IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия увеличава вноса на руски петрол със 77% от април насам

През ноември вносът на руски петрол в страната се повишава с 3,1%, на фона на общия спад на петролните доставки

09:06 | 15.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода 1 април - 1 декември 2023 година (първите осем месеца на фискалната година) Индия е внасяла по 1,7 млн. барела на ден от Русия, което е ръст от 77%, съобщава Ройтерс. Увеличаването на вноса от Русия се отразява върху дела на останалите държави от ОПЕК+, който намалява от 62% до 48%.

Така тази година Русия се превръща във водещ доставчик на петрол за Индия, която се възползва от ниската цена на суровината след санкциите на Запада. Преди войната в Украйна страната рядко купуваше руски петрол заради високите транспортни разходи и разчиташе основно на доставки от Близкия изток. Увеличават се доставките и от Казахстан и Азербайджан.

През ноември общият внос на петрол в Индия намалява с 4,5% на месечна база до 4,5 млн. барела на ден. На годишна база обаче има увеличение от 13 на сто. Доставките от Русия обаче се увеличават - с 3,1% на месечна база до 1,6 млн. барела на ден, което  е най-високото ниво за последните четири месеца.

Следващите по големина доставчици на петрол за Индия през ноември са Ирак и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
земи тия рупиии :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още