IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите заради войната рискува да оголи армията на Русия

Конкуренцията за служители тласна заплатите в цивилния сектор нагоре и направи някога относително привлекателната военна служба по-малко желана опция

17:00 | 24.01.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската война в Украйна подклажда остър дефицит на работна ръка, който засяга бизнеси от металургични рафинерии до лъскави московски ресторанти. Това подпалва надпревара за увеличаване на заплати, която застрашава способността на Кремъл да подновява военните си сили.

Конкуренцията за служители тласна заплатите нагоре с двоен в проценти темп и направи някога относително привлекателната военна служба по-малко желана опция – и това въпреки 10,5% ръст на месечното възнаграждение за участие в конфликта през миналата година.

Специалисти като инженери, механици, оператори на машини, заварчици, шофьори и куриери вече могат да си намерят работа със заплати, сравними или по-високи с тези в армията, след като възнагражденията за такъв тип дейност нараснаха с между 8% и 20% миналата година, показват данни на местната услуга за наем на кадри Superjob, видени от Bloomberg.

Увеличението в проценти на възнагражденията на т. нар. "сини якички" в Русия. Графика: Bloomberg LP Увеличението в проценти на възнагражденията на т. нар. "сини якички" в Русия. Графика: Bloomberg LP

За известен период след обявяването на мобилизация през 2022 г. компаниите загубиха служители за сметка на армията и военни заводи, където се предлагаха по-високи възнаграждения, отколкото и в най-щедрите цивилни обекти. Но след това заплатите в частния сектор започнаха да растат в отговор и много компании си върнаха конкурентоспособността.

Сега налице е съперничество между отделните цивилни сектори. Индустриалните обекти се нуждаят от работници, като свободните места за куриери и охранители предлагат заплати като тези в заводите, но с далеч по-малко отговорности, коментира високопоставен мениджър в една от най-големите металургични компании, пожелал анонимност. Резултатът е, че настоящият недостиг на работна сила е невиждан досега, каза още той.

Руската икономика се нуждае от рекордните 2,3 млн. души, показват данни на Федералната статистическа служба на страната, публикувани в края на декември. В същото време руската безработица е спаднала до историческо дъно от 2,9%.

Недостигът на работна сила в Русия достигна 2,3 млн. души. Графика: Bloomberg LP Недостигът на работна сила в Русия достигна 2,3 млн. души. Графика: Bloomberg LP

„Стратегията на Русия за наемане на доброволци за въоръжените сили с големи бонуси за записване и големи възнаграждения вероятно е била предназначена за кратък конфликт. С продължаването на войната недостигът на работна ръка и ниската безработица означават, че частните работодатели имат по-малко опции, освен да са равни на това, което предлага армията“, коментира икономистът на Bloomberg за Русия Алекс Исаков.

Секторите, които имат най-голяма нужда от нов персонал – държавната администрация и отбраната – наблюдават дефицит на 365 хил. служители. Кремъл все още разчита предимно на доброволци за войната срещу Украйна, предлагайки заплата от около 210 хил. рубли (около 4357 лв.) месечно.

Властите също така искат да избегнат нова мобилизация преди президентските избори през март, на които се очаква Владимир Путин да спечели пети мандат, след като последният вот през септември 2022 г. предизвика рязко увеличение на тревогите за войната в социологическите проучвания.

Тогава решението на Путин да привика 300 хил. резервисти предизвика масово напускане на страната на стотици хиляди руснаци, предпочитащи да не участват в бойните действия. Мнозина от тях бяха млади професионалисти, чието напускане допълнително усложни ситуацията на пазара на труда.

През 2023 г. около 490 хил. души са служили в армията на договор, съобщи по-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу. Военните са получили повече от 1500 заявления всяка седмица, посочи още той.

Недостигът на работници се превърна в голямо главоболие за централната банка, която удвои основната си лихва миналата година отчасти заради инфлацията, подкрепена и от растящите заплати. В същото време липсата на служители ограничава потенциалния растеж на руската икономика.

И освен трудното запълване на свободни позиции високите заплати изяждат и печалбите на фирмите. Освен заплати, производителите предлагат вече и допълнителни бонуси за привличане и задържане на служители.

Руската водеща металургична компания „Северсталь“ ще похарчи 9 млрд. рубли (103 млн. долара) за увеличение на заплати през 2024 г. и 15 млрд. рубли за програми за подкрепа на служители, които покриват разходи за неща като спорт и ипотеки, съобщиха от пресслужбата ѝ.

Търсене

Ресторантите и строителните компании също усещат натиска, след като имигрантите от съседни страни напускат Русия, тъй като високата инфлация и слабата рубла намалиха доходите им в доларово изражение. Шеф-готвачите се търсят много, казва Игор Букаров, ръководител на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите, според когото техните заплати са се увеличили с 10-15%, достигайки в някои случаи до 300 хил. рубли.

Недостигът на работна ръка принуди Русия да потърси работници от все по-далечни дестинации. Около 10 хил. души се очаква да пристигнат от Кения, след като външният министър Сергей Лавров посети Найроби през май за първи път от 13 години, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорителя на кенийския президент.

Ръст на свободните места по сектори. Графика: Bloomberg LP Ръст на свободните места по сектори. Графика: Bloomberg LP

Властите в един сибирски регион пък разчитат на севернокорейци за строителните си обекти, където не достигат хиляди строители. Ръководителят на Националната асоциация на разработчиците Антон Глушков пък иска да привлече „излишна“ работна ръка от Китай.

Други фирми пък все още се опитват да разработят някои не толкова конвенционални местни източници на работна ръка. В края на миналата година заместник-управляващия директор на Руските железници Дмитрий Шаканов заяви, че компанията планира да наеме затворници за принудителен труд и вече е започнала преговори с Федералната служба по изтърпяване на наказанията.

Според проучването на Superjob новата реалност на руския пазар на труда е такава, че 85% от компаниите в страната имат недостиг на кадри, а 93% не смеят да намалят персонала, докато броят на обявите е нараснал 1,5 пъти през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
penkiler1415
преди 3 месеца
Фалита иде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: andy хахахаха, с тоя фвйк станхте отново за смях... а те знаят ли че са били на борса, защото около 20 от списъка сте ги разменили преди месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 13
andy
преди 3 месеца
До: andyПолзвайки оръжията на западналите фашаги, укронацистите вече стрелят и по цивилни самолети. Колко отчаени могат да са нацистките варвари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 12
andy
преди 3 месеца
Укронацистите започнаха да компостират собствените си хора даже и във въздуха. Вчера свалили руски Ил76 с 65 укропленници на борда. Верно, ще удържат на обещанието си да не остане нито една жива укра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
не виждам проблем... късий ще им обещае двойно и без другото няма да им плати, те изкарват под месец на фронта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: zelka007: 007 => 00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
doba
преди 3 месеца
https://***.flagman.bg/article/312350 - тук пък доброволка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
doba
преди 3 месеца
https://***.facebook.com/reel/1315236635895412 гледам тук има един доброволец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 11
zelka007
преди 3 месеца
До: xapoznai ... ами то и друго има ... :))) ... уж отишли за обща работа , изведнъж му цъфват едни зелени човечета , които му обясняват , че освен временен рассийски паспорт има задължения към матушката , като например да върши същата обща работа и в новоприсъединените територии ... отива кандидатът , и от дума на дума , го взимат в поделение да върши обща работа , ама с пушка на рамо , а от там до линията на съприкосновение , нема и 10-15км марш на скок ... !! ... в питер що изгоре складът ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
xapoznai
преди 3 месеца
БАф мааму, заплатите по 4500-5000 лева пък работниците от Северна Корея и Кения... Сега не искам да критикувам безпочвено ама изглежда, че има някакви несъответствия в статията ;) Да не би пък тези долари и евро, които формират заплатите от рубли да няма как да ги изпратиш на семейството и варианта да е само в рубли ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още