IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин разреши на "икономически значими" компании да не дават информация за дейността си

Според официални представители на руските власти такива са компаниите, което са важни за отстояването на "руския икономически суверенитет и сигурност"

17:56 | 29.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който се разрешава на компании и организации, смятани от властите за "икономически значими" да не разпространяват информация за дейността си, като така намалят въздействието на западните санкции, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Русия започна да крие икономическа информация веднага след като войските й нахлуха в Украйна през февруари 2022 г. Данните за федералния бюджет, както и определени петролни и газови статистики отдавна не са публично достояние, а на банките също беше наредено да не разкриват информация.

Новият указ, който е с дата 27 януари, разширява спектъра на организациите, които могат да избягват оповестяването на данни, тъй като са "икономически значими".

Определението "икономически значим" се появи за пръв път в руското законодателство през 2023 г. Според официални представители на руските власти такива са компаниите, което са важни за отстояването на "руския икономически суверенитет и сигурност". Списъкът на такива компании обаче все още не е изготвен.

Според указа, компании и личности, смятани за "икономически значими", ще трябва да уведомят регулаторните органи за правото си да не оповестяват данни и да им предадат определена информация, която обаче няма да бъде правена публично достояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
earth1225
преди 3 месеца
Накрая ще стане: Путин разреши затриването на държавата. Това вече би трябвало да му изяде главата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Damian12
преди 3 месеца
Няма надежда за руските талибани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 15
evlogi
преди 3 месеца
Северната Джамахирия все по-надълбоко нагазва в характерната за нея параноя и шизофрения....Ето този манталитет винаги ги е провалял и ще продължи да ги проваля.Многовековен процес, прекъсван от време на време от кратки периоди проблясък на здрав разум....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още