IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурите не спират износа на руския петрол, притиснат от западните санкции

Износителите рискуват технически и екологични катастрофи, опасяват се от сектора

07:50 | 30.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пристанищата в Русия позволяват продължаване на дейностите дори и при бури и други неблагоприятни метеорологични условия, коментират търговци пред Ройтерс. Агенцията отбелязва, че притиснати от западните санкции руските износители търсят различни начини за увеличаване на доставките.

Според анализатори това е рисково от гледна точка на техническите възможности и екологичните рискове. Москва обаче разчита на парите от търговия с петрол, които формират почти 1/3 от приходите в бюджета. През 2023 година приходите от петрол намаляват с 25% заради западните санкции.

Ройтерс цитира коментар от монополиста "Транснефт", който търси начин за удължаване на времето за обслужване на танкери преди и след бури, за да бъде по-ефективна работата на пристанищните съоръжения. Коментарът се отнася до пристанището Новоросийск в Черно море. По изчисления на Bloomberg от началото на януари доставките през Черно море са ограничени заради лошото време в региона.

"Транснефт" е държавна компания, управляваща петролните терминали и тръбопроводи в страната.

Износители на петрол коментират пред Ройтерс, че неофициално са получили препоръки да продължат да товарят по време на бури. Според агенцията товаренето на танкери в Черно море продължава и при височина на вълните от 2-3 метра. Официално ограниченията за тази дейност е 1-1,5 метра.

Има и облекчаване на условията за плаване на танкерите при заледявания, което позволява повече танкери в пристанищата. По правило танкери, които не са оборудвани за плаване при замръзване на пристанищата, могат да се движат при дебелина на ледената покривка между 15 и 30 см само с асистенцията на ледоразбивач.

По този начин Русия опитва да си осигури нужните кораби за превози, след като желанието на корабособствениците да превозват руски петрол започна да намалява. Причината е затегнатият от САЩ контрола на изпълнението на тавана върху цената.

От Министерството на транспорта на Русия не са коментирали темата при запитване от страна на Ройтерс. Вицепремиерът  Виктория Абрамченко коментира, че няма облекчения на правилата.

Износът през морските терминали става все по-съществен за Русия, след като ЕС наложи ембарго на руския петрол и заявките по тръбопровода "Дружба" намаляха съществено - основно Унгария, Чехия и Словакия. През май 2022 година ЕК успя да спре доставките през морските терминали, като единственото изключение е България, която има право на дерогация до края на тази година. Доставките по тръбопроводи също са разрешени до края на 2024 година, тъй като страните от Централна Европа нямат алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 3 месеца
кат спрат износът , им секват юаните и рупиите , а от там вече иде нанагорничко с импортрозамещението ... :))) ... гнъсава 1/8 от света ... некое ново оружие не са ли сделали тия дни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още