IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина фондов пазар в света

Индийският бенчмарк Nifty 50 е нараснал с 16% от началото на годината и се насочва към осми пореден годишен ръст

10:28 | 12.12.23 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индийският фондов пазар изпревари по стойност този на Хонконг и се превърна в седмия по големина в света на фона на нарасналия оптимизъм за перспективите пред икономиката на страната, пише CNBC.

Към края на ноември общата пазарна капитализация на Националната фондова борса на Индия е достигнала 3,989 трлн. долара спрямо 3,984 трлн. долара за Хонконг, сочат данни от Световната федерация на фондовите борси.

Индийският индекс Nifty 50 достигна нов рекорден връх във вторник. Той е нараснал с 16% от началото на тази година и се насочва към осми пореден годишен ръст. За сметка на това хонконгският бенчмарк Hang Seng е надолу със 17 на сто от началото на годината.

Индия изпъква сред пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион тази година. Нарасналата ликвидност, по-голямото местно участие и подобряването на динамиката в глобалната макроикономическа среда във формата на спадаща доходност по американските облигации подкрепят фондовите пазари в страната.

Държавата с най-голямо население в света се насочва и към парламентарни избори догодина, като анализатори прогнозират, че те може да донесат още една победа на управляващата националистическа Индийска народна партия (Бхаратия Джаната).

„За парламентарните избори обществените допитвания и неотдавнашните местни избори показват, че сегашното правителство на Индийската народна партия може да си осигури решителна победа, която може да предизвика „бичи“ ръст през първите три-четири месеца на годината благодарение на очакванията за приемственост в политиката“, коментират стратези от HSBC в бележка до клиенти.

Според тях банките, здравеопазването и енергетиката са секторите в най-добри позиции за догодина.

Сектори като автомобилния, търговията на дребно, недвижимите имоти и телекомите също са относително добре позиционирани за 2024 г., а бързооборотните потребителски стоки, комуналните услуги и химическата индустрия са сред секторите, за които HSBC счита, че са в неблагоприятно положение.

Хонконг изостава

Хонконгският индекс Hang Seng е напът да отбележи четвърта година на спадове и да се превърне в най-слабо представилия се индекс сред големите фондови пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Миналата седмица Moody’s понижи прогнозите си за Хонконг от стабилни на негативни, като се позова на финансовите, политически, институционални и икономически връзки на града държава с континентален Китай. Рейтингът беше намален малко след като Moody’s понижи и прогнозите си за кредитния рейтинг на Китай от стабилен на негативен.

В началото на ноември хонконгското правителство съобщи, че очаква икономиката да нарасне с 3,2% през 2023 г. спрямо прогнозата му за ръст на БВП с 4%-5%, обявена през август.

Правителството на града държава предупреди, че нарастващото геополитическо напрежение и затегнатите финансови условия продължават да натежават върху инвестициите, износа на стоки и нагласите към потреблението. Доверието на потребителите в Хонконг също отслабва.

„Икономиката на Хонконг се насочва към меко кацане през 2024 г., като се очаква годишният реален ръст на БВП да се забави до около 2% спрямо 3,5% през 2023 г.“, съобщиха икономисти от DBS.

„От централно значение за възстановяването е съживяването на туризма от континенталната част, което ще подсили секторите на търговията на дребно и кетъринга“, допълниха те.

Китай си постави цел за растеж от 5% през 2023 г. БВП през третото тримесечие нарасна с 4,9 на сто, засилвайки надеждите, че втората по големина икономика в света ще отговори или дори ще надмине очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още