IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готви нова офанзива към Харковска област, Зеленски обмисля генерална промяна

Американският Сенат публикува предложение за помощ за Украйна, Израел, и американската граница за 118 млрд. долара

08:03 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Към направлението Купянск и Лиман са насочени към 57 хил. руски войници, 500 танка и 650 бронирани машини и стотици артилерийски системи, съобщават от Центъра за отбранителни стратегии на Украйна. Украинските военни в региона съобщават за удвояване на обстрелите в последните дни. Според анализатори целта е до март, когато са президентските избори в Русия, да бъдат превзети Донецка и Луганска област в техните административни граници и върнати освободените от украинците през есента на 2022 година части от Харковска област.

Според оценката на Центъра за отбранителни стратегии на предна линия в Украйна се намират близо 470 хил. руски военни, 2,7 хил. танка и 7,2 хил. бронирани машини. В резерв в оперативните зони на действие има още около 62 хил. души, като не всички от тях са напълно оборудвани и въоръжени. По време на своята предизборна обиколка в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин отбеляза пред студенти, че в бойната зона в Украйна има 600 хил. руски войници и това е "огромен механизъм", който изисква административна издръжка, за да работи.

В началото на февруари Путин говори за необходимостта за изграждане на "демилитаризирана зона" в Украйна, за да бъдат защитени руските територии. Той нарече Харков "руски град" и го включи към зоната. От края на 2023 година Харков е под непрекъснат обстрел от Русия - основно с балистични ракети, изстрелвани от Белгородска област. Заради малката дистанция често при тези удари дори не се включва сирена за въздушна тревога в града.

Харков е вторият по големина град в Украйна и е от стратегическо значение за военната индустрия на държавата - там се намира най-големият завод за танкове в страната.

Руските военни и оръжия не са основният проблем на украинците в това направление, но липсата на артилерийски снаряди е, посочва Forbes. Най-големият донор на военна помощ за Украйна - САЩ, от есента не предоставя нова помощ. Оттогава украинските военни изстрелват средно по 2 хил. снаряда на ден, спрямо 10 хил. от руска страна - основно гарантирани с доставките от Северна Корея.

Заради липсата на достатъчно снаряди украинците са принудени да отстъпват от позиции, смятани за маловажни. При близък бой украинците компенсират липсата на снаряди с дронове, но артилерийските снаряди могат да бъдат отдалечени на недостижимите с този тип дронове 15-20 километра от линията на пряко съприкосновение.

От Института за изучаване на войната (ISW) коментират  също, че ако украинците минат в отбрана заради липсата на муниции, Москва ще диктува бойните действия и ще може да избира накъде да насочва своите ресурси.

"Имаме с какво да се противопоставим на врага", написа в Telegram председателят на областната държавна администрация на Харковска област Олех Синехубов в отговор на тези опасения.  От месеци се водят тежки боеве по всички фронтове и руснаците извършват щурмови действия с висока интензивност, но Въоръжените сили на Украйна успяват да ги отбият, коментира още той.

"ВСУ са готови за всякакви сценарии и действия на противника и бързо реагира на данните от разузнаването", пише още Синехубов.

Американският Сенат публикува предложението си за помощ за Украйна

Американският Сенат публикува предложение на стойност 118 млрд. долара, насочени в помощ на Украйна, Израел и защитата на границите на САЩ, пише CNBC. Пакетът увеличава с 13 млрд. долара парите за американската граница. Средствата за Украйна остават без промяна - 60 млрд. долара.

Председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън почти веднага разкритикува новото предложение, което има двупартийната подкрепа в горната камара на Конгреса. Джонсън обаче смята, че то е "по-лошо от очакваното". Камарата на представителите блокира отпускането на предишния пакет, който беше на стойност 105 млрд. долара с мотив, че не прави достатъчно за защитата на американските граници. Джонсън коментира, че в Камарата имат предложение за помощ само за Израел, което ще бъде подложено на гласуване през тази седмица.

Претендентът за номинация за президентските избори Доналд Тръмп постави в основната на своята кампания миграционната политика и критиките срещу Белия дом, че не успява да спре потока от незаконните имигранти. Джонсън е един от близките съратници на Тръмп в редиците на републиканците.

В Сената ще гласуват предложението на 7 февруари, а след това то трябва да премине и през Камарата на представителите. Съдбата му трудно може да бъде прогнозирана - републиканците започват да действат в подкрепа на своя кандидат, но сред тях се появяват и опасения как ще реагират избирателите, ако по политически причини бъде отхвърлена работеща идея за границите.

Зеленски обмисля цялостна промяна в управлението на страната

"Нужно е рестартиране, ново начало. Имам предвид нещо сериозно, не свързано с един човек, а с посоката на ръководството на страната", каза украинският президент Володимир Зеленски пред италианския телевизионен канал Rai 1 на въпрос за уволнението на главнокомандавщия ВСУ ген. Валерий Залужний.

Става въпрос за смяна на редица държавни ръководители, не само във военния сектор, уточни той и допълни: "Ако искаме да спечелим, трябва да тласнем всички в една посока, да бъдем убедени в победата, не можем да се отчайваме и да се предаваме, трябва да имаме правилната позитивна енергия".

Държавният глава коментира още, че разсъждава за подобна промяна. "Говоря за нулиране, имам предвид нещо сериозно, което касае не един човек, а посоката на ръководство на страната", каза още той.

Това е първият коментар на украинския президент по темата, която разтърсва Украйна вече от няколко дни. Залужний се ползва с голямо доверие не само сред обществото, но и сред военните и опасенията на анализатори сочат, че евентуалното му отстраняване ще снижи бойния дух в армията и то в много тежък момент. От Офиса на президента и Министерството на отбраната отрекоха веднага първите слухове за оставката на Залужний, разпространени от местни медии.

 Редица авторитетни западни издания, позовавайки се на свои източници, обаче твърдят, че освобождаването на главнокомандващия вече е дискутирано по време на заседание на щаба на президента и е следствие от несъгласие между двамата относно нужния брой мобилизирани. Очакванията бяха тя да бъде обявена официално до края на миналата седмица.

Зеленски смени областният управител на Запорожката област

Зеленски назначи кметът на окупирания от руснаците Мелитопол Иван Федоров за ръководител на областната администрация на Запорожката област. Държавният глава посети региона и бойното поле около Роботине, както и Кривий Рих, където през уикенда беше извършен един от най-мащабните обстрели на енергийна инфраструктура през тази зима.

Електроснабдяването беше нарушено след обстрел на три подстанции. Днипропетровска област като цяло е под засилен обстрел в последните седмици заради големия икономически потенциал на региона, допълни украинския държавен глава по време на посещението си в региона.

В региона заработи и нов водопровод, който да подобри ситуацията с водоснабдяването след взривяването на яз. Каховка през юни 2023 година.

Авдиевка остава най-горещата точка на военните действия

През изминалото денонощие Авдиевка и Маринка са зоните с най-тежки боеве на фронтовата линия, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Водят се позиционни войни, но се вижда напредък на руските части около северните покрайнини на града и около комплекса "Царская охота". Руски военни кореспонденти съобщават за успехи и  около коксовия завод. Украинците отбълскват 43 атаки край града - около Степове, Новобахмутивка, както Первомайско и Невелско.

В посока Маринка са отблъснати 14 атаки. Геолокализирани данни показаха минимален напредък на северозапад от напълно разрушения град.

В направлението Купянск няма водени бойни действия, казват от ВСУ за 711-я ден от началото на пълномащабната война. Наблюдатели отбелязват, че лошото време намалява интензивността в региона, въпреки увеличаването на военните формирования в това направление.

Руски източници потвърждават обстрела над Кринки на левия бряг на Днепър с насочвани авиобомби. Украинците удържат от месеци позициите си в този регион, макар че логистиката е усложнена. Руските позиции са обстрелвани с дронове от десния бряг на реката.

В 711-я ден на войната е имало 78 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са над 150 населени места в близост до фронтовата линия, отчитат още от ВСУ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още