IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС напредва с изграждането на механизъм за подкрепа на Украйна

Посланиците на страните членки са одобрили частичен мандат за преговори между Съвета на ЕС и ЕП по Механизма за Украйна за 50 млрд. евро

20:45 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел са одобрили частичен мандат за преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент по предложение за създаване на нов единен специален инструмент в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна.

Механизмът за Украйна ще обедини бюджетната подкрепа на ЕС за страната в един единствен инструмент за съгласувана, предвидима и гъвкава подкрепа за периода 2024-2027 г., съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Частичният мандат за преговори на Съвета не включва въпроси, свързани с бюджета, по-специално общия размер на инструмента и дела на безвъзмездните средства и заемите. Те ще зависят от крайния резултат от преговорите за междинния преглед на многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

„ЕС се ангажира да предоставя непоколебима подкрепа на Украйна, докато е необходимо“, посочва се в съобщението на Съвета.

Механизмът за Украйна има за цел да предостави последователна подкрепа на Украйна за възстановяване на страната от войната на Русия. Подкрепата би помогнала на Украйна да продължи реформите и усилията за модернизация, необходими, за да напредне Киев по пътя си към членство в блока, допълва се в съобщението.

Механизмът за Украйна е структуриран в три стълба. Първият предвижда изготвяне на план от правителството на страната за възстановяване, който ще се приема като част от процеса по присъединяването ѝ към ЕС. Финансова подкрепа под формата на безвъзмездни средства и заеми на държавата Украйна ще бъде предоставена въз основа на изпълнението на плана, за който ще има набор от условия и график за изплащане.

Вторият стълб е предоставянето на подкрепа под формата на заеми и безвъзмездни средства. Гаранция за Украйна ще покрие рисковете от кредитите, както и инструменти на капиталовия пазар и други форми на финансиране в подкрепа на целите на механизма.

Третият стълб е техническа помощ и други подкрепящи мерки, за да се приведе Украйна в съответствие със законите на ЕС и да проведе структурни реформи във връзка с бъдещото си членство в блока.

Комисията предлага общ бюджет от 50 млрд. евро, от които 17 млрд. евро да са безвъзмездни средства и 33 млрд. евро – заеми, за Механизма.

Частичната позиция ще служи като мандат на Съвета за преговори с Европейския парламент. След като бъде постигнато споразумение, регламентът ще трябва да бъде официално приет от Съвета и Европейския парламент.

На 20 юни 2023 г. Комисията прие предложение за преразглеждане на многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. заедно с две предложения за регламенти за създаване на Механизъм за Украйна и Платформа за стратегически технологии за Европа, припомнят от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още