IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания стана гарант за сигурността на Украйна срещу нови руски атаки

Двете страни ще си сътрудничат по суша, въздух и море, както и в областта на киберсигурността

18:41 | 12.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В следващите 10 години Великобритания ще бъде гарант за сигурността на Украйна срещу нови руски атаки. Това е предвидено в Споразумение за сътрудничество, подписано по-рано днес (12 януари) в Киев. Срокът може да бъде удължен, а ако Украйна стане член на НАТО в този срок, тази архитектура ще  бъде включена в  системата на Алианса.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак пътува до украинската столица, за да подпише документа. По време  на брифинг украинският президент Володимир Зеленски нарече това споразумение "безпрецедентно" за сигурността на Украйна и историческо за Европа. "Ако това ниво на гаранции за сигурност беше постигнато след 1991 година с Великобритания и други страни, тогава просто нямаше да има руска агресия", коментира още Зеленски.

През 1994 година Украйна подписа Меморандум с няколко страни - САЩ, Великобритания и Русия, които станаха гаранти за сигурността на страната, когато тя се отказа от ядреното оръжие, което имаше на своя територия в наследство от СССР. Малко по-късно като "съгаранти" към споразумението се присъединиха още Китай и Франция като ядрени държави.

Документът беше подписан в Будапеща, като процедурата беше водена от тогавашния посланик на САЩ в Унгария Доналд Блинкен - бащата на сегашния държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Целите на новото споразумение е подпомагане на "независима, демократична и суверенна Украйна в рамките на нейните международно признати граници, способна да възпира и защитава срещу бъдещи атаки, както и да задълбочи оперативната съвместимост на Украйна с НАТО и да ускори Преходът на Украйна към оборудване и стандарти на НАТО". То цели още гаранции, че Украйна ще възстанови своята териториална цялост и възпиране на бъдещи атаки.

Двете страни ще си сътрудничат още и в областта на отбранителната индустрия, държавната администрация и социалните системи, включително сигурността в Черно море и киберсигурността. Великобритания имаше намерение да изпрати бойни миночистачи в Черно море, за да подобри сигурността на експортния коридор на Украйна. Турция обаче се възползва от правата, които има според Конвенцията от Монтрьо, да не допуска преминаването на военни кораби приз своите проливи. По-рано Анкара не позволи и на руски военни кораби да навлязат в Черно море.

Турция, Румъния и България направиха съвместна мисия за почистване на мини в морето, в която няма да участват други държави от НАТО.

По време на изявленията след подписването на споразумението Зеленски отбеляза доставките на оръжие, танкове и далекобойните ракети Storm Shadow, както и обмен на разузнавателна информация  с британските военни от началото на пълномащабната война. Риши Сунак от своя страна обяви нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност 2,5 млрд. паунда през 2024 година. В него е включена голяма доставка на дронове, които се оказаха едни от най-ефективните оръжия, както и средства за обучение на украински военни.

"Великобритания ще бъде с вас до край", обеща още британският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
RoyBatty
преди 3 месеца
!!!"Великобритания стана гарант"!!! Какво гарантира? Как го гарантира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
ratten
преди 3 месеца
До: zelka007 "англосаксите ще пердашат до откат казаците ... тъй ми намирисва ... " точно както те си знаят, със сплескания си диррник по дисагите, по примера на другаря чърчил тиквичке, в следващите 10 години жалките останки от империя ще се борят за безплатна храна и подслон. после може да дойдат да къпат бабички по родопските села.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
Tikva007
преди 3 месеца
*В следващите 10 години Великобритания ще бъде гарант на сигурността на Украйна срещу нови руски атаки.* - А от кога атаките започват да се броят за нови, че те не са спирали и няма и да спрат скоро? И как точно ще гарантира Великобритания сигурността на украйна? Ще изпрати войска да пребие Русия и да я изгони от завзетите територии? И ако не, ако през ден - през два руснаците изтупват погребите си с дронове и ракети по украйна, как точно ще се отчитат гаранциите за сигурност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 23
wart
преди 3 месеца
Англия ще има щастието първа да опита новите Руски ракети САРМАТ, ПОСЕЙДОН ,ЦИРКОН и да отиде дъното на океана завинаги . Русия не Ирак, Либия, или Афганистан тая долна Англосаксонска сг..ан е над мена, хитра, подла, коварна, агресивна , колонизаторска страна която повече от 500 години граби континентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 20
sssaaa
преди 3 месеца
До: zelka007, Фекален, намирисва ти от тебе самия. Ти така миришеш на мършшша. А относно дроновете, тенче да на стойност до 200 милиона от посочената обща сума е статията. В тях се включват и морски дронове, като цената им достига около 200к евро за 1бр., така че играчките няма да са много. Нещо като Брадлитата и Леопардчетата. Не се виждат вече по фронта. В Червената книга са, а с това темпо скоро ще са в Черната книга. А бе защо Канадците реват, че са излъгани с оръжия за 1млрд $?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 30
zelka007
преди 3 месеца
англосаксите ще пердашат до откат казаците ... тъй ми намирисва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още