IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кинжал" срещу Patriot - в Китай са разочаровани от резултата

Китайски военни анализатори смятат, че няма какво да научат от Русия за използваните ракети в Украйна

14:18 | 17.01.24 г. 30
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За военните анализатори войната в Украйна - първата в такъв мащаб в Европа от Втората световна война насам, е поле на научен интерес, пише в коментар Business Insider. Изданието отбелязва, че китайските военни анализатори с голям интерес през миналата година са следили руските ракети "Кинжал", обявени от Кремъл като невъзможни за прихващане и сваляне.

Резултатите от сблъсъка на свръхзвуковите ракети със западните системи за противовъздушна отбрана обаче се оказват голямо разочарование, става ясно от публикации на китайски експерти във военни издания. От Business Insider посочват, че тези мнения не са официалната позиция на китайската армия, но допълват, че редакционната политика и отношението на властите към медиите едва ли биха допуснали големи волности в коментари по темата.

Наблюденията на Ин Дзие са, че ракетите "Кинжал" не са свръхзвукови, макар и Москва да твърди това, а са по-скоро варинат на "Искандер", изстрелван от въздуха, който става лесна мишена за американската система за противовъздушна отбрана (ПВО) Patriot. Русия има две модификации на тази ракета - "Искандер К" е крилата ракета и системите за ПВО като цяло успяват да се спряват с нея, а балистичната "Искандер М" е трудна за отразяване и постига целите си по-ефективно.

"Тази ракета, разработена на технологиите от 80-те години на миналия век, може би няма никакви забележителни характеристики на бойното поле", допълва Ин по отношение на "Кинжал".

Подобно заключение е публикувано и в популярното в Пекин издание Military Arms. В коментар авторите отбелязват, че ракетата действително постига свръхзвукова скорост, но не може да бъде управлявана и да маневрира при тази скорост. Изданието я определя като "по-скоро амбициозна, отколкото ефективна".

В Китай анализират с голям интерес използваните от Русия оръжия, за да преценят собствените си възможности, коментира Business Insider, напомняйки, че Пекин има собствена свръхзвукова разработка - Dongfeng. Оценката на експертите обаче е, че в Пекин няма какво да научат от Русия в този аспект.

Експертите критикуват още и сателитната система, използвана за навигация на руските ракети, посочвайки, че липсват достатъчно сателити, за да бъдат прецизни ударите. "Точността е незадоволителна", допълва Ин Дзие.

При последния по-масов ракетен обстрел през миналия уикенд Украйна за първи път съобщи, че част от изстреляните ракети - включително и половината "Кинжал", не са достигнали целите си, свалени със средства за радиоелектронна борба. Те са успели да изведат ракетите от траекторията им и да ги "приземят" в открити полета, стана ясно от коментари на ВВС на Украйна.

Китайският експерт също има съмнения, че Русия няма много останали ракети "Кинжал" в резерв, каквито са и мненията на Запад, и посочва, че те трябва да бъдат използвани единствено за стратегически цели. Според анализите на украинското разузнаване Русия е в състояние да произвежда около 4 ракети "Кинжал" всеки месец.

Западни анализатори са на мнение, че Китай се учи много успешно от войната в Украйна. Според Лайл Голдщайн, директор на направлението "Азия" в мозъчния тръст Defense Priorities, Пекин е наясно, че ще има нужда от по-голям запас от ракети, отколкото е смятал преди. Още през 2022 година Русия започна да купува бойни дронове от Иран, а през това лято стана ясно, че си доставя и артилерийски снаряди и балистични ракети от Северна Корея, търгувайки с Пхенян в нарушение на резолюциите на ООН.

В последните няколко седмици Русия използва десетки ракети "Кинжал" срещу Украйна и резултатите не са много по-оптимистични - освен поразените със средствата на радиоелектронна борба ракети, Киев успя да се справи с нов масивен залп от 10 ракети, изпратени в първите дни на 2024 година. Първото доказателство за преимуществото на Patriot срещу руската ракета дойде през май 2023 година, когато над Киев бяха унищожени шест "Кинжал"-а.

Тези ракети всъщност направиха своя дебют в Украйна. През 2018 година руският президент Владимир Путин ги представи и обяви като едно от супероръжията на Русия, което не може да бъде свалено от вражеските системи. Ракетата е разработена за свръхзвуковия изстребител МиГ 31. Китайските анализатори отчитат като грешка опита на Русия да "качи" ракетите и на Су-34, който може да ги изстреля от зони, които са недостижими за украинските ПВО. Но самолетът е тежък и не може да развие нужната скорост, за да бъде ефективна и ракетата, посочи Ин Дзие в свой коментар през ноември 2023 година.

Освен няколко системи Patriot, Украйна разполага и с други модерни западни системи за ПВО - германските Iris-T, норвежките NASAMS, които са част от защитата на Белия дом, италианско-френската разработка SAMP/T, както и преносимите Stingers, които се комбинират и със системите от съветско време (например "Бук").

От началото на пълномащабната война през февруари 2022 година Русия изстреля повече от 7400 ракети и 3800 дрона срещу Украйна. Много от тях бяха унищожени от системите за ПВО - през последната година след доставките от Запада процентът на успеваемост надхвърли 70 на сто. Много често цели на ракетите са обекти на гражданската инфраструктура, включително училища, болници и детски градини. През миналата зима Русия масово обстрелваше енергийни съоръжения, сочейки ги за законна цел, тъй като военните използват влакови композиции, движени с електроенергия, за доставки. 

През последните месеци Москва започна да обстрелва обекти на възраждащото се военно производство в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 12 rate down comment 16
Alex Silver
преди 3 месеца
За сведение на главоците по-долу - у леля ми хладилникът ЗИЛ, дето не си знае годините, продължава изправно да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 20
Alex Silver
преди 3 месеца
"...ракетите "Кинжал" не са свръхзвукови..." Ами не са. Те ХИПЕРЗВУКОВИ и са 3-4 пъти по-бързи от свръхзвуковите. На всичкото отгоре летят по непредсказуема траектория до последния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 11
Alex Silver
преди 3 месеца
Китай бил разочарован? Ами с чипове от перални и тостери толкова. *** няма пропуснат Кинжал досега. В смисъл, инкасирала ги е всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 24
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 Стивън Хоукинг е западняк... цитирай нещо умно от някоя ватенка, дето после не е изгнила в сибир! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 9
Tikva007
преди 4 месеца
До: data: Не можеш да ми обясняваш нищо по икономика, защото с икономиката сте се разминали отдавна някъде по трасето Варна - Дуранкулак.А глуппосстите, които си надул бузи да изложиш, са доказателство за гениалността на Стивън Хокинг, който, за такива като теб и други, които клечат тук, е казал: *Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 28
khao
преди 4 месеца
До: Райграс айде... поредния новоредистриран полезззен дето е преял с пропаганда.... виждаме как побеждавате.. 3 дена, станаха 3 години и сте до никъде! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 47 rate down comment 28
Райграс
преди 4 месеца
До: dataЕлементарно Уотсън ! Руснаците наистина не умеят да правят прахосмукачки , но умеят едно нещо по-добре от другите ! Да воюват и побеждават ! Военната им промишленост е на светлинни години пред другите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 18 rate down comment 31
data
преди 4 месеца
До: Tikva007Трябва ли да обяснявам елементарни неща по икономика ? Високо технологичните отрасли са на върха на икономическата пирамида - демек няма как да имаш високо технологично производство а в същото време да не си в състояние да сглобиш прахосмукачка на прилично ниво . Един от бившите шефове на ДСО ИЗОТ беше казал в едно интервю - "няма как да произвеждаш компютри а да внасяш домати " Айде продължавай с плуването из съветската пропаганда , ама да знаеш че не е риба това дет ти се случва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 14
Tikva007
преди 4 месеца
До: data: На второто клипче, което съм линкнал в #16, има един експерт, който напоително доказва на англоезична журналистка, защо изложеният като експонат незнаен пробит бидон е именно свалена ракета *Кинжал*. Същият за убедителност носи брандирана тематична шапка с надпис *експерт*. Дайте някакъв адрес, за да ви уредя с такива шапки - теб и танцуващата с куче зелка Ташка фон Мюнхаузен. Заработили сте ги заслужено с редовните от поне година експертизи тук на военни теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: zelenjasalija nefel 007 , кви проксита, торове и почви те гонят бе гъзовик ниеден? Чул недочул и вече плещиш тука фелните си диарии. Не позна и този път! Но не пробвай повече - предизвикваш само гадене и драйфане .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още