IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски банки разменят злато за долари и евро в опит да се сдобият с валута

Кредиторите заобикалят санкциите, като търгуват в Турция, ОАЕ и вероятно Хонконг, сочи доклад

14:52 | 07.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някои руски банки изглежда са намерили начин да заобиколят забраната за доставяне на долари и евро в страната, търгувайки със злато в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Турция. Това показва информация на компания за финансови проучвания, цитирана от Bloomberg.

Санкциите бяха въведени след началото на руската инвазия в Украйна. Според доклад на фирмата Sayari през първото тримесечие на 2023 г. финансовите институции – включително и „Ланта Банк“, чийто собственик контролира миньора на злато GV Gold, както и поне един кредитор без наложени санкции – са внесли повече от еквивалента на 82 млн. долара в евро, долари и дирхами.

Bloomberg уточнява, че не е било възможно да се направи независима проверка на данните и не е ясно дали банките все още използват този вид стратегия. Данните на Sayari сигнализират, че различни руски кредитори са продължавали да разменят злато за чужда валута поне до юли или август миналата година, коментира Закари Тварозна, старши анализатор на фирмата. По думите му доставките на злато изглежда се простират и до Хонконг, освен ОАЕ и Турция.

Базираната във Вашингтон компания е събрала информацията си за руската търговия на базата на товарителници, които обикновено включват имената на вносителя и износителя, както и други подробности за доставките. Данните показват, че някои от същите организации, които са вкарвали пари в брой в Русия, също така са внасяли злато от Русия в рамките на сходен времеви диапазон.

Този вид търговия изглежда е преминавал през мрежа от посредници, се казва още в доклада, в който се уточнява, че в крайна сметка не става ясно кои са крайните получатели на валутите или дали имат връзки със санкционирани руски структури.

От „Ланта Банк“ не са отговорили на запитване за коментар. От министерството на външните работи на ОАЕ също, а представители на турските власти са отказали коментар.

Русия се оказа изправена пред недостиг на долари и евро, след като стана все по-изолирана от западната финансова система. Възможно е някои от руските банки да са потърсили достъп до валутите в опит да улеснят внос и други трансакции.

Този вид дейност стана широкоразпространен, след като Европейският съюз и САЩ наложиха ограничения на достъпа на Русия до западна валута като част от санкциите в отговор на войната в Украйна, посочват от Sayari. Сред клиентите на компанията има и няколко американски регулатора.

Русия е вторият по големина в света производител на злато, добивайки повече от 330 тона годишно. В миналото бе и един от най-големите износители, но доставките за центрове на търговия като Лондон и Ню Йорк пресъхнаха заради санкциите срещу миньори и банки.

Оттогава Русия се пренасочи към местни продажби и премина към алтернативни маршрути за износ. В началото на войната Турция и ОАЕ станаха основни центрове, но американските санкции срещу водещи руски добивни компании през 2023 г. принудиха значителна част от търговията да се пренасочи към Хонконг.

ОАЕ, Турция и Китай сега са сред най-важните търговски партньори на Русия. От края на 2023 г. банки в трите държави увеличават надзора върху трансакции, свързани с Русия, за да избегнат американските санкции.

Трите юрисдикции също така се използват от Москва и за заобикаляне на ограниченията върху получаването на ключови технологии като чипове, използвани за производство на оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: БОНВИВАН1 или в рупии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Аха, а петрола си го продават в рубли:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още