 септември Навални излиза от комата, а десет дни по-късно екипът му казва, че върху бутилка с вода в хотелската му стая в Томск са открити следи от Новичок. На 23 септември той излиза от болницата.

Съвместно разследване на The Insider и Bellingcat, в сътрудничество със CNN и Der Spiegel, показва, че Навални е бил под наблюдение от група оперативни работници в продължение на три години и може да е имало по-ранни опити за отравянето му.

Арест и затвор

На 17 януари 2021 г. опозиционерът се завърна в Русия. Той беше задържан още на летището от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заради нарушаване на условията на пробацията, тъй като е напуснал Русия за лечението му в чужбина. Със съдебно решение от 18 януари Навални е задържан до 15 февруари за нарушаване на условното му освобождаване.

Разследването и арестът на Алексей Навални доведоха до масови протести в цяла Русия. Въпреки това обаче той е осъден на две години и половина за нарушение на условното освобождаване, а през март 2022 г. получи допълнителни девет години за измама и неуважение към съда.

На 31 май откритият критик на Путин каза, че е бил официално уведомен за нови обвинения в екстремизъм, повдигнати срещу него, заради които го очакват още 15 години затвор. В средата на юни той е преместен в затвора със строг режим в Мелехово, Владимирска област, известен с малтретирането и изтезанията на затворници.

ЕК пак критикува Русия заради Навални

Топ дипломатът на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел разкритикува Русия за отношението ѝ към опозиционен лидер навръх втората годишнина от отравянето му.

В изявление, публикувано в Telegram на 20 август, Борел казва, че Европейската комисия (ЕК) „категорично осъжда опита за убийство на Навални“ и призовава Русия „да изпълни ангажиментите си по Конвенцията за химическите оръжия“.

В изявлението на Борел също се изразява съжаление, че Москва е забранила организациите на Навални в Русия като „екстремистки“ и е „преследвала и затворила Навални и членове на неговия екип“.

В изявлението се призовава Навални да бъде незабавно освободен от затвора и Москва да изпълни ангажиментите си по Европейската конвенция за правата на човека.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц също почете годишнината. Във видеообръщение в събота Шолц коментира, че е разговарял с Навални, докато се е възстановявал в болницата в Берлин, и че го намира за „смел човек“, който е искал да се върне в Русия, за да се бори за демокрация, свобода и върховенство на закона.

„Войната, която Русия започна срещу Украйна, е война, която има последствия и за Русия“, казва Шолц във видеото. „Сега свободата на изразяване е много по-застрашена и мнозина се страхуват да кажат собственото си мнение“, допълва той, като посочва, че затова е важно да се помни Навални, тъй като той се бори за убеждението си, че "човек живее най-добре в демокрация и правова държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
На копанка към АПО (американска правителствена организация). В Русия ги водят НПО, щото не се финасира от руското правителство, а от американското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Тровен, недотровен. Развит, недоразвит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Така го изтезават тоя охъл, че има денонощен достъп до Интернет и най-страшното нещо, от което се оплака, беше, че го карали да прави физзарядка и да слуша, обърнете внимание - националния химн на страната му, че и жена му ходи да го задоволява !!! И стига сте говорили за някакво "отравяне", за което две години никой не е показал никакви доказателства. Мазали му гaщите и бутилката вода с най-силната отрова на света, дето е направена да убива на място цели полкове, ама нашия герой оживя, хахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още