IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин оспори съществуването на Украйна и благослови подялбата ѝ

Украйна е сателит на САЩ, но вероятно Зеленски има свободата да преговаря за бъдещето на страната, смята руският президент

09:54 | 09.02.24 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е изкуствено създадена държава, в чиито граници днес влизат исторически земи на Русия (Черноморската област), Унгария, Румъния и други съседни днес държави. Киев е получил "даром" всички тези земи с разпадането на СССР през 1991 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в първото си интервю пред западен журналист - уволнения от Fox News Тъкър Карлсън, който днес има собствен канал в интернет. Текстът на интервюто вече е публикуван на страницата на Кремъл.

В началото на разговора Путин прави историческа отправка, връщайки се още към 862 година, за да обясни какво се случва в тази част на Европа, и оспори съществуването на украинската нация. Той оправдава своите военни действия от 2022 г. с излъгани очаквания от страна на Запада и преврат в Украйна през 2014 г.

Има ли държава Украйна?

"Имаме всички основания да кажем, че в известен смисъл Украйна е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин", казва руският президент и допълни, че за нейното създаване са използвани земите, завладени от СССР след Втората световна война.

"Времето на управлението на Сталин се нарича режим, всички казват, че е имало много нарушения на човешките права, на правата на други държави", разказва още той и е категоричен: "В този смисъл е напълно възможно, да не кажем, че те имат право да си върнат тези свои земи, това във всеки случай е разбираемо".

Според Путин разпадът на СССР всъщност е иницииран от Москва. Предишното руско ръководство е било "благосклонно" към Киев на базата на общото минало, свързаността на икономиките и руския език, който се говори в страната. В своето интервю обаче руският президент не коментира, че Украйна тогава има статут на ядрена сила и през 1994 г. подписва Меморандума от Будапеща, с който Киев се съгласява да предаде ядрения си арсенал и да унищожи инфраструктурата за него, което страната прави, а от своя страна САЩ, Великобритания и Русия стават гаранти за сигурността и целостта на Украйна. Към това споразумение се присъединяват и Франция и Китай като ядрени сили.

Русия в НАТО?

След 1991 г. в Москва са били на мнение, че "ще бъдат приети в семейството на "цивилизованите народи", но нищо подобно не се е случило, смята още руският президент.

Той разказва още, че е питал тогавашния президент Бил Клинтън дали Русия би могла да бъде член на НАТО, но отговорът е бил "не", от което е последвало по-нататъшното развитие на отношенията със Запада. Руският президент отбеляза още, че е предложил на Джордж Буш-старши да изградят съвместна ракетна защита между САЩ, Европа и Русия, но и това му е било отказано.

"Тогава ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки. Ние ще създадем ударни системи, които със сигурност ще преодолеят системата за противоракетна отбрана", е казал на Буш Путин.

Украйна и Запада

След тези разяснения за ролята на Запада руският президент отбелязва, че в Украйна през 2013 г. е извършен държавен преврат. Припомняме, че тогава украинците излязоха на протест срещу тогавашния президент Виктор Янукович, който отказа да подпише споразумението за асоциирано членство в Европейския съюз. Путин разказва в своето интервю, че е предупредил украинския президент, че това споразумение ще затвори отношенията с Русия и затова и Янукович е отказал да подпише. След протестите на Евромайдана, за които Путин смята ,че са подкрепени от ЦРУ, Янукович избяга в Русия, а след изборите през 2014 г. начело на Украйна застана Петро Порошенко.

Малко след това Русия анексира Крим, а руски военни навлязоха в Донбас.Според руския президент сегашната война търси решение на проблемите, създадени през 2014 г. Той коментира още, че след това нито едно правителство на Украйна не е легитимно, защото е дошло на власт след държавен преврат, макар и след проведени избори, които никой, включително и Москва не оспорва.

В Украйна Русия "пази народа си, себе си, родината и бъдещето си", казва още руският президент.

За него Украйна е "сателит на САЩ", но все пак допусна, че ръководството на страната и президентът Володимир Зеленски имат свободата да преговарят с Русия. Москва никога не е отказвала преговори, посочи още той, въпреки че винаги досега е коментирал, че тези преговори могат да бъдат водени само в съзвучие с "новите териториални реалности", тоест анексираните нови четири области.

Според Путин НАТО се опитва "да раздуха" заплаха на Русия към членове на Алианса и подчертава, че няма интереси в Полша или Латвия, за да ги напада.

Реално няколко дни преди началото на войната в Украйна през 2022 г. Путин беше категоричен пред своите западни колеги, че само луд човек може да си помисли, че Москва ще нападне Украйна. Висши държавни служители в Русия също често са отправяли заплахи за нападения към Запада, включително и с ядрени ракети.

ЦРУ взриви "Северен поток"

Владимир Путин е убеден, че САЩ и ЦРУ са отговорни за взрива на газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Според него "не всеки може да извърши този взрив" и трябва да бъде търсена страна с интерес газопроводът да спре да работи.

Той обаче отказва да покаже доказателствата, които Москва има по случая, "защото е много трудно да се победят САЩ в пропагандната война, защото САЩ контролират всички световни и много европейски медии чрез своите фондации".

Путин коментира още, че не разбира защо Германия вече отказва да купува руския природен газ и разчита на втечнен, макар че цената му е по-висока, и обвинява, че страната е станала вторият донор на оръжия за Украйна след САЩ.

Баланс в отношенията с Китай

Отношенията между Русия и Китай са балансирани, включително и в областта на търговията, разказва още Владимир Путин пред Тъкър Карлсън. Годишно търговският оборот се изчислява вече на над 200 млрд. долара - в областта на високите технологии и енергетиката, отбелязва още той.

Според Путин външната политика на Китай е неагресивна и целта е винаги търсене на компромис. А на фона на всички предупреждения за агресивни дейсвия на Пекин и европейските, и американските компании искат да влязат на китайския пазар, категоричен е той.

Според него една от основните грешки на САЩ е използването на долара за инструмент на външнополитическа борба и коментира, че Русия вече силно е ограничила трансакциите в долари и евро за сметка на юани и рубли. Данни от банковия сектор обаче показват, че редица руски банки продават злато, за да купуват свежи долари, а най-големите руски износители задължително обменят част от приходите си в западна валута в рубли през централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Наши келляви миссирки наричат интервюто "скандално". Че не са го гледали и слушали е повече от ясно. Но мнението им не може да бъде друго. Путин сатрап, и толкоз. А натото народоосвободително движение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 3 месеца
Ако Говорун беше се съобразил с умственото ниво на потенциалните слушатели ТАМ, трябваше да говори с кратки изречения по 3 думи, всяка с по 3 букви. И да повтаря по 3 пъти всяко нещо. А сега самият Тъкър схвана не повече от 1/3 от казаното, и то не съвсем. Но и тогава ще има дежурното "Не съм го слушал, но съм отвратен от отвратителните му лъжи, митове и измишльотини". Също като партийните секретари навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
филофоб
преди 3 месеца
в противовес на което казва Путин -ако следите руските масмедии,много пъти на ден ще чуете как запада им извива ръце,организира световен заговор срещу тях,иска да ги изсмуква и унищожи и т.н и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: evlogi и кво му е интересното, повтори класическите опорки и замълча където по принцип си мълчи! нищо ново, освен факта че изпълзял от бункера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
До: evlogi: Не сте ли малко закъснели с интереса си? Всичко това Путин го говори от 2007 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
Pomberto
преди 3 месеца
Рано или късно истината ще възтържествува. Света се умори от западната пропаганда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 18
OHЯ
преди 3 месеца
Жужака за пореден път показва мъдрост :):):) Само забрави да каже , че САЩ и ЦРУ са виновни средната заплата в България да е по-висока от тази в пPocиА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
свежа статия за свежи долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 19
evlogi
преди 3 месеца
Интервюто определено е интересно.Без значение кой какво мисли и в коя част на дебата е, е добре да се чуе от първо лице мисленето и мотивацията на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още