IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Авдиевка е толкова важна за Русия във войната в Украйна?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и Луганска област

17:21 | 07.02.24 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris McGrath/Getty Images
Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Руските войски увеличават усилията си да превземат източния украински град Авдиевка, докато войната на Москва в Украйна неумолимо продължава, пише Ройтерс в материал, цитиран от БТА.

Сраженията напомнят на битката за друг източен град - Бахмут, който падна в ръцете на Русия през май миналата година след продължили месеци наред градски боеве, 15 месеца след пълномащабното нахлуване, което Москва нарича "специална военна операция".

Какво е Авдиевка?

Градът, който украинците наричат Авдиивка, а руснаците - Авдеевка, и който преди войната е имал население от около 32 хил. души, се намира на фронтовата линия от 2014 г., когато за кратко е окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, завзели голяма част от Източна Украйна.

Днес властите твърдят, че там са останали по-малко от 1000 жители, като много от тях се крият в мазета и сутерени. Официални представители казват, че не е останала непокътната нито една сграда в града.

Авдиевка се намира в индустриалния район Донбас, на 15 км северно от контролирания от Русия град Донецк. Преди войната, коксовият завод от съветската епоха там е бил един от водещите производители в Европа.

Подкрепяните от Русия официални представители описват града като "крепост" с бетонни бункери. Те казват, че защитниците са се скрили в бетонни кули, които не могат да бъдат щурмувани без огромни загуби, и използват коксовия завод като база и склад за оръжие.

Ожесточени сражения

Украински и западни анализатори твърдят, че настъплението на Русия към Авдиевка взема огромни човешки жертви.

През ноември миналата година британското военно разузнаване заяви, че сраженията са довели до "едни от най-високите равнища на руски жертви от началото на войната".

"Всеки ден има нови свежи сили, независимо от времето, независимо от каквото и да било - от загубите", каза един от членовете на 47-а отделна моторизирана бригада на Украйна пред Радио "Свобода".

"Независимо от всичко, те продължават да прииждат, изниквайки буквално върху телата на своите", добави той.

Руските военни блогъри, които Кремъл постави под строг контрол, признават тежките руски загуби, но твърдят, че има също и значителни загуби от украинска страна.

Те казват, че силите на Киев могат да бъдат обкръжени, ако руските сили са в състояние да прекъснат последната им основна линия за снабдяване на запад.

Руският президент Владимир Путин подчерта на 31 януари значението на Авдиевка и заяви, че група от военни ветерани неотдавна е навлязла напред преди армията и е превзела 19 сгради - твърдение, което, подобно на други съобщения от бойното поле, Ройтерс не бе в състояние да провери.

Русия извършва въздушни удари, подпомагана в насочването към цели от специалните сили, и използва артилерия, дронове, хеликоптери и танкове, както и пехота според оскъдното, но редовно актуализиране на информацията от руското министерство на отбраната.

Какво е изложено на риск?

И двете страни смятат, че градът е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двата източни региона в Донбас - Донецка и Луганска област. Те са сред четирите украински региона, за които Русия твърди, че е присъединила, но няма пълен контрол над тях.

Авдиевка се разглежда като входна врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските официални представители са обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдиевка.

Превземането му би могло да повдигне духа на руснаците и да деморализира украинските сили, които са постигнали само малки, постепенни успехи в обширната си контраофанзива от юни насам. Самият украински президент Володимир Зеленски го посети през декември.

"Ако руската армия поеме контрола над пътя (за снабдяване), украинските въоръжени сили очевидно ще бъдат принудени да се изтеглят от Авдиевка. Това ще бъде голяма победа за руската армия", каза на 5 февруари Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл.

Микола Белесков от Националния институт за стратегически изследвания в Киев, официален украински мозъчен тръст, заяви, че превземането на Авдиевка няма да промени решително положението в полза на Москва, но "ще направи ситуацията по-устойчива за окупирания Донецк като основен руски логистичен център".

Белесков смята, че битката се ръководи от желанието на Кремъл да засили позицията на западните скептици, които призовават за намаляване на подкрепата за Киев, като се позовават на ограничения ефект от милиардите долари военна помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
RoyBatty
преди 2 месеца
Пишете за ГрадХ и стратегическото му значение :) Защо една карта не публикувахте да се види за какво се говори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: andyЗнаеме ви "статистиката" , досега сте свалили към 300 украимски самолета, около 10 пъти повече Байрактари от всички налични, към 3000 танка от общо 700те, които имат украинците и 100тина Хаймарса от общо 40те. Аа вече и няколко Ф16, нищо, че още не са дошли. Тия цифри, драга ми протъткана копейко, са както всичко, идващо от пPaccия - лъжи, лозунги и пропаганда. Предназначена е за слабоуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Ей това е - завземането на 32 хилядно градче веече се води "огромен успех" за векиката пиянска армийка! Особено пък като го застелеш със 100 000 собствени трупа. Освен, че станаха за смях на цял свят, се видя отново колко струва животеца на руснака. Ама ре си го знаят, то по-скоро е инфо за останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Импeраторът
преди 2 месеца
До: OHЯ всъщност те превземат този град от анексирането на Крим и Източен Донбас :-) просто последните две години го изравниха със земята ... така, че каквото превземат не е град, а руини ... и мислят да си го броят за успех - това е най-смешното :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
OHЯ
преди 2 месеца
Великата армия от алкохолизирани сибирски диваци , дето за седмица щяха да стигнат до Лисабон , а 720 дни аха-аха да превземат Авдиевка !?! Браво на дъртото жуже , все по-велики ги прави , а и пенсиите щял да вдигне след изборите . Вече ще са космическите 220 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
cyclop
преди 2 месеца
Защо заглавието на всяка пропагандичка е въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 7
valentino29
преди 2 месеца
Защо Авдиевка е толкова важна за Русия във войната в Украйна?: поредното тъпо заглавие,започващо със защо.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 18
sssaaa
преди 2 месеца
Ами то има и Европейски избори така, че кой ще излезе по силен след изборите? Късият или Европейските ***? Мисля че всички знаят отговора. Въпрос на време е Украинското неблагодарно племе да бъде рязкъсано на парчета. Европа и САЩ ще бъдат с избрана нова власт, която ще промени коренно позицията си от Губещи към Печеливши. Разбира се от цялата ситуация най-печеливш ще е Китай, а след това САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 27
khao
преди 2 месеца
колкото беше бажен Бахмут и колкото пробиха след него! ... идват избори и Късия трябва да покаже няква победа, не може само унижение на фронта. Ето за това им е важен и за нищо друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 24
evlogi
преди 2 месеца
Эх, Авдеевка, Авдеевка, наш новый Берлин...( от "на неделю до Берлина, до двух лет на Авдеевку...")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още