IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се подготвя за десетилетна конфронтация с Русия

Путин може да се опита да изпита единството на НАТО, предупреждава министърът на отбраната на Берлин

11:25 | 06.02.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alexander Koerner/Getty Images
Снимка: Alexander Koerner/Getty Images

Германският министър на отбраната Борис Писториус предупреждава германците да се подготвят за десетилетна конфронтация с Русия и бързо да възстановят въоръжените сили на страната, в случай че Владимир Путин реши да не ограничи действията си само в Украйна, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран в материал на БТА.

В няколко неотдавнашни интервюта за германски медии Писториус заяви, че в момента Русия е напълно ангажирана в Украйна, но смята, че ако се стигне до прекратяване на огъня и президентът Владимир Путин има няколко години за рестартиране, той може да се опита да изпита единството на НАТО.

"Никой не знае колко дълго ще продължи всичко това", каза Писториус, визирайки настоящия конфликт в Украйна, и се застъпи за бързото изграждане на германската армия и попълването на нейния арсенал.

Тези публични изявления на Писториус отразяват значителна промяна в мисленето на висшето ръководство на страната, което след края на Студената война не обръщаше особено внимание на въоръжените си сили. Сега опасенията стават все по-силни, но германското общество все още не вярва, че сигурността на Германия и Европа е фундаментално застрашена от агресивна Русия, отбелязва вестникът.

Фактът, че Писториус е един от най-популярните политици в страната, му дава възможност свободно да изразява мнението си – свобода, която вероятно няма дори канцлерът Олаф Шолц.

Докато Шолц се готви да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом на 9 февруари, мнозина в германското правителство отбелязват, че няма да има връщане към предишните отношения с Русия на Путин, че не очакват голям напредък в Украйна тази година и че се опасяват от последици, ако Путин спечели там. Освен това опасенията на германските служители се подхранват от дискусиите за това какво може да се случи с НАТО, ако Доналд Тръмп спечели изборите в Съединените щати и получи втори шанс да предприеме стъпките, които интуицията му диктува, т.е. да изтегли страната си от алианса, посочва вестникът.

Перспективата за преизбиране на Тръмп кара германските държавни служители и много техни колеги от НАТО да обсъждат дали алиансът, чиято 75-а годишнина те планират да отбележат във Вашингтон тази година, може да оцелее без Съединените щати начело. Много германски служители твърдят, че основната стратегическа надежда на Путин е разцепление в НАТО.

За германците това е истински обрат в мисленето. Само преди година НАТО празнуваше новооткритото чувство за обща цел и единство и мнозина уверено прогнозираха, че Путин ще се обърне в бягство.

Но сега, когато на Америка не може да се разчита, когато Русия се държи агресивно, а Китай упорито, когато конфликтът в Украйна е в задънена улица, а конфликтът в ивицата Газа предизвиква крайно негативни обществени емоции, германските официални лица започват да говорят за формирането на нов, сложен и проблемен свят, който ще има сериозни последици за европейската и трансатлантическата сигурност, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В момента се засилват съмненията дали Съединените щати ще продължат да финансират битката на Украйна. Междувременно Германия, вторият по големина спонсор на Киев, се съгласи да удвои своя принос през тази година до около 8,5 млрд. долара.

Сега някои от колегите на Писториус предупреждават, че ако финансирането от САЩ престане и Русия излезе победител, следващата цел на Москва ще бъде значително по-близо до Берлин.

Например Бруно Кал, ръководител на германската служба за външно разузнаване BND, заяви пред списание "Фокус", че Русия ще остане заплаха дори когато Путин си отиде.

"Дори той да падне от прозореца или да пострада по някакъв друг начин, ще има достатъчно хора, които мислят точно като него и ще водят същата политика", каза Кал. Целта на Путин е да възстанови старата мощ на Велика Русия, каза шефът на BND и добави: "Ако Украйна бъде принудена да сложи оръжие, това няма да утоли жаждата на Русия за власт". Кал предупреди, че ако Западът не покаже ясна готовност да се защити, Путин вече няма да има причина да се въздържа от нападение срещу НАТО.

Но когато биват запитани за евентуален конфликт с Русия или за бъдещето на НАТО, германските политици предпочитат да бъдат предпазливи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

През десетилетията след разпадането на Съветския съюз повечето германци свикнаха с мисълта, че ще бъдат в безопасност, ако работят заедно с Русия, а не срещу нея, и че Китай е важен партньор и пазар от критична важност за германските автомобили и оборудване.

Дори и днес Шолц - социалдемократ, чиято партия традиционно се стреми към силни връзки с Москва - изглежда не желае да обсъжда много по-конфронтационното бъдеще в отношенията с Русия и Китай, което германските ръководители на разузнаването и отбраната описват толкова ярко.

С изключение на Писториус, който беше малко известен преди назначаването му за ръководител на министерството на отбраната на страната миналата година, малко политици са склонни да повдигнат темата публично. Шолц е изключително предпазлив, защото не иска да навреди на отношенията на Германия със Съединените щати, но  и не иска да оказва прекалено голям натиск върху Русия и нейния непредсказуем президент, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Преди две години Шолц обяви нова ера за Германия - Zeitenwende: исторически поврат в германската политика за сигурност, който според него ще бъде белязан от значителни промени в характера и обема на разходите за отбрана и стратегическото мислене. И той вече изпълни обещанието си да отпусне допълнителни 100 млрд. евро за военни цели в рамките на четири години.

Последна актуализация: 11:25 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 17
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 Добре разбрахме че е некадърник,но сега е редно да ни осведомиш със същия плам и за биографията на Сергей Шойгу... нека, ние, евроатлантиците разберемe най-после как изглежда професионалния военнен министър и въобще как се правят нещата по правилния начин в рашистан ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 15
Tikva007
преди 3 месеца
То и на нашият Тагарев много му се воюва с Русия, или поне, докато не чучне някъде на топло в Брюксел. Нали всички виждаме, кои воюват в украйна - няма ги в окопите нито Дмитро Ярош, нито Тягнибок, нито Олег Ляшко, нито Яценюк, нито Порошенко. В камуфлаж и с калашник на Крешчатик да зовеш за рат срещу *ету русню* не е същото, както в Авдеевка. Та и големите войнолюбци в Европа правят кариера и кинти на чужд гръб, или поне докато сттаддото ги търпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
По-достоверно звучи версията, че и той, изпълзял от нищото кариерист, се опитва да осребри моментната си слава като предшественичката си Фондер и да влезе в списъците на Метрополията за кандидат-комисар в бъдещата ЕК. Разликата е, че гинеколожката съсипа Бундесвера и ЕС, а този се опитва да ги вкара във война по безгащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
*Фактът, че Писториус е един от най-популярните политици в страната, му дава възможност свободно да изразява мнението си* и по-нататък - *С изключение на Писториус, който беше малко известен преди назначаването му за ръководител на министерството на отбраната на страната миналата година* - Последно, суперизвестен ли е и с какво? Вероятно като * State Minister for Interior and Sports in the state government of Lower Saxony* - супер квалификация за военен министър в традициите на Фондер и КК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
penkiler1415
преди 3 месеца
Когато си подписал договори,нужно е да ги спазваш!Някога бяхме във Варшавския договор и спазвахме правилата. Сега сме в НАТО и спазваме правилата...с една разлика! Ако сега бяхме във Варшавския договор,всички Тикви,sass и прочие ЩЯХА ДА БЪДАТ В ЗАТВОРА!!!Мислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 30
khao
преди 3 месеца
До: 0pk кога руснаците са ни подарили държавност... чакам да чуя! :D:D удобно мълюиш! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
baba_meca
преди 3 месеца
Преди пееха, че Русия ще се разпадне, сега че НАТО ще се разпадне... няма угодия :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 27
0pk
преди 3 месеца
Ние, къде сме сърбали попарата като съюзници на Германия в двете световни войни, силно одобряваме подобни действия, нали кухич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още