IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ракети от Иран и КНДР подкрепят масираните въздушни удари на Русия срещу Украйна

Москва променя тактиката с безпрецедентен обстрел, който цели да "разбие кода" на украинската противовъздушна отбрана

13:40 | 14.01.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Дълбоките подземни тунели на метростанция „Лукяновска“ в центъра на Киев са идеално убежище срещу въздушни нападения. Станциата се намира точно срещу оръжения завод „Артем“, който беше повреден, когато Русия атакува района при един от най-големите си въздушни удари по време на войната, пише Financial Times.

Украйна има трудно начало на 2024 г. Страната е изтощена след две години на боеве, температурите в Киев спадат до -14 градуса по Целзий, а сухопътната офанзива, при която не бяха възвърнати значителни части от окупираната територия, е почти замразена.

В същото време руските въздушни удари, допълнени с ирански дронове, а според САЩ и със севернокорейски балистични ракети, се засилват. Вторият голям удар за годината беше извършен в понеделник, когато Русия изстреля 59 дрона и ракети, а украинската противовъздушна отбрана свали под половината от тях, докато обичайно успяваше да прехване 80%.

„Нямам време да преброя всички удари“, казва полковник Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна. Масираните въздушни атаки на Русия през последно време може да стопят ракетите-прехващачи, които Украйна използва, за да се отбранява, допълни той. „Нуждаем се от още доставки..., редовни доставки“, отбеляза Игнат.

Мащабът и прецизността на въздушните удари на Русия напоследък са различни в сравнение с атаките миналата зима, казват официални представители и военни анализатори.

Русия изстреля над 500 дрона и ракети само между 29 декември и 2 януари, съобщиха официални представители в Киев. Все повече основните мишени изглежда са в отбранителната индустрия на Украйна като „Артем“, а не в енергийната мрежа, която Русия се опита да унищожи миналата зима.

Атаките са внимателно планирани, с вълни от дронове и ракети, които целят да съкрушат въздушната отбрана на Украйна. На 30 декември и 2 януари те бяха допълнени от балистични ракети с малък обсег, доставени от Северна Корея, една от които е изминала разстояние от 460 км след изстрелването си от Русия, съобщи Белият дом миналата седмица.

В събота Русия нанесе третия си голям въздушен удар за годината с 40 дрона и ракети, включително балистични, които според министерството ѝ на отбраната са били насочени срещу „военно-индустриалния комплекс“ на Украйна.

Украинските военно-въздушни сили свалиха осем от тях, а други 20 са изпитали технически проблеми и не са успели да достигнат мишените си, уточниха военно-въздушните сили на страната.

„Руснаците се опитват да разбият кода на противовъздушната отбрана на Украйна“, заяви Дара Масикот, старши сътрудник в института Carnegie Endowment във Вашингтон. „Ако успеят и Украйна не може да отбранява небето си, това е огромен проблем, тъй като открива път за Русия да изпрати тежки бомбардировачи“, допълни тя.

За да пробие отбраната на Украйна, Русия обикновено изстрелва първо бавно летящи дронове, след това ниско прелитащи крилати ракети и накрая балистични ракети, които достигат целите си с няколко пъти по-висока скорост от скоростта на звука, което ги прави трудни за поразяване.

Най-смъртоносната балистична ракета е „Кинжал“, която руският президент Владимир Путин нарече „супер оръжие“. Русия изстрелва също балистични ракети „Искандер-М“, които са сходни с ракетите KN-23 на Северна Корея, използвани сега от Русия, казват анализатори в областта на отбраната.

Украинските системи за противовъздушна отбрана и ракетите „земя-въздух“ не успяват да се справят.

Първият слой на отбраната – мобилни отряди, които често включват доставени от САЩ високопроходими автомобили Humvee, снабдени с ракети земя-въздух Stringer или тежки картечници, са евтин и ефективен начин за сваляне на дронове, а понякога и на крилати ракети, казва Олександър, жилав войник, който ръководи мобилен екип за отбрана край Киев.

Но тези високопроходими автомобили не успяват да маневрират в дълбокия сняг и оставят на следващия слой на украинската противовъздушна отбрана, включващ ракетни системи със среден обсег като предоставените от Германия IRIS-T и SAMP/T от Франция и Италия, задачата да прехващат ракети и дронове.

„Комбинираната употреба на хиперзвукови и субзвукови оръжия затруднява Украйна да приоритизира мишените на военно-въздушната си отбрана“, казва Сам Крани-Евънс, сътрудник в института Royal United Services Institute в Лондон.

Най-трудни за прехващане са балистичните ракети, които според Игнат само американските системи Patriot могат да свалят. Но Украйна има само няколко батареи Patriot, а ракетите-прехващачи, които те изстрелват, са скъпи и относително недостатъчни заради растящото търсене, включително от Израел.

Предполагаемото използване от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна, което нарушава санкциите на ООН, показва как балансът на доставките може да се измества в полза на Москва, казват официални представители и военни анализатори.

Ян Ук, експерт по отбрана в института „Асан“ за политически изследвания в Сеул, казва, че Северна Корея може да има запаси от до 100 KN-23, повечето от които тя може да предаде на Русия за точната цена.

„Точно сега Пхенян има нужда от пари повече, отколкото се нуждае от война и винаги може да изгради нови запаси“, казва Ян. Съюзниците на Киев начело със САЩ осъдиха тази седмица доставките на оръжия от Северна Корея. Руски официални представители нарекоха твърденията американска „дезинформация“.

Освен това Москва „постига активен напредък“ в преговорите с Техеран за придобиване на балистични ракети с малък обсег, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Иран има най-голямата програма за балистични ракети в Близкия изток и може да достави на Русия „няколко стотин балистични ракети“ само като начало, твърди Бехнам Бен Талеблу, старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите в САЩ.

Икономиката на Русия е на бойна нога и сега произвежда над сто ракети с голям обсег месечно спрямо около 40 в началото на нашествието, както и около 300 щурмови дрона, съобщават украински и западни представители. Това не е достатъчно за подсигуряване на сегашния темп на атаки, който е станал възможен само благодарение на запасяването от Русия в продължение на месеци с ракети. Но доставяни от Иран дронове и севернокорейски ракети компенсират недостига.

„Русия използва всичко, което може, за да изтощи Украйна“, казва Густав Гресел, бивш високопоставен австрийски военен, а сега старши съдружник в Европейския съвет за външни отношения.

Докато Русия укрепва запасите си, съюзниците на Украйна в Европа и САЩ не успяват да одобрят военна помощ за сто милиарда долара. ЕС също така не успява да изпълни съществуващи ангажименти пред Киев, като изпраща под половината от обещаните миналата година 1 млн. снаряда.

Но положението в Украйна далеч не е безнадеждно, подчертават официални представители и военни анализатори.

Токио съобщава, че ще смекчи ограниченията за износ на оръжия, за да позволи на произвеждани в Япония ракети Patriot да бъдат доставени на САЩ, което на свой ред ще помогне на Вашингтон да изпраща повече от собствените си запаси на Украйна. Обявеният от Великобритания в петък пакет от военна помощ на стойност 2,5 млрд. паунда включваше значителен ангажимент за доставна и производство на дронове.

Киев също разработи ракета с обсег от 700 км и цели да произведе над 11 хил. щурмови дрона със среден и голям обсег тази година.

Украйна вече порази мишени с голям обсег, включително руския авиационен завод в Смоленск, който произвежда крилати ракети. На 4 януари Киев заяви, че е уникожил команден пост на Русия във военно-въздушната база Саки в окупирания Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски лобира също пред Германия за ракетите ѝ с голям обсег Taurus, които помогнаха на Киев да унищожи Керченския мост, свързващ Крим с континенталната част на Русия.

За момента Берлин отказва да изпрати ракетите, като твърди, че това може да ескалира войната. Но Великобритания и Франция вече предоставиха крилати ракети Storm Shadow и Scalp.

За въпрос за дефицита на украинската противовъздушна отбрана по време на пресконференция с британския премиер Риши Сунак в петък Зеленски заяви: „Нямаме достатъчно системи Patriot... и други системи с голям обсег..., определено има недостиг на подходящи системи за отбрана, особено такива, които прехващат балистични ракети в Украйна“.

„Нещо е на път, договорихме нещо ново“ допълни украинският президент, имайки предвид неотдавнашни разговори със западните партньори, но заяви, че е твърде рано да разкрие подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 14.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още