IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Турция и Румъния съвместно ще разчистват мини в Черно море

Меморандум за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) е подписан в Истанбул

12:45 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/TOLGA BOZOGLU
Снимка: EPA/TOLGA BOZOGLU

България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул споразумение за съвместен план за разчистване на плаващи мини в Черно море, попаднали там в резултат на войната в Украйна, предадоха турската телевизия НТВ и Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) е подписан от заместник-министъра на отбраната на България Атанас Запрянов и министрите на отбраната на Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на срещата на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Първоначално в MCM Black Sea се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха, съобщава българското Министерство на отбраната.

Украинските военни съобщиха в края на декември м.г., че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина. 

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се инициативата да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море. 

"Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването, а за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно", обясни наскоро министърът на отбраната Тодор Тагарев. През ноември м.г. Тагарев заяви, че противоминната операция в Черно море с Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още