IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се подготвя за десетилетна конфронтация с Русия

Путин може да се опита да изпита единството на НАТО, предупреждава министърът на отбраната на Берлин

11:25 | 06.02.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alexander Koerner/Getty Images
Снимка: Alexander Koerner/Getty Images

Тази година за първи път Германия ще изразходва 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за въоръжените сили, като най-накрая ще постигне целта, за която всички страни от НАТО се договориха през 2014 г., но повечето експерти предупреждават, че това вече е твърде малко и твърде късно. Германия също така обеща да укрепи източния фланг на НАТО срещу Русия, като обеща до 2027 г. да разположи за постоянно една бригада в Литва.

По други въпроси обаче Шолц предпочита да действа изключително предпазливо. Подобно на Байдън, той се противопоставя на определянето на конкретни срокове за присъединяването на Украйна към НАТО, отбелязва вестникът.

Най-яркото доказателство за неговата предпазливост е продължаващият му отказ да отговори позитивно на настойчивите искания на Киев да даде на Украйна крилати ракети с далечен обсег на действие с въздушно базиране "Таурус".

Великобритания и Франция предоставиха на Киев аналози на тези ракети –Storm Shadow и SCALP - миналата година и украинците ги използват, за да нанасят удари по руски кораби в кримските пристанища, за да принудят Москва да изтегли военноморските си сили. През есента Байдън неохотно се съгласи да предостави на Украйна АТАСМS - подобни ракети, но с по-малък обсег - около 160 км.

Ракетите "Таурус" имат обсег на действие над 480 километра, което означава, че украинците могат да ги използват за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Шолц не иска да поеме този риск - нещо, за което беше подкрепен от Бундестага, който гласува против резолюция, призоваваща оръжията да бъдат предадени на Киев. Въпреки че това решение очевидно е в унисон с общото настроение на германците, Шолц старателно избягва темата. Канцлерът не иска да оказва прекалено голям натиск върху Путин и в това германците го подкрепят, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Проучванията на общественото мнение показват, че германците наистина искат по-боеспособна армия. Но според проучване на фондация "Кьорбер", цитирано от вестника, само 38% от анкетираните искат Германия да участва по-активно в международни кризи - най-ниският показател от 2017 г. насам, когато този въпрос започна да се задава на обществеността. От тази група 76% са заявили, че действията трябва да се предприемат предимно чрез дипломация, докато 71% са против това Германия да поеме водеща военна роля в Европа.

Наскоро германски военни представители предизвикаха малка вълна от възмущение, като заявиха, че страната трябва да бъде "kriegstüchtig" - което означава, че трябва да има способността да води и печели война.

Норберт Рьотген, депутат от опозицията и експерт по външна политика, заяви, че терминът е "реторично престараване" и трябва да отпадне. "Шолц винаги е казвал, че "Украйна не трябва да губи, а Русия не трябва да печели", заяви той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

"Това показва, че той винаги е имал предвид възможността за патова ситуация, която да доведе до дипломатически процес", каза Рьотген. "Той смята, че Русия е по-важна от всички държави между нас и тях, липсва му "европейско" чувство и не иска да поеме ролята на европейски лидер."

Рьотген и други критици на Шолц смятат, че той пропуска историческа възможност да поведе изграждането на общоевропейски отбранителен капацитет, който ще бъде много по-малко зависим от американската армия и ядрения възпиращ арсенал на Вашингтон.

Но Шолц явно се чувства по-комфортно да разчита на Вашингтон, а високопоставени германски служители твърдят, че той не вярва на френския президент Еманюел Макрон, който подкрепя европейската "стратегическа автономия". Всъщност Макрон не среща особена подкрепа на континента.

Дори основната европейска отбранителна инициатива на Шолц - координираната наземна система за противовъздушна отбрана срещу балистични ракети "Небесен щит" (Sky Shield) - зависи от комбинация от американски, американско-израелски и германски ракетни системи. Това вбеси французите, италианците, испанците и поляците, които не се присъединиха към нея, заявявайки, че вместо нея е трябвало да бъде избрана френско-италианска система.

Осъществяването на амбициите на Шолц беше възпрепятствано и от отслабващата германска икономика. През миналата година тя се сви с 0,3 %, а през 2024 г. се очаква да се свие с 0,3 %.

Последствията от конфликта в Украйна и икономическите проблеми на Китай, които засегнаха най-силно автомобилния и производствения сектор, задълбочиха проблема, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Макар Шолц да признава, че светът се е променил, "той не казва, че трябва да се променяме заедно с него", както се изрази германският анализатор Улрих Шпек. "Той казва, че светът се е променил и че ние ще ви защитим", добави Шпек.

Но това може да изисква значително увеличаване на военните разходи - до 3 % от БВП на Германия. В момента малцина в партията на Шолц се осмеляват да предложат подобно нещо.

Според Чарлз А. Купчан, експерт по Европа в университета в Джорджтаун, германците и дори социалдемократите "осъзнаха, че Германия живее в реалния свят и че твърдата сила има значение". "В същото време все още съществува надеждата, че всичко това е само лош сън и че когато германците се събудят, ще се върнат в стария свят", допълва той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Що се отнася до Бундесвера, Писториус  подчерта: "Трябва бързо да укрепим отбранителните си способности с оглед на неотложността на ситуацията на заплаха", предаде ДПА.

"Затова трябва да вземем предвид, че [руският президент] Владимир Путин един ден може дори да нападне страна от НАТО", добави Писториус. Все пак, ако това се случи, германският министър на отбраната заяви, че ще се случи между "пет и осем години" от сега. С призива си Бундесверът да стане "готов за война" той също така иска да "разтърси нашето общество", каза той.

Министърът очаква предложения за повторно въвеждане на вариант на задължителна военна служба до април. Германия прекрати задължителната военна повинност през 2011 година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 17
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 Добре разбрахме че е некадърник,но сега е редно да ни осведомиш със същия плам и за биографията на Сергей Шойгу... нека, ние, евроатлантиците разберемe най-после как изглежда професионалния военнен министър и въобще как се правят нещата по правилния начин в рашистан ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 15
Tikva007
преди 3 месеца
То и на нашият Тагарев много му се воюва с Русия, или поне, докато не чучне някъде на топло в Брюксел. Нали всички виждаме, кои воюват в украйна - няма ги в окопите нито Дмитро Ярош, нито Тягнибок, нито Олег Ляшко, нито Яценюк, нито Порошенко. В камуфлаж и с калашник на Крешчатик да зовеш за рат срещу *ету русню* не е същото, както в Авдеевка. Та и големите войнолюбци в Европа правят кариера и кинти на чужд гръб, или поне докато сттаддото ги търпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
По-достоверно звучи версията, че и той, изпълзял от нищото кариерист, се опитва да осребри моментната си слава като предшественичката си Фондер и да влезе в списъците на Метрополията за кандидат-комисар в бъдещата ЕК. Разликата е, че гинеколожката съсипа Бундесвера и ЕС, а този се опитва да ги вкара във война по безгащи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
*Фактът, че Писториус е един от най-популярните политици в страната, му дава възможност свободно да изразява мнението си* и по-нататък - *С изключение на Писториус, който беше малко известен преди назначаването му за ръководител на министерството на отбраната на страната миналата година* - Последно, суперизвестен ли е и с какво? Вероятно като * State Minister for Interior and Sports in the state government of Lower Saxony* - супер квалификация за военен министър в традициите на Фондер и КК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
penkiler1415
преди 3 месеца
Когато си подписал договори,нужно е да ги спазваш!Някога бяхме във Варшавския договор и спазвахме правилата. Сега сме в НАТО и спазваме правилата...с една разлика! Ако сега бяхме във Варшавския договор,всички Тикви,sass и прочие ЩЯХА ДА БЪДАТ В ЗАТВОРА!!!Мислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 30
khao
преди 3 месеца
До: 0pk кога руснаците са ни подарили държавност... чакам да чуя! :D:D удобно мълюиш! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
baba_meca
преди 3 месеца
Преди пееха, че Русия ще се разпадне, сега че НАТО ще се разпадне... няма угодия :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 27
0pk
преди 3 месеца
Ние, къде сме сърбали попарата като съюзници на Германия в двете световни войни, силно одобряваме подобни действия, нали кухич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още