IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира влизането на британски миночистачи в Черно море

Анкара има право да спре преминаването на военни кораби през проливите си по време на война

20:15 | 02.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Босфора. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg
Босфора. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Анкара съобщи, че блокира влизането на британски миночистачи в Черно море, предаде Ройтерс. Двата кораба бяха обещани от Лондон в  подкрепа на украинския товарен коридор. По силата на подписаната през 1936 година Конвенция от Монтрьо обаче Турция има право да спира преминаването на военни кораби през Босфора и Дарданелите в случай на военен конфликт в региона.

Така Турция не позволи навлизането на руски военни кораби в Черно море още в първите дни на войната. В момента Русия им ограничен брой кораби в региона и ограничени възможности да увеличи присъствието си заради турската забрана.

Според Конвенцията кораби на трети страни, които не участват в конфликта, имат право да преминат транзитно през проливите по време на война. Крайното решение обаче е на Анкара и страната има право да спре преминаването, ако има притеснения, че това ще я въвлече във военните действия.

Официалните съобщения наАнкара посочват, че причината да бъде спряно навлизането на миночистачите е опит да бъде ограничена ескалацията на военните действия в Черно море.

Преди месец Великобритания и Норвегия договориха "корабна коалиция" за Украйна и британското правителство реши да изпрати корабите, които да повишат сигурността на транспортния коридор на Украйна. През него от средата на август до края на 2023 година вече преминаха повече от 12,5 млн. тона товари. Още от създаването му Русия съобщи, че ще смята всички кораби, преминаващи през тази зона, за военни цели.

Засега със системите за ПВО Украйна успява да гарантира сигурността на търговските кораби, но досега имаше няколко инцидента с морски мини, откъснати от позициите си по време на последните силни бури в Черно море. Последният инцидент беше на 28 декември 2023 година, когато на мина попадна украински кораб, натоварен със зърно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 6
ratten
преди 3 месеца
нигери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ratten
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка така е, така е. ако русия не беше провела сво на територията на нацитата и по-малко *** щяха да ядат бой в говедарско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: sssaaaДа, празноглавците така и не разбрахте, че ако алкашите не бяха нападнали Украйна, морски мини нямаше да има никакви. Но то и никой не очаква от вас, мypзиляжа да мислите, затова и класическия ваш представител е с ниско ай кю, лузър в живота, озлобен от собствения си провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 24
sssaaa
преди 3 месеца
Опитаха се да изкарат виновни за този инцидент Рашките ама не успяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 25
ratten
преди 3 месеца
браво на турките. "Последният инцидент беше на 28 декември 2023 година, когато на мина попадна украински кораб, натоварен със зърно." каква ирония на съдбата. укрите засяха черно море с мини, за да могат техните корабли да ги жънат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още