IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Patriot срещу севернокорейските ракети: Украйна е поле за изява

Русия активизира въздушните удари над населени места и позиции по фронтовата линия

08:02 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Арсеналът от балистични ракети на Северна Корея ще бъде тестван в реални условия в Украйна, пише Bloomberg. Базирайки се на данните за руските ракети и сблъсъка им със системите за противовъздушна отбрана Patriot, анализите могат да бъдат разочароващи за севернокорейските военни. Характеристиките на севернокорейските ракети прилича на тази на балистичните "Искандер", срещу които Patriot успява да противодейства. Наскоро украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че американската система "сваля всичко" - от балистични до свръхзвуковите "Кинжал".

Според анализите на китайски военни експерти резултатът от сблъсъка за руските ракети "Кинжал" се оказва незадоволителен. Съседните на Северна Корея държави - Южна Корея и Япония, притежават именно установки Patriot за защита, включително и от заплахите на Пхенян.

Преди ден властите в Пхенян съобщиха, че се готви посещението на руския президент Владимир Путин в страната. Украински анализатори се опасяват, че визитата е свързана с искане за още и нови видове ракети, с които разполага Северна Корея. По данни на военни разузнавания Пхенян е предоставил артилерийски снаряди на Москва, както и балистични ракети KN -23 и KN - 24, за които има данни да са използвани при обстрелите над Харков.

Русия активизира въздушните обстрели на фронтовата линия

За активизиране на въздушните удари по позиции и населени места по фронтовата линия става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили (ВСУ) за 698-я ден от началото на пълномащабната война. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 140 населени места.

Директните бойни сблъсъци са относително малко спрямо края на миналата седмица - около 70, като горещите точки остават Авдиевка, Маринка, Бахмут и Купянск. Руските части опитват да преминат напред след Крохмалне - населено място, превзето преди ден. Водят се позиционни битки край Билохоривка, а украинските сили са отблъснали атаки край Синкивка в направлението Купянск.

Руски части заемат позиции на северните покрайнини на населеното място Бохданивка (северозапад от Бахмут). Преди дни руските военни съобщиха, че са превзели населеното място Веселе, а украински военни анализатори отчитат, че действително има изтегляне на украинците от мястото като причината за това е численото превъзходство на руските части и прекъснати канали за евакуация на ранените. През изминалото денонощие има отблъснати 7 атаки край Бохданивка, Клищиевка и Андриевка в тази зона.

Ситуацията около Авдиевка се усложнява, съобщават украински военни анализатори, сочейки голямата численост на руската армия в региона. Геолокализирани данни показват напредък на руските части около жп линията около града. Според украински военни анализатори руските военни обстрелват активно града, което води и до големи разрушения на инфраструктурата. Отблъснати са 17 атаки около Степове, Первомайско и Невелско.

Украинските части успяват да удържат щурма около Маринка, отблъсквайки 21 атаки през минали яден.

Позиционни са битките и на левия бряг на Днепър като руските части съобщават за активното използване на термобаричното оръжие "Тос - 1" по позициите на украинците в Кринки. Говорителят на южното военно окръжие Наталия Хюменйк коментира в единния информационен канал, че ракетните обстрели в южните части са намалели, но руснаците започват да използват дронове, които обстрелват с експлозиви населени места и позиции на военни.

В ранните часове на 23 януари  Русия отново активира тактическата си авиация и има изстреляни ракети към територията на Украйна. След края на атаката от ВВС съобщиха за 41 въздушни цели - от които 15 крилати ракети тип Х-101/Х-555/Х-55, 4 С-300/С-400, 12 балистични ракети "Искандер - М", 8 Х-22 и 2 Х-59. От тях украинските военни са свалили общо 21 - всички от типа Х-101/Х-555/Х-55, 5 "Искандер - М" и една Х-59. Има съобщения за щети и пострадали в района на Киев, Харков, Павлохрад.

 Последният по-масов ракетен обстрел над Украйна беше на 13 януари, когато срещу страната бяха използвани различни видове ракети и дронове - общо 40.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за 76 унищожени дрона над окупираните Луганска, Донецка, Харковска и Херсонска област, както и шест крилати ракети Storm Shadow, но без да уточнява в какво направление. Унищожен е и самолет Су-25, с което по данни на руските военни Украйна вече е загубила 568 самолета.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Полша предава още един пакет с военна помощ и гаранции за сигурността на Украйна

Полша предоставя още военна помощ и се присъединява към декларацията от Вилнюс на страните от Г-7, даваща гаранции за сигурност на Украйна. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски след срещата си с новия полски премиер Доналд Туск. Киев е първата международна визита на Туск след като зае поста през декември 2023 година.

Споразумението предвижда подписване на двустранни договорености и първите вече бяха постигнати с Великобритания. Очаква се през февруари френският президент Еманюел Макрон да бъде в Украйна за финализиране на споразумението за френските гаранции за сигурността на Украйна.

Аналогични преговори се водят и със САЩ. Полша подкрепя и формулата на мира от 10 точки на Украйна. Обсъждано е и съвместно производство на оръжие, обяви още Зеленски.

Украйна готви план за действия за запазване на идентичността на украинците в Русия

В Деня на единението на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, отнасящ се за териториите на Руската федерация, исторически населени с украинци - Кубан, Стародубщина и Северна и Източна Слобожанщина, рамките на днешните Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на руска територия.

С документа Киев настоява за спазването на правата на етническите украинци в Русия, включително правото на образование на украински език и свободното му използване, религиозни права и достъп до украинскоезични медии, както и на правото на мирни събития. В указа се отчитат и системни действия за отслабване на националната идентичност на украинците и нарушаването на правата и свободите им в тези територии от страна на властите .

Ще бъде разработен план за действие за запазване на националната идентичност на украинците на територията на Русия, който предвижда събиране на доказателства за насилствена русификация и репресии срещу украинци, както и борбата с дезинформацията по темата.

Институтът за изучаване на войната отчитат, че този документ подразни сериозно Кремъл -зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира, че украинците са всъщност руснаци, а "Малорусия" е част от Русия, тоест отричайки териториалната цялост и суверенитет на Украйна. В указа на Зеленски няма никакви териториални претенции.

Пред ООН руският външен министър Сергей Лавров отново обвини Украйна и Запада за липсата на преговори, но и отново изтъкна, че Москва няма намерение да се отказва от завоюваните територии и целта за отстраняване на правителството на Зеленски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още