IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: В Украйна има 600 хил. руски войници

Украйна сама покрива 2/3 от военните си нужди, сега се фокусира върху местното производство на оръжия

21:45 | 26.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фронтовата линия в Украйна е с дължина от 2000 км и в зоната има 600 хил. руски войници, съобщи руският президент Владимир Путин по време на разговор със студенти, пише ТАСС. Държавният глава е на предизборна обиколка в Санкт Петербург. Това е "огромен механизъм, който като всеки друг държавен механизъм който изисква админстративна издръжка, за да работи", допълни още Путин по отношение на бойната зона.

Там мините свистят, а дроновете летят като мухи, разказа още руският президент и допълни, че войната е в защита на интересите на Русия. 

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 702-я ден от началото на пълномащабната войно е видно увеличаване на интензивността на бойните действия - почти 100 са директните сблъсъци към 18 часа на 26 януари, спрямо под 70 през последните няколко дни за цяло денонощие. Най-жестоки са боевете около Авдиевка, Купянск и Маринка. Руски военни кореспонденти съобщават за началото на битката за Часов Яр в Бахмутски район (Донецка област),

Данните показват още и засилени артилерийски и минометни обстрели над градовете в прифронтовите зони. В тази връзка президентът на Украйна Володимир Зеленски е поръчал изготвяне на план за намаляване на непрекъснатия обстрел на градовете. От началото на седмицата Харков например е обстрелван по няколко пъти на ден с ракети С-300. Работи се за увеличаване на системита зе противовъздушна отбрана, както и като цяло за контрол над въздушното пространство.

По време на редовната среща на командващите военните части на Украйна е била дискутирана и темата с недостига на снаряди, увеличаването на местното производство  на муниции и дронове, допълни още Зеленски в своя Telegram. "Има положителна динамика в производството на украинските снаряди и оръжие", отчете още той. Според публикации в украински медии Киев готви своя нова флотилия от подводни дронове, които да противодействат на руския Черноморски флот, допълва Униан.

2/3 от военните разходи Украйна покрива със собствени средства, каза Джеймс О'Брайън, помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси, цитиран от  "Гласът на Америка". Той коментира, че Киев има нужда от финансова подкрепа, визирайки блокираната помощ в ЕС и САЩ.

"Има огромна подкрепа за Украйна и в двете камари на Конгреса. Единственият проблем е кога лидерите ще са готови да го подложат на гласуване", категоричен беше още О`Брайън по отношение на замразените към 61 млрд. долара за Украйна заради споровете относно миграционната политика на САЩ.

След посещението си в Киев преди месец той отчете, че "украинците продължават да избират демокрацията, справедливостта и европейското бъдеще", заявявайки го на два пъти с мащабни протести на Майдана и сега - на фронтовата линия.

Според оценката на Международния валутен фонд (МВФ) Украйна има нужда от поне 37 млрд. долара подкрепа за бюджета, за да може да финансира разходите за войната и за социалните плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 35
zelka007
преди 3 месеца
нема ли да подквuкне некое заблудено копейче за Авдиевка ?! уж взели , па после върнали ... бъркотия ... на Вербово и Роботине окончателно върнали всичко ... голем зор , дай , дай , дай , на ти тия бетеерчета , на ти тия танкчета , ай са на обратно кой от къде е ... друзя антиваксъре-газовици , викам си сгънаха ги украинците . а пък то те направили сглобка на баламурниците , турнали две бидета в края на селцето и ония ми ти богатири , хоп , право в черните чувалчета ... смях , cpaне , смях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още