IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна с още една крачка към разблокиране на помощта от 50 млрд. евро от ЕС

Словакия подкрепя членството на Киев в ЕС и правителството няма да блокира продажбата на оръжие за страната

15:14 | 24.01.24 г.
Снимка: Gov.ua
Снимка: Gov.ua

Словакия няма да блокира помощта от 50 млрд. евро за Украйна, които Европейската комисия (ЕК) предвижда в актуализацията на Многогодишната бюджетна рамка (до 2027 година), подкрепя членството на Киев в Европейския съюз (ЕС), териториалната ѝ цялост и формулата за мир на президента Володимир Зеленски, и няма да блокира продажбите на оръжие от словашки компании на Украйна. Това съобщи премиерът на Украйна Денс Шмихал след срещата си с славашкия си колега Роберт Фицо в Ужгород.

Преди да пътува за Украйна, Фицо разговаря с Виктор Орбан, който е силно критичен към подкрепата за Киев със средства от европейския бюджет. На последната среща на европейските лидери той беше приканен да напусне залата, когато течеше гласуването за отварянето на преговорния процес с Украйна, като по този начин предложението получи подкрепата на общността.

Орбан обаче не се отказа от ветото си за фонда, а разговорите му с Роберт Фицо донесоха опасения, че съпротивата срещу Украйна ще се засили. В Брюксел дават сигали, че има начин да заобиколят съпротивата на Унгария по време на Европейския съвет, насрочен за 1 февруари.

През тази седмица се дискутират и още средства - 20 млрд. евро военна помощ за Киев.

В навечерието на визитата си в Украйна Роберт Фицо направи скандални според украинските власти изявления. Според него Украйна трябва да се съгласи на компромис, за да бъде прекратен "локалният конфликт". "Трябва да има някакъв компромис. Какво очакват - руснаците да напуснат Крим, Донбас, Луганск? Това е нереалистично", заяви Фицо в интервю за обществената местна медия RTVS.

Говорителят на украинското Министерство на външните работи заяви по повод този коментар, че нито една държава не може да направи компромис с териториалната си цялост - нито Украйна, нито Словакия.

Малко по-късно, на фона на последния ракетен обстрел над Украйна, словашкият премиер изрази съмнение, че в украинската столица "има война" и заяви, че животът там тече нормално.

Фицо заяви още, че страната му ще блокира и членството на Украйна в НАТО заради опасността от Трета световна война. 

От съобщението на правителствената пресслужба на Украйна става ясно още, че Шмихал и Фицо са подписали редица двустранни споразумения, включително за подкрепа във възстановяването и разминирането на Украйна, гарантирането на световната продоволствена сигурност, както и развитие на военнотехническото сътрудничество на търговска основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още