IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия обръща гръб на оръжията от Русия

Динамичните отношения между двете страни търпят някои промени, но въпреки това връзките остават силни

13:54 | 29.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Самолети Су-30МКИ от индийските военновъздушни сили. Снимка: Deepak Gupta/Hindustan Times via Getty Images
Самолети Су-30МКИ от индийските военновъздушни сили. Снимка: Deepak Gupta/Hindustan Times via Getty Images

Индия иска да се дистанцира от най-големия си доставчик на оръжия, след като способността на Русия да снабдява бе ощетена от войната в Украйна. Делхи обаче трябва да стъпва внимателно, ако не иска да тласне Москва по-близо до Китай, посочват индийски източници пред Ройтерс.

Най-големият в света вносител на оръжия бавно се обръща на запад на фона на усилията на САЩ да подсилят връзките си в региона.

Русия отговаряше за 65% от покупките на оръжия на Индия, според данни на Стокхолмския институт за изследване на мира, но войната в Украйна увеличи желанието за диверсифициране на доставките.

„Малко вероятно е да подпишем каквато и да е била военна сделка с Русия“, коментира Нандан Уникришнан, експерт за Русия в аналитичния център Observer Research Foundation в Ню Делхи. „Това ще е червена линия за Вашингтон“, допълни той.

Позицията е налице въпреки офертите на Москва, които според четирима анонимни източници от индийското правителство включват хеликоптерите „Камов“, изтребителите „Сухой“ и МиГ, както и съвместно производство в Индия.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Индия и Русия не са отговорили на запитване за коментар.

Москва публично се обърна към Делхи с призив за засилване на връзките в отбраната, но премиерът Нарендра Моди обърна фокуса си към местното производство със западни технологии, коментират експерти и официални представители.

Това по-добре би паснало на програмата „Произведено в Индия“ на Моди, която цели насърчаването на местно производство, докато премиерът се опитва да си подсигури трети мандат на предстоящите през май национални избори.

Очаква се Индия да похарчи близо 100 млрд. долара за поръчки в отбраната през следващото десетилетие, каза по-рано ресорният министър.

Миналата година Делхи и Вашингтон подписаха сделка за нови производствени мощности на General Electric в Индия за двигатели – първа такава отстъпка за държава, която не е съюзник на САЩ. Двете държави също така планират технологично сътрудничество и съвместно производство в редица други области от въздушни сражения до разузнаване, стана ясно още тогава.

Допълнително сближаване на САЩ и Индия има и заради Китай – Пекин и Делхи остават в конфликт, който през 2020 г. ескалира до сблъсъци по хималайската им граница, отнели живота на 24 войника. Двете страни воюваха през 1962 г., но общата им граница в продължение на 3200 км. все още е оспорвана.

По-близо до Пекин

Индия обаче трябва да поддържа деликатен баланс в отношенията с Русия като най-голям купувач на нейното оръжие и – от 2022 г. – един от най-големите купувачи на нейния петрол. Спирането на подобна търговия ще тласне Москва по-близо до Китай – единствената голяма икономика, с която си сътрудничи.

„Покупката на оръжия ти купува и влияние“, коментира пенсиониран държавен представител в сферата на сигурността. „Като ги изключвате, ги правите подвластни на Китай“, допълва той.

Търговията с Русия в енергийния и други сектори ще помогне тя да се държи „колкото се може по-далече от Китай“, коментира още анализаторът Уникришнан.

Руските доставки на оръжия до голяма степен вече са стабилизирани, откакто в началото на войната в Украйна имаше забавяния, които предизвикаха опасения за оперативната готовност на Индия, коментират източниците. Но опасенията все още са налице.

„С продължаването на войната, това повдига въпроси дали Русия ще е способна да ни осигурява резервни части“, казва Свасти Рао, експерт по Евразия в държавния институт „Манохар Парикар“ за анализ и проучвания на отбраната. „Това разпалва диверсификацията“, допълва той.

Индия се надява на френски изтребители за най-новия си самолетоносач и иска да произвежда подводници с френска, германска и испанска технология, както и изтребители с американски и френски двигатели, коментират още източниците.

Амбицията на Русия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров направи пореден опит за повече сделки в отбраната с Индия на 27 декември по време на съвместна пресконференция с колегата си С. Джайшанкар, който бе на посещение в Москва.

Тогава Лавров заяви, че двамата са обсъждали бъдещо военно и технологично сътрудничество, включително съвместно производство на оръжия. В отговор Джайшанкар заяви, че връзките между двете страни са много силни, като двустранната търговия е на рекордно равнище благодарение на сделките с енергоизточници, торовете и въглища, но не спомена отбраната.

Няма напредък по сделката от 2015 г. за съвместно производство на хеликоптерите „Камаров“ Ка-226Т в Индия, като 200 трябва да бъдат предоставени на Делхи.

Вместо това през 2022 г. Индия започна въвеждането на хеликоптери, произведени от държавната Hindustan Aeronautics.

Делхи обаче ще се нуждае от руски резервни части за поддръжка и ремонт още близо две десетилетия, коментират официални представители.

Двете страни съвместно произвеждат ракетите BrahMos и планират производство на автоматите AK-203 в Индия.

На този фон обаче миналата година от индийските военновъздушни сили коментираха, че Русия е неспособна да изпълни ангажиментите си за доставка на ключово производство, без да назовава за кое става въпрос.

Също така налице е и над година закъснение на доставка от Русия на части за система за въздушна отбрана, която Индия е купила през 2018 г. за 5,5 млрд. долара, съобщават двама източници от индийската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 9
sssaaa
преди 3 месеца
Скъсан, стига си злодеела, ами се връщай в Родината си да помагаш на фронта. Жалък Дезертьор на хранилка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Хахааа, то само Индия да беше! На последното изложение на оръжие в Дубай пияниците получо точно 0 (НУЛА) поръчки. И последната гордост на алкохолиците стана за смях пред цял свят. Лозунги, лъжи и заклинания - както всичко друго руско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още