IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша вдигна бойната авиация заради руска ракета, летяща към границата

За първи път от септември 2023 г. в залпа срещу Украйна са включени и ракети "Калибър"

10:57 | 07.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия подложи на по-масиран ракетен обстрел Украйна в ранните часове на 7 февруари. По данни на украинските ВВС са изстреляни 64 ракети и дронове, като за първи път от края на септември 2023 г. са използвани ракети "Калибър". Последният масиран обстрел над Украйна беше на 23 януари, когато бяха използвани 41 ракети и дронове.

Полските ВВС вдигнаха бойната авиация заради ракета, летяща към границата, която промени траекторията си в последния момент и се насочи към Лвов. Ръководителят на местната военна администрация Максим Козицкий съобщава в Telegram за унищожена ракета и пожар в промишлен обект в града.

Украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили 44 от въздушните цели, сред които и трите изстреляни ракети "Калибър". Част от целите са свалени със системи за радиоелектронна борба. Сред предполагаемите мишени са места за производство на дронове и вероятните бази на самолетите F-16, които Украйна очаква да получи през пролетта. В залпа този път липсват ракети "Кинжал".

Сред основните цели беше и столицата Киев, където на посещение се намира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, делегация на българския парламент, водена от председателя Росен Желязков, както и мисия на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), която трябва да инспектира Запорожката АЕЦ.

Местните власти съобщават за унищожени към 20 ракети, сред които и крилати от типа Х-101, Х-555 и Х-55, изстреляни от бомбардировачи Ту-95 от територията на Русия. Ракетите са били насочвани към града на няколко вълни и от различни направления, включително и по поречието на р. Днепър. Отломки причиниха пожар в жилищен блок и има повреди по електроснабдителната мрежа и част от града е без електричество.

Под обстрел с балистични ракети отново е Харков и по данни на руски военни кореспонденти целта е танковият завод в града. Харков е под масиран почти ежедневен обстрел с ракети и дронове от декември 2023 г.

Има поражения по жилищни сгради в Миколаев, като градът е атакуван с дронове, посочват още властите в града. Има поражения и по газопреносната мрежа в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още